Şönt dirençleri

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,759
Şönt dirençleri, genel anlamda akım ölçümü için kullanılan ve değerleri çok küçük dirençlerdir. Ölçülecek akımın değerine bağlı olarak değişmekle beraber, tipik değerler miliohm mertebesindedir. Peki miliohm mertebesinde direnç elde etmek için bir parça bakır tel veya rezistans teli yeterli iken, neden bunun için özel şönt dirençleri imal edilmiştir? Bunun iki sebebi var.

1) Bakır tel veya aluminyum tel veya başka iletken tel kullanılacaksa, dirençler miliohm seviyesinde olsa da gene epey uzun tel kullanmak gerekir. Bu telin de makul bir yer kaplaması için bobin şeklinde sarılması lazım, ve böyle yapınca da devreye istenmeden bir bobin eklemiş oluyoruz.

2) Bu şekilde bakır, aluminyum, veya rezistans teli ile yapılan bir şöntün direnci, içerisinden geçen akımın yolaçtığı ısınma nedeniyle artacaktır. Dolayısıyla o şöntün direncini sabit kabul edemeyeceğiz, sıcaklığını da ölçüp ona göre hesaba katılması lazım.

İşte piyasada satılan şönt dirençleri, bu iki sakıncayı gidermektedir. Boyutları çok küçüktür, ve kullanılan malzemenin direnci sıcaklık değişimlerinde nispeten sabit kalmaktadır.
 
Mouser'den şu aşağıdaki üründen 10 tane sipariş ettim:

CSS2H-2512_SPL.jpg


https://www.mouser.com.tr/ProductDe...eCFQhR/ze%2bwwzj9NwmYeOc9PmnpqYK5WN2WaPAhIg==

3 mΩ, 4W lık bir şönt. -55 den +170 dereceye kadar sadece %1 ilk bir direnç değişimi var :oops:
 
Ama tabi düşük akım değerlerinde çok düşük bir voltaj oluşacak. O yüzden bu direncin uçlarını direkt olarak osiloskoba vermek yerine low noise bir inamp ile 100 kat falan yükseltmek gerekebilir.
 
Renklere bakılırsa mΩ gibi duruyor. Ama böyle tarzanca ürün özellikleri de belirtilmez tabi :p
 
Bu karışıklığın bizim forumda yaşanmaması için editöre butonlar ilave etmek için uğraşıyorum. Bu butonlarla spesifik olarak mühendislik sembolleri ekleyebileceğiz.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,821
Mesajlar
99,353
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top