Sadece 180 C derecede çalışan pro-mini

bombrman

Aktif Üye
Katılım
6 Eylül 2020
Mesajlar
224
Merhabalar yanlışlıkla 12 vererek bozduğum uno kartının atmega 328 çipi bozulunca bende elimde bolca bulunan 5v pro mini kartlarından bir entegre sökerek uno kartına düzgünce lehimledim çalıştırmak istedim fakat çalışmadı düzgün lehim yapmamışım sandım tekrar lehimleme işlemini yeniledim bu sefer çalıştı ancak bir kaç dakika sonra gene çalışmayı durdurdu bir kaç sefer daha lehimleme işlemini yeniledim fakat sonuç aynı uno kartındaki kristal ve kondansatörleri değiştirdim fakat sonuç gene aynı işlemciyi tekrar pro mini karına geri lehimledim ama sonuç gene aynı video çektim daha açıklayıcı olması için ilk sefer gördüğüm bir sorun acaba içerisindeki ısı sensörü mü bozulmuş bir fikri olan var mı.

 
Nano yada uno içinde ısı sensörü mü var?

Sorun nedir bilmiyorum ama enerji varken kartı ısıtmak çok doğru değil

Kristal ve kondansatörleri tekrar değiştirmeni tavsiye ederim
 
Nano yada uno içinde ısı sensörü mü var?

Sorun nedir bilmiyorum ama enerji varken kartı ısıtmak çok doğru değil

Kristal ve kondansatörleri tekrar değiştirmeni tavsiye ederim
evet içerisinde ısı sensörü var ve evet ısı vermek iyi degil normal çalışma ısısı max 125C derece fakat burda bir sorun var
 
şimdi tekrar ısıtarak içerisindeki ısı değerini görebilmek için bir kod yükledim ve sonuç 572C derece gösteriyor tabi aralarda saçmalıyor başka pro minilere de yükledim aynı kodu fakat onların ısısı normal doğru ölçüyorlar
 

Ekler

  • kuhkh.PNG
    kuhkh.PNG
    1.8 KB · Görüntüleme: 105
peki teşhisim doğru ise bunun yaşanmasının sebebi ne sanmıyorum ama sorunun çözümü var mı
 
Son düzenleme:
kodu ben yazmadın linkini ekliyorum
 
Belli ki söküp takarken ısınıp soğudukça bozulmuş. Arızalı ekran kartlarında da bazen GPU'yu fırınlanarak tamir etmeye çalışanlar oluyor, bazen fırınlanmış kart düzelse de arıza bir süre sonra tekrarlıyor. Yüksek sıcaklıkta çalışırken dahili sıcaklık sensörünün yüksek sıcaklık vermesi de muhtemelen dahili 1.1V referans geriliminin sıcaklığa bağlı düşmesi. Teyit etmek için çalıştığı sıcaklıkta referans çıkışını ölçmek lazım, yani bu bir teori.
 
Ekran kartı ile aynı örnek değil. Onda entegrenin altında bulunan lehim, fiziksel olarak temas etmiyor. Fırınlama belirli şartlarda kalıcı kurtarma sağlayabilir ama bu çok dar bir alan. En sağlıklısı entegredeki bütün lehimi temizleyip tekrar lehim topu dizip yerine takmak olur.
 
Ekran kartı ile aynı örnek değil. Onda entegrenin altında bulunan lehim, fiziksel olarak temas etmiyor. Fırınlama belirli şartlarda kalıcı kurtarma sağlayabilir ama bu çok dar bir alan. En sağlıklısı entegredeki bütün lehimi temizleyip tekrar lehim topu dizip yerine takmak olur.
Ekran kartı fırınlamada lehimleri eritmeye yetmeyecek sıcaklıklar da kullanılıyor, bu durumda bile düzelme sağlayanlar oluyor. Bu konudaki teori ise (bu benim teorim değil bu sefer :) ) modern GPU işlemcilerinin fiziksel büyüklüklerinin daha büyük olup sürekli sıcaklık çevrimlerinde ortaya çıkan keskin sıcaklık farklarının görece farklı genleşmelere sebep olup dahili yolların hasar görmesi.
Ama çok merak ettim 572 derece okunan sıcaklık 1.1V refaransın düşmesi yüzünden mi diye, ama elimdeki sağlam mcu'yu da ısıtıp denemeye gönlüm el vermiyor.
 
Zaten bu genleşmeden kaynaklı kopmalar için fırınlama bir yere kadar işe yarıyabiliyor. GPU'nun altına bir miktar akışkan flux ulaştırıp, 180 derecelere ulaşıldığında lehim tazeleme imkanı oluyor. Fakat bu çok hassas ve dikkat isteyen bir işlem aynı zamanda yeterli bilgi ve tecrübe de gerekir. Olayı biliyorum ama ben de yapamam, illa ki bozarım...
 
Ama çok merak ettim 572 derece okunan sıcaklık 1.1V refaransın düşmesi yüzünden mi diye, ama elimdeki sağlam mcu'yu da ısıtıp denemeye gönlüm el vermiyor.
Konuyu ben de merakla takip ediyorum. Bu işlemcilerde dahili ısı sensörü olduğunu da bilmiyor idim. O yüzden yorum yapamayacağım.
 
Yav bu çip BGA değil QFN değil, bütün pinler meydanda. Lehimleri bir büyüteçle kontrol edersen iyi mi değil mi belli olur. Mesela büyüteç ile bakarken bir cımbız ile her bir pini hafif dürtersin. Pin oynuyorsa lehimi tazelersin. Yani lehimi bir problem kaynağı olarak elimine etmek kolay. Eğer lehimler düzgün iken de aynı sorun oluyorsa işlemci gidik demektir.
 
Yalnız ısıtarak sadece çipi değil yakın devre elemanları da ısınmakta, elinizden geliyorsa Timur Beyin bahsettiği gibi pinlere kablo lehimlemeyi veya uygun çip pcb sine lehimleyip uzaklaştırıp tekrar edin. Tabi diğer elemanları kapton bant ile mümkün olduğunca yalıtmak da olabilir.

Benzer yapı;
1614142684175.png
 
sorununun lehim kaynaklı olduğunu hiç sanmıyorum benimde ilk şüphelendiğim şey lehim oldu fakat en az 8 sefer yeniden lehimlemişimdir kaldı ki gözlerim yakını iyi görür ve lehim konusunda becerikliyimdir ikinci şüphelendiğim ise kristal ve kondansatörleri idi onlarıda değiştirdim fakat çözüm olmadı 1.1V referansı tam olarak nasıl ölçebilirim bir açıklama bulursam onuda test ederim
 
Çipi bozulmamış işte. 12v verince girişte diyolatar, kondansatörler filan bozuluyor. Isıtınca onlar muhtemelen iletim sağlıyor filan.
12v verdiğim çip bu degil o direk çalışmıyor ve o çipe A1 pinine 12 volt vermiştim yanlışlıkla yani çevre elemanlara etki edeceğini sanmıyorum direk işlemci kitlitlendi sanırım
 
F91FFAFF-0BF9-4D7A-8790-C0D6591F8047.jpeg

fotoğraflarını ekledim sorun lehim degil bacaklara bakarsanız bolca lehim olduğunu fark edersiniz lehimden sonra izopropil alkol ile fırçalayarak temizledim kartı
 
sorununun lehim kaynaklı olduğunu hiç sanmıyorum benimde ilk şüphelendiğim şey lehim oldu fakat en az 8 sefer yeniden lehimlemişimdir kaldı ki gözlerim yakını iyi görür ve lehim konusunda becerikliyimdir ikinci şüphelendiğim ise kristal ve kondansatörleri idi onlarıda değiştirdim fakat çözüm olmadı 1.1V referansı tam olarak nasıl ölçebilirim bir açıklama bulursam onuda test ederim.
Dahili sıcaklığı ölçerken referans gerilimini 1.1V ayarlıyorsun. bunu yaptığında entegrenin Vref çıkışı da 1.1V oluyor. Ama prominide bu yokmuş. Entegrenin üzerinden bulmak falan lazım uzun iş. Kaç voltla çalıştırıyorsun? Belki "Brown-out" düşük gerilim reset devreye giriyordur, ısınınca referans gerilimleri ve dirençler de değişip çalışmaya başlıyordur.
 
Reset tuşu erimiş gibi görünüyor. Ama başka pcb'ye takınca da sorun devam etti diyordun. Yine de kontrol etmeli.
 
verdigim voltajdan dolayı kesinlikle değil ben 5 volt veriyorum güç kaynağından tabi çipi uno'ya taktığımda direk bilgisayardan besliyordum benim verdigim voltaj ile alakalı degil evet buton yanmış görünüyor ama sadece görüntü elimde çok fazla por mini var bunun bozuk olan oldugunu anlamak için butonun üzerine asetat kalemi ile çizgi çektim buton bozuk veya erimiş degil
 

Forum istatistikleri

Konular
5,828
Mesajlar
99,434
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top