Tektronix 2225 50 MHz analog osiloskop

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,690
Bugün @umk nün verdiği tüyo ile letgo'dan bir Tektronix 2225 analog osiloskop sahibi oldum. Kadıköye bizzat gidip elden teslim aldım cihazı. Bununla ilk fırsatta osiloskop kullanımı ile ilgili bir video çekip youtube'a yükleyeceğim.

IMG_20220423_211824.jpg
 
Bu osiloskobun güzel bir özelliği, 500 μV kademesine sahip olması. Şimdi bunun yarattığı farkı bir görelim.

Audio analizörü kullanarak 1 mVpp, 1 kHz lik sinüs ürettim. Bu kadar düşük seviyeli sinyali zaten başka bir cihazla üretmek mümkün değil. önce audio analizöre kendi ürettiği sinyali görüntületelim.

1650739568126.png
 
Şimdi de aynı sinyali 50 MHz bant genişliğine sahip Tektronix 2225'e verelim. 500 μV kademesindeyiz ve tam olarak 1 mVpp ölçüyoruz.

IMG_20220423_215117.jpg
 
Şimdi aynı sinyali 1 GHz bant genişliğine sahip Keysight DSO9104A ya verelim. Hiçbir boka yaramayan, tamamen gürültü içinde boğulmuş bir sinyal görüyoruz. Üzerinde ne genlik ölçümü nede frekans ölçümü yapmak mümkün değil.

a.png
 
Buradan şunu net bir şekilde görebiliyoruz. Bant genişliğinin yüksek olması her zaman bir kazanım değil. Bant genişliği ne kadar artarsa, gürültü de o kadar artar. Bant genişliğini 20 MHz'e sınırlayınca biraz adam oluyor, ama gene yapılan ölçümlerin gerçek ile hiçbir alakası yok.

a.png
 
4'lü ortalama almayı aktif ediyorum, durum biraz daha iyiye gidiyor. Ama cihaz ne kadar zorlansada hala ölçümler yanlış.

 
Ama Tektronix 2225 hem frekans hem de genlik ölçümünde tam olarak doğru değerleri gösteriyor.

 
Demek ki en yüksek bant genişliğine sahip cihaz değil, amaca en uygun cihazı seçmek lazım. Bu 1 mVpp, 1 kHz sinyali en temiz, en net bir şekilde ölçen, sadece 1 MHz bant genişliğine sahip olan Audio Precision AP525.

50 MHz bant genişliğine sahip Tektronix 2225 sinyali görüntülerken sinyalde gürültü ve jitter görülüyor, ama hem genlik hem de frekans ölçümü yüksek doğrulukta yapılabiliyor.

1 GHz lik Keysight DSO9104A da ise ne görüntüde hayır var nede ölçümlerde.
 
Şu anda Tektronix'in sadece bir genel temizliğe ihtiyacı var. Tüm kontaktların da kontakt sprey ile temizlenip yağlanması lazım. Uzun zaman boşta durduğu için kademe değişiminde sinyalde parazitlenmeler oluyor. Bir de trigger düğmelerinden birisi çıkıyor, onu da yerine tutturmak lazım. O sorunlar giderildikten sonra artık video için hazır hale gelecek.
 
@taydin abi senden öğreneceğimiz çok şey var.
 
Üstat bu arada hayırlı olsun demeyi atladık. Güle güle kullanın. Çok keyifli görünüyor.
Eminim görmüşsünüzdür ama yazayım yine de. Dave'in bu cihaz için eevblogda iki videosu var:
1-
(inceleme)
2-
(tear down ve kalibrasyon)

Özellikle ilk videodaki (16:38) 4 sonlandırıcı numarası çok hoşuma gitti. Sinyal jeneratörü min 10mV p2p üretebildiği için sinyali 1/2.5 katına indiriyor. Siz de .40 mV p2p ya da .50mV p2p (3 sonlandırıcı) ile bir deneseniz mi acaba :)

Yarın fırsatım olursa ben de SDS2104X Plus ile aynı senrayoyu bir deneyeyim diyorum. Sizdeki kadar temiz bir sonuç beklemiyorum ama onda da 500 µV seçeneği var. Bakalım düşük gürültülü front end vs ne kadar işe yarıyor.

Sinyal jeneratörüm SDS2042X, 16 bit ve 1mV p2p sinyal üretiyor, ama o genlikte ne kadar düzgün onu da görelim.

Bir de düşük genlikli sinyaller konu olunca, aynı sinyali Banggood'dan aldığım 30dB düşük gürültülü amfiyle yükselterek de bir test yaparım.
Ne zamandır bahane arıyordum :)
 
Bu osiloskop hakkında Dave'in videoları sayesinde haberim oldu zaten :)

Benim yaptığım testi yapabilmen için temiz, gürültüsüz 1 mVpp sinyal üretmen lazım. Bunu nasıl teyit edeceksin? Osiloskopla dersen, zaten osiloskobun performansını görmeye çalışıyorsun. Eğer 1 mVpp sinyalin durumunu teyit etmezsen ve gürültülü gösterdi ise, sinyal mi gürültülü yoksa osiloskop mu?
 
Yorumlara göre SDG2042X fena sinyal üretmiyor. 16 bit ve 1.2 GSa/s.
Ama haklısınız, gürültü fazla olursa osiloskoptan mı AWG'den mi bilmek zor olacak.

Amfiyi de ekleyerek belki yorum yapılabilir. Örneğin amfi ile sonuç temiz olursa, amfi ve AWG temiz, osiloskop gürültülü gibi.
Aynı olursa amfiden de kaynaklanabilir ama çok büyük ihtimalle AWG gürültülü.
Daha kötü olursa o zaman başladığımz yere döneriz.

Gürültünün az olacağını umuyorum şimdilik :)
 
Bu test için yeni konu aç istersen bu konunun içinde kaybolmasın.
 
Bir arkadaşım buradaki mesaj ile ilgili bir uyarıda bulundu. Ben de konuyu tekrar okuyunca yanlış anlaşılabileceğini gördüm.

Burada 1 GHz lik osiloskobun yanlış ölçüm yaptığı sonucu çıkabilir. Ama gerçekte olan bu değil. DSO9104A nın görüntülediği gürültü, AYNEN Tektronix 2225'e de gidiyor. Yani DSO9104A gerçekte var olmayan hayali bir gürültüyü göstermiyor, o gürültü gerçekten var. Ama analog osiloskoplar ekranın çalışma prensibi gereği, frekans yükseldikçe ekrandaki ışının parlaklığı azalıyor, o yüzden çok yüksek frekanslı olan bileşenleri görmek zor oluyor. Parlaklığı iyice açmak gerekiyor, o zaman da ışının kendisi kalınlaşıyor ve etrafında da bir aydınlanma halesi oluşuyor. Eğer parlaklığı iyice arttırırsak gürültü bileşenlerini (en azından osiloskobun bant genişliği olan 50 MHz'e kadar olan bileşenleri) bir hale olarak görmek mümkün oluyor.

IMG_20220426_120053.jpg
 
Nitekim DSO9104A da 1.5 kHz lik bir low pass filtre tanımlarsak, doğru genliğe sahip sinyalimizi görüyoruz. Ama doğru bilgiye ulaşmak için, sadece bizim istediğimiz bilgiyi verecek şekilde cihazı yapılandırmak gerekiyor.

a.png
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,759
Mesajlar
98,751
Üyeler
2,458
Son üye
rickss

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top