SMPS snubber devresi

hande!ux

Üye
Katılım
5 Ocak 2019
Mesajlar
59
SMPS güç kaynağı tasarımı yapıp çalıştırdık. Tek mosfet kullanılıyor flybak converter. Çalışması ile ilgili kafamıza takılan bir soru işareti var. SMPS trafonun primerinde bir kondansatör ve dirençten oluşan snubber devresi var. sekonderde ise bir ters diyot var. İkisinin de amacı mosfed off olduğu zaman oluşacak pik gerilimi bastırmak. Ama neden primer ve sekonder tarafı farklı? Neden primerde ters diyot yok? Vede neden sekonderde kondanatör direnc snubber devresi yok? cevaplayabilirseniz sevinirim.
 
Trafonun hem primerinde hem de sekonderinde bir diyot ile ters EMK nın yokedilmesi lazım. Belki çok düşük frekanslarda çalışan, gücü de düşük olan bir SMPS görmüşsündür. MOSFET'in voltaj dayanımı da çok yüksek ise belki de clamping diyot kullanmamışlardır. Ben kendim clamping diyot olmayan bir SMPS görmedim, zaten tek bir diyottan tasarruf edeceğim diye o kadar takla atmaya da gerek yok :)

Bir de şu olabilir: Eğer primer tarafı yarım köprü ise, o zaman zaten üstteki MOSFET'in içindeki koruma diyotu clamping diyot vazifesini görüyor.

Trafonun primer tarafına RC snubber devresi konmasının amacı, MOSFET off olurken çok yüksek frekanslı ve sönümlenen parazitlerin oluşumu. NXP nin RC snubber tasarımı ile ilgili bir dokümanında bu durum çok güzel gösterilmiş. Solda snubber olmadan MOSFET'teki drain source voltajı, sağda ise snubber var ise

1568792931110.png


Eğer bu parazitler yokedilmezsa, bu güç kaynağının beslediği devreyi, ve cihazda EMI filtre de yoksa, aynı prize takılı başka cihazları da etkiler. O yüzden RC snubber devresi ile bu parazitler önemli ölçüde azaltılıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,823
Mesajlar
99,366
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top