SMD Komponentlerin Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Katılım
27 Şubat 2019
Mesajlar
11,212
Kullandığımız birçok komponentin çeşit çeşit örnekleri var. Özellikle kondansatörler de bir ton çeşit var. Misal Elektrolitik kondansatörler. Markasına göre ayırabiliyoruz, düşük esr lisine göre ayırabiliyoruz. Veya dirençlerde karbonlar var, metal filmler var vs. Peki biz bunları smd oalarak kullanmak istersek neye göre seçeceğiz? Misal 10uf SMD kondansatör alıcam. Low esr lisi var mı? Direnç alıcam karbonlusu var mı? Nette bu konuda pek bilgi bulamadım. Şu yapmak istediğim UPC li preamp için bazı parçaları SMD almak istiyorum. Sebebi de ekranlama metalinin üçük ve alçak olması. Bu sebepten SMD ler hakkında bilgi edinmem gerek.
 
SMD komponentlerde belli bir kalite istiyorsan bilinen firmalardan almak şart. SMD komponentin kendisine bakarak kaliteyi de anlayamıyorsun, komponentin markasını da anlayamıyorsun. Çoğu durumda komponentin model numarasını bile anlayamıyorsun.

UPC li preamp'ta gürültü kapma riskini azaltmak için PCB'yi mümkün olduğunca en küçük şekilde yapmaya çalışabilirsin. UPC'nin dekuplaj kondansatörlerini de gene UPC'nin beslemesine olabildiğince yakın tutarsın.
 
Sıfır alırken iş kolay: Özdisan, Mouser, Digikey gibi repütasyonu iyi olan yerlerden alınmalı (ben LCSC kullanıyorum). Ve alındıktan sonra bir kutuya koyup üzerine nereden aldığını yazmanı tavsiye ederim. Kaynağı bilinmeyen komponent her zaman kafanda soru işareti oluşturacaktır.

Devrelerden sökülmüş komponentleri değerlendirirken:

SMD kondansatörler değişik materyallerde olabilir. Elektrolitik de var, tantal da var, seramik de var. Genelde görünüşünden hangisi olduğu belli oluyor. Ancak daha fazla bilgi edinmek zor. Mesela seramik SMD kondansatörlerin sınıfları var C0G, X5R, X7R gibi, bunu kolayca öğrenemiyoruz. Hele marka öğrenmek imkansız. ESR gibi değerleri ölçüp ölçemediğimiz değerlerin vasat olduğu kabulüyle hareket etmek zorundayız.

SMD dirençler genelde "thick film" denen tür.

Eğer markasını üzerinden okuyabilseydik bile sahte mal olma ihtimali olacaktı. Hele entegre devrelerde bu işin cılkı çıkmış durumda...
 
Kondansatör ve direnç seçimi ile ilgili bir rehber yazabilirim. Bu arada, her zaman kaliteli komponent kullanmak zorunda değiliz. Hemen hemen her devre için çöpten çıkan komponentler bile işe yarayacaktır ama bazı hassas devrelerde belirli parametrelerin belirli değerlerde olması gerekir. Simülasyon önemli.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,824
Mesajlar
99,378
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top