tekosis
Aktif Üye
- Katılım
- 16 Eylül 2019
- Mesajlar
- 431
Selamün aleyküm ustalarım. Okulda bir derste osiloskop, spektrum analizörü ve bulabilirsem network analizörü ile ilgili konuları öğrencilere elimden geldiğince aktarmak istiyorum. Belirlenen temel konu başlıkları ve uygulamalar aşağıda. Sizce bu listede olması gereken, ilave edilmesi lazım olan neler vardır?
OSİLOSKOP UYGULAMALARI
SPEKTRUM ANALİZÖR UYGULAMALARI
OSİLOSKOP UYGULAMALARI
- Analog osiloskobun kalibrasyon girişi yardımıyla ölçüme hazır hale getirilmesi.
- Trigger kavramının açıklanması.
- Diğer temel kullanım özelliklerinin açıklanması.
- Osiloskop + basit sinyal jeneratörü ile AC sinyalin frekansının ve periyotunun hesaplanması.
- DC sinyallerde(kare dalga) periyot ve frekansın osiloskop ile ölçülmesi.
- Osiloskop yardımı ile AC sinyallerde maksimum, etkin ve ortalama değerin hesaplanması.
- PWM sinyallerde frekans ve görev/peryot oranı ölçümü
- Osiloskop ile şönt direnç ve akım probu yöntemleriyle akım ölçümü
- Yukarıdaki çalışmaların dijital osiloskop ile yapılması.
SPEKTRUM ANALİZÖR UYGULAMALARI
- dB, dBm, W ve mW kavramları ve aralarındaki ilişkinin örneklerle açıklanması
- Spektrum analizörünün kullanım amacının ve gösterdiği ekran çıktısının neyi ifade ettiğinin açıklanması.
- CW sinyali ile FM ve AM modülasyon konularının temel olarak açıklanması.
- Deneylerde kullanılacak sinyal kaynağının ürettiği sinyal şekillerinin anlaşılabilmesi için osiloskop + sinyal kaynağı ile çeşitli formlardaki sinyallerin incelenmesi.
- Spektrum analizör ile ortamdaki sinyallerin görüntülenmesi, bulunan frekansların günlük kullanımdaki karşılıklarının araştırma ödevi olarak verilip en güçlü sinyalin sinyal gücünün hesaplanması(dBm ve mW cinsinden hesabı)
- Sinyal analizörü ile FM sinyallerin(88-108MHz) yakalanması ve demodüle edilmesi.
- Sinyal jeneratörü ile rasgele bir sinyal oluşturulması ve bu sinyalin bulunup karakterize edilmesi. Bu işlem jenaratör ile analizör arasında rf kablo kullanılarak yapılacak, deney sırasında sinyal zayıflatıcı kullanımı deneyimlenecek.
- Sinyal jeneratörü ile sabit bir frekansta üretilen sinyalin anten ile yayını yapılacak. Laboratuvarın farklı bir köşesinde bulunan spektrum analizöre takılan anten ile de yayın yapan antenin yönü tespit edilecek. Yönlü anten kavramı pekiştirilecek.
- Öğrencilere bir FM verici devresi yaptırılarak bu devrenin spektrum analizörü yardımıyla belirlenen bir frekansta çalıştırılmasının sağlanması.
- Pasif tiplerdeki alçak geçiren, yüksek geçiren, bant geçiren ve bant söndüren filtrelerin temel yapılarının ve yanıt grafiklerin açıklanması.
- Sinyal jeneratörü ile spektrum analizörü arasında alçak geçiren filtre koyularak filtrenin baskın ve geçirgen speklerinin(frekans cevaplarının) elde edilmesi ve grafik haline getirilmesi.
- Sinyal jeneratörü ile spektrum analizörü arasında yüksek geçiren filtre koyularak filtrenin baskın ve geçirgen speklerinin(frekans cevaplarının) elde edilmesi ve grafik haline getirilmesi.
- Sinyal jeneratörü ile spektrum analizörü arasında bant geçiren filtre koyularak filtrenin baskın ve geçirgen speklerinin(frekans cevaplarının) elde edilmesi ve grafik haline getirilmesi.
- Sinyal jeneratörü ile spektrum analizörü arasında bant söndüren filtre koyularak filtrenin baskın ve geçirgen speklerinin(frekans cevaplarının) elde edilmesi ve grafik haline getirilmesi.
- 1. Dereceden ve ikinci dereceden(2nd order passive low pass filter) alçak geçiren pasif filtrelerin hesaplanıp bu tasarımların uygulanması. İki farklı seviyeden filtrenin aralarındaki farkın incelenmesi.
- 1. Dereceden bant geçiren pasif filtrenin hesaplanıp bu tasarımın uygulanması.
- RF kablonun araya girme kaybının(Insertion loss) ölçülmesi.