SMPS devrelerinde bulunan optokuplörler ne işe yarar?

tsahin

Aktif Üye
Katılım
13 Ekim 2018
Mesajlar
148
SMPS devrelerini incelerken bazılarında optokuplörlerin kullanıldığını görüyorum. Bunların amacı nedir? Ve hangi durumda kullanılması gerekir, hangi durumlarda kullanılmaz?
 
çıkış voltajı izoleli yapılmak istenirse optokuplör kullanılır. Veya çip beslemesini sağlayan yardımcı sargı voltajına göre çıkış voltajı ayarlanabilir.
 
Optokuplörün oradaki ana amacı, SMPS çıkış voltajını kontrol entegresine geri beslemek. Böylece kontrol entegresi, çıkış voltajının istenen değerde sabit kalmasını sağlayacak şekilde MOSFET'leri sürer.

Eğer SMPS girişi ile çıkışı arasında bir izolasyona gerek duyulmuyorsa, bu geri besleme direkt olarak, optpkuplör kullanmadan da yapılabilir. Ama yüksek şebeke voltajını düşük bir voltaja dönüştüren güç kaynaklarında izolasyon mutlaka olur ve bu durumda, güç kaynağının çıkışına yüksek voltaj gelme riskini ortadan kaldırmak için, geri besleme optokuplör üzerinden yapılır.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,353
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top