Su Kalitesi

aren01

Üye
Merhabalar su kalitesini ph değerini su kalitesi gibi değerlerini arduino(kullanmayacağım ama benzer kartlarla uyumlu) sensör yada modul konusunda yardım edebilirmisiniz direnc.net'de ph sensörü motorobit sitesinde su bulanıklığı sensörü bulabildim sadece

Son düzenleme:
böyle bir sensör var mı?
.. mineral değerleri kimyasal yöntemlerle belirlenir diye biliyorum..

• Beğen
Reactions: nt
Piyasadaki TDS-ölçer gibi bir cihaz yapmak istiyorsan anlamalısın ki bu basitçe suyun iletkenliğini ölçüyor. Bunu doğru akımla yapamazsın çünkü elektrotlar bu şekilde tek yönde elektroliz olur ve bir devamlılık sağlayamazsın. Demek ki alternatif gerilim uygulayıp akımı ölçmen ve iletkenliği hesaplaman gerekir.

Bu konuda büyük bir kafa karışıklığı var. Bu ölçüm tek başına (çok küçük ya da büyük değerler dışında) pek anlamlı bir veri değildir. Önemli olan, filtre sistemlerinde giren su ve çıkan su arasındaki iletkenlik oranıdır ve bu bize yaklaşık olarak filtre etme oranını verir. Çünkü iletken olmayan erimiş maddelerin de yaklaşık bu oranda filtre edildiğini varsayarız.

internette arduino tds sensor diye arama yaptığımda satın alabilceğim bir yer bulamadım(hepsiburada, trendyol hariç sebebi fiyat)

Mineral değeri ölçümü sensor ile değil kimyasallar ile yapılıyor. O yüzden sensoru yok. Var ise çok profesyonel uygulamalarda olabilir ben hiç görmedim.

Piyasada klor ölçümü sertlik ölçümleri hep kimyasal dozlama ile ölçülüyor.

Bir üçüncü konu siz mineral deyince koni o kadar geniş ki hangi mineralleri ölçmek istiyorsunuz? Bu işler profesyonel laboratuvarlarda özel cihazlar ile yapılıyor.

Mineral değeri ölçümü sensor ile değil kimyasallar ile yapılıyor. O yüzden sensoru yok. Var ise çok profesyonel uygulamalarda olabilir ben hiç görmedim.

Piyasada klor ölçümü sertlik ölçümleri hep kimyasal dozlama ile ölçülüyor.

Bir üçüncü konu siz mineral deyince koni o kadar geniş ki hangi mineralleri ölçmek istiyorsunuz? Bu işler profesyonel laboratuvarlarda özel cihazlar ile yapılıyor.
mineral derken mesela bir barajdaki suyun kalitesini mineral den kastım o aslında kendimi yalnış ifade etmişim kusura bakmayın

Ben bir tane tds cihazı aldım. Cihazdan tek beklentim filitrelerin değişme zamanı geldimi diye anlamak.

Suyu filitreye girmeden önce ölçtüğümde 93 civarı bir değer gösteriyor.
Filitreye girip mebrandan geçtikten hemen sonra tds cihazının gösterdiği değer 25 civarlarına düşüyor. Buradan anlıyorum ki değerli değersiz bir çok mineral mebrandan geçemeyerek atıl oluyor.
Sonra su devam edip mineral filitrelerinden geçip son çıkışa geldiğinde değer tekrar 90 üzerine çıkıyor.
Eğer son çıkışta tds cihazı 20 lere kadar ölçüm yapıyorsa mineral filitrelerin değişmesi gerektiğini anlıyorum.

mineral derken mesela bir barajdaki suyun kalitesini mineral den kastım o aslında kendimi yalnış ifade etmişim kusura bakmayın

Önce siz kalite kriterlerini belirlemeniz lazim. Bu belirlediğiniz kritere göre olcumleyebilecek ne var onu bulmak lazım.

Mesela bu baraj içme suyu barajı ise kriterler farklı, kullanım suyu barajı ise farklı veya sulama suyu barajı ise ona göre kriterler değişir.

Siz şu kalitesinden kastınız nedir? Su kalitesi denilince bir sürü kalite parametresi var. Herhangi bir içme suyu şişesi alın. Üzerinde bir tablo olur. Mesela bu bir içme suyu kalitesine ait bilgidir. Asagida resim ekliyorum. Kac parametre var bakın.

Sizin kaliteden kastınız nedir?
20231218_001123.jpg

• Beğen
Reactions: nt
hocam sadece tek bir özelliğini istemiyorum su ile alakalı ölçüm sensorlerini öğrenmek istiyorum

Ben bildiklerimi yazayım.
Türbidimetre (Bulanıklık ölçmek için), PH ölçer sensör, ORP (iletkenlik ölçümü için) bunlarla beraber ilave parametre olarak suyun ısısıda ölçülmeli. Örneğin; sudaki klor miktarı hakkında değerlendime yaparken orp sensör (redox da deniliyor) ile milivolt cinsinden bir değer okunur. Ama bu tek başına yeterli değildir. Bu değeri formülize ederken ph değeri ve ısıda formüle girer. Bu parametrelerin dışında ölçümü etkileyen bir faktörde su akan bir su ise bazı ölçümler için debide göz ardı edilmemelidir. Bu tarz ölçüm cihazları üreten Enelsa isminde (markası antech) yerli bir firma var. Eskiden onların web sitelerinde teknik bültenleri vardı hala duruyorsa yol gösterici olabilir belki bir inceleyin.

Örneğin; sudaki klor miktarı hakkında değerlendime yaparken orp sensör (redox da deniliyor) ile milivolt cinsinden bir değer okunur. Ama bu tek başına yeterli değildir. Bu değeri formülize ederken ph değeri ve ısıda formüle girer.
hocam bu konu hakkında daha fazla detay verebilirmisiniz piyasada sadece tds bulanıklık vs ph sensörü bulabildim bunlar ile klor değerini öğrenebilirmiyim

Soruyu eksik algılamışım kusura bakmayın. Mesela sudaki serbest kloru ölçmek istiyorsanız direkt serbest klor ölçümü yapan bir cihaz ile yapabilirsiniz(tabiki pahalı). Alternatif olarak Ph ve Orp ölçümü verileriniz mevcutsa "Orp ph chart" şeklinde internet araması yaparsanız ilgili grafiklere ulaşırsınız. Bu eğriyi formülüze ederek serbest klor değerini bulabilirsiniz. Bunun gibi yöntemlerle dolaylı yoldan başka verilere ulaşılabiliyor.

teşekkür ederim o kadar yardımcı oldunuzki anlatamam yarına bu konu hakkında sunum hazırlamam gerekliydi

Son düzenleme:
(konu dışı)
Ben bir tane tds cihazı aldım. Cihazdan tek beklentim filitrelerin değişme zamanı geldimi diye anlamak.

Suyu filitreye girmeden önce ölçtüğümde 93 civarı bir değer gösteriyor.
Filitreye girip mebrandan geçtikten hemen sonra tds cihazının gösterdiği değer 25 civarlarına düşüyor. Buradan anlıyorum ki değerli değersiz bir çok mineral mebrandan geçemeyerek atıl oluyor.
Sonra su devam edip mineral filitrelerinden geçip son çıkışa geldiğinde değer tekrar 90 üzerine çıkıyor.
Eğer son çıkışta tds cihazı 20 lere kadar ölçüm yapıyorsa mineral filitrelerin değişmesi gerektiğini anlıyorum.
Membran çıkış/giriş TDS oranının %5'ten küçük olması lazım. Eğer ölçüm doğruysa bu membran bitmiş. Muhtemelen çok eski değildir. Bu durumda klorlu bileşiklere fazla maruz kalmış olabilir.

Bir LG membran'ın veri sayfasından: (google translate)
Belirli koşullar altında, serbest klor ve diğer oksitleyici maddelerin varlığı membranın erken bozulmasına neden olacaktır. Oksidasyon hasarı garanti kapsamında olmadığından LG Chem, membrana maruz kalmadan önce ön işlem yoluyla kalan serbest klorun giderilmesini önerir.

Kullanılan su filtrelerinin vucuda çok faydalı olduğunu düşünmüyorum.
Filtre edilmiş suyun TDS değeri 11 iken ,tadı çok daha iyi olan menbaa suyunun TDS değeri 55 olabiliyor.

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back