Tek voltaj kaynağını ikiye bölme - virtual ground yöntemleri

ckocagil

Aktif Üye
Katılım
24 Aralık 2019
Mesajlar
880
Çoğu op-amp devresi iki kaynağa göre tasarlanmıştır, ama sıklıkla elimizde tek bir 9V pil, tek çıkışlı güç kaynağı, veya USBden gelen 5V bulunur. İşlediğimiz sinyal pozitif de olsa, hatta "rail-to-rail" olduğunu iddia eden op-amplar kullansak bile op-ampa negatif bir voltaj sağlamazsak sinyal 0V yakınına gelince bozulmaya başlayacaktır.

Öncelikle negatif voltaj elde etmenin entegre çözümleri var, virtual ground yerine bunlar düşünülebilir:
ICL7660 - entegre bir SMPS olarak çalışıp verdiğimiz voltajı negatife çevirebilir (veya iki katına çıkarabilir)
LM7705 - bu da entegre bir SMPS ama sabit -0.232V üretiyor ve regüle ediyor

Bunlar yok veya pahalı geldi diyelim, o zaman virtual ground kullanacağız. Mantık çok basit: eşit iki dirençle voltajı ikiye bölüyoruz. 9V pili ikiye bölüp 4.5V elde ediyoruz. Sonra da ortadaki voltajı ground ilan ediyoruz, böylece pilin pozitif çıkışını +4.5V negatif çıkışını da -4.5V kaynağı olarak kullanabiliyoruz.

1581275090226.png

Bu iki devre aynı, sadece bakış açısı farkı var. Elektronikte ground farazi bir noktadır, istediğimiz noktayı ground ilan edebiliriz.

Bu basit virtual ground mekanizması basit uygulamalar için bile çok stabil değil. En büyük sorunu şu: op-ampımız pozitif çıkıştan akım çeker de negatiften çekmezse (yani asimetrik akım çekerse) denge anında bozuluyor. 2mA çeken için bir yük bağlıyorum:

1581275589218.png

Pozitif voltaj +4.5V'ta kalamadı ve 3.52V'a düştü. Daha çok akım çekseydik daha çok düşecekti.

Bu denge sorununu çözmek için voltaj bölen dirençleri daha düşük bir değerle değiştirebiliriz. Bu işe yarayacaktır ama bunun dezavantajı: hiçbir iş yapmayan, sadece voltaj bölen ama bunun için çok büyük güç harcayan iki adet oda ısıtıcımız olur.

Asimetrik güç çekimi birçok devrede kısa süreli yaşanır. Mesela bir ses amfisi bir pozitif bir negatif olan AC dalgalarla çalışacaktır, yani bir pozitif kutuptan bir negatif kutuptan güç çekecektir. Bu kısa süre içinde dengenin bozulmasını önlemek için ground ile negatif veya pozitif voltaj arasına konacak bir kondansatör bize yeterli olur. Eski gitar pedallarının birçoğu böyle çalışır.

1581278514447.png

AC çıkış için kullanılabilecek basit bir virtual ground.

Dengeyi hiç bozmadan voltaj bölmenin daha akıllıca bir yolu ise bir adet op-amp kullanmak ve bu op-ampın giriş bacağına böldüğümüz orta voltajı vermek. Op-amp çıkışını ise virtual ground noktası olarak kullanabiliriz. Dirençler üzerinden hiçbir akım çekmeyeceğimiz için denge bozulması da yaşanmayacak.

1581279272556.png

"Buffered virtual ground": daha stabil bir devre. Bu devrede büyük dirençler kullansak da fark etmiyor.
Bu en son op-amplı devre düşünmeden kullanılabilecek kalitede. Giriş kısmına 1-2 kondansatör eklenerek stabilizasyonu arttırılmalı, onu şemada göstermedim.

Bunlar dışında sırf bu iş için TI'ın TLE2426 entegresi var. Op-amp ile aşağı yukarı aynı işi yapıyor ve bana gereksiz geliyor.

Eğer büyük akımlarla çalışılıyorsa op-amp yetersiz kalacaktır. Bu durumda şu linkteki zekice tasarlanmış 2 adet lineer regülatörlü devre kullanılabilir: https://www.goldpt.com/virtual_ground_circuit.html
1581280130558.png

Benzer bir devre LM317/337 regülatörlerle de yapılabiliyor.
 

Ekler

  • 1581280003113.png
    1581280003113.png
    50.5 KB · Görüntüleme: 232
Daha yüksek akım gereksinimi için L200 gibi bir power opamp de kullanılabilir.

LM7705 de ilginçmiş. Aslında onun şöyle -2V üreteni olsa, standart 78xx regülatörler ile 0V'a inebilen güç kaynağı yapılabilirdi. Ama bunun amacı farklı imiş.
 
Eğer büyük akımlarla çalışılıyorsa op-amp yetersiz kalacaktır. Bu durumda şu linkteki zekice tasarlanmış 2 adet lineer regülatörlü devre kullanılabilir: https://www.goldpt.com/virtual_ground_circuit.html
1581280130558.png

Benzer bir devre LM317/337 regülatörlerle de yapılabiliyor.

Burada 1Ω ların rolü ne acaba? Regülatörlerin hata fark voltajı nedeniyle bir regülatörden diğerine geçen akımı sınırlamak herhalde. Mesela her bir regülatör 5 mV hata yapsa, 10 mV toplam hata, 2 Ω direnç, 5 mA hata akımı. Dirençler olmasa, 10 mV toplam hata, 10 mΩ tel bağlantı direnci, 1 A akım. Regülatörler baya ısınır ve istenen akımı da veremez.
 
Evet o şekilde çalışıyor. İki regülatörün toplamı tam olarak 24V etmeyeceği için akımı sınırlamak gerekiyor.

Edit: Toplamı değil, farkının tam olarak sıfır olması lazım.

Edit 2: Tekrar düşündüm, toplamının 24V olması lazım. :D
 
Son düzenleme:
Evet o şekilde çalışıyor. İki regülatörün toplamı tam olarak 24V etmeyeceği için akımı sınırlamak gerekiyor.

Peki regülatörler voltaj geri beslemesini 1 Ω dirençlerden önce alıyor. Bu durumda 1 Ω üzerinde düşen voltajı görmemiş oluyorlar gibime geliyor.
 
Regülatörlerin çıkışı her zaman kendi hatalı voltajları olacak, çıkış bu voltaja gelene kadar da akım verecekler. Eğer dirençsiz bağlasaydık (tel direnci de olmadan) regülatörlerden imkansız bir şey istemiş olacaktık. Dirençleri eklediğimizde iki regülatör çıkışı arasında voltaj farkı olmasına izin veriyoruz.
 
Dirençlerin bağlanma amacı o, tamam. Ama o dirençlerin varlığı, yük arttıkça üstlerinde bir gerilim düşecek. Mesela yük 500 mA çekerse, çıkış voltajı 0.5V aşağı düşecek gibime geliyor, çünkü regülatör o düşüşü görmeyecek ve dengeleyemeyecek.
 
Doğru... Remote sensing pini de olmadığı için bilemeyecek. Ancak: eğer çekilen akım iki regülatörden eşit gelirse yine orta yolu bulur gibi geliyor. Çünkü düşüşler zıt taraflara olacak.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,814
Mesajlar
99,264
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top