Tektronix 2430A tamir, kalibrasyon ve belki restorasyonu

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
4,872
Kendime hobi amaçlı elektronik ve mekanik işler yapabileceğim bir atölye kurmak istiyorum. Bunun için bütçem çok kısıtlı hatta yok denecek kadar... Neyse.

Çok yakın zamanda Tektronix 2430A osiloskobu fiyatı uygun diye satın aldım. Satıcının da çalışma durumu ile ilgili bir fikri yoktu. Kitapçıkları bile üzerindeki çantasında duruyor. Böyle olunca ben de çok kirli olmasına rağmen uzun zamandır heves ediyorum diye aldım.

Cihazı fişe taktım tüp aydınlatması çalıştı fakat ekrana herhangi bir görüntü gelmedi. İçine dikkatli baktığımda bir kondansatörün karardığını gördüm. Ölçmeye gerek bile yoktu ancak arıza hakkında fikir verebilir diye ölçtüm kondansatör kısa devre çıktı. -15 Volt gerilimi kısa devre olduğu için cihaz başlamıyordu... O an elimde tam değerine (2.7 uf tantal) uygun kondansatör olmadığı için geçici bir tane (10 uf tantal) taktım ve şu an cihaz açılıyor ancak bazı hataları mevcut.

361


Birincisi açılışta self test yaparken CCD 7000 hatası veriyor. Detaylarını aşağıda yazacağım. İkincisi ise 1. kanalda ölçüm çok zayıf. Kendi kalibrasyon çıkışına bağladığımda değer okuyamıyorum ancak hiç hareket olmuyor da değil. Bozuk da olabilir ama bana op-amp arızası gibi geliyor. Son olarak kalibrasyon durumunu bilmiyorum. Bu arızaların giderilmesi ve kalibrasyonu için yardıma ihtiyacım var. Başta da belirttiğim gibi bütçem çok kısıtlı. Bu nedenle sadece elektronik meraklısı biri olarak cihazı kendim tamir etmeye çalışacağım. Nasıl ilerlemeliyim? Tavsiye ve hatta yardım edebilirsiniz çok sevinirim.

Not: Self cal yaptığımda "Hardware problem- see service manual" uyarısı alıyorum ve aşağıdaki hatalara ek olarak 8000 ve 9000 hataları da alıyorum.

7100 Center PASS

7200 Gain FAIL
7210 Short-Pipe PASS
7220 FISO-Slow FAIL
7221 CH1-1 FAIL
7222 CH1-2 FAIL
7223 CH2-1 FAIL
7224 CH2-2 FAIL
7230 FISO-Fast FAIL
7231 CH1-1 FAIL
7232 CH1-2 FAIL
7233 CH2-1 FAIL
7234 CH2-2 FAIL

7300 Efficiency PASS

7400 PD-Offset FAILL
7410 CH1-1 PASS
7420 CH1-3 FAIL
7430 CH1-1 FAIL
7440 CH1-3 FAIL

Service Manual : https://download.tek.com/manual/2430A_Service.pdf

362
 
Merhaba, service manual'ı olan bir osiloskop almakla çok iyi ettin! Parçası bulunduktan sonra bunun tamir edilebilme şansı yüksek.

Şu anda elinde ekipman olarak neler var? Multimetre, LCR metre vesaire var mı? Bir de komponent sökmek için lehim pompasına da ihtiyacın olacak. Service manual'a ben de bakacağım.

Bir de eğer sorun basit değilse, muhtemelen detaylı analiz için gene osiloskoba ihtiyacın olabilir :( Ama mevcut durumda yapabileceğimiz herşeyi yapalım önce.
 
Son düzenleme:
Kanal 1 sorunlu demişsin. Kanal 2 de durum nedir? O doğru ölçüm yapabiliyor mu?
 
Service manual'da sayfa 6-35 den itibaren hata araştırma prosedürleri anlatılıyor. Oradaki flowchart prosedürünü öncelikle bir uygulamak lazım. Sonrasında senin gördüğün 7000 CCD hatası ile ilgili 6-83 den itibaren detaylı bilgi verilmiş. İlerleyebildiğin kadar ilerle.
 
Harici test ile ilgili sıkıntıları yazacağım ancak şu an çocuğu tiyatroya götürmem gerekiyor... :)
 
Sayfa 389'da giriş katının şeması var. BNC'den, AT400 attenuatör bloğuna giriyor. Öncelikle bu attenuatörün doğru çalıştığından emin ol. Osiloskobun menülerine gir ve zayıflatma modlarını sırayla seç. Eğer başka osiloskop yoksa, 50 Hz, 1 Vrms lik bir sinyal ver girişe. Sonra da attenuatör çıkışında her zayıflatma modu için çıkış sinyal seviyesini multimetrenin ACV kademesinde ölç.

Burada sorun yoksa, ikinci aşama U420 preamp devresi. Bu kapalı kutu birşeye benziyor. Bunun da girişinde 50 Hz varsa, çıkışında da olduğundan emin ol. Bu şekilde sistematik girişten içeriye doğru ilerle.
 
Service manual'da sayfa 6-35 den itibaren hata araştırma prosedürleri anlatılıyor. Oradaki flowchart prosedürünü öncelikle bir uygulamak lazım. Sonrasında senin gördüğün 7000 CCD hatası ile ilgili 6-83 den itibaren detaylı bilgi verilmiş. İlerleyebildiğin kadar ilerle.
363

364


İngilizcem girişin seviyesinin biraz üstünde servis kitapçığı 457 sayfa olunca işler iyice karışıyor. Bir de ben bu işlere giriştim ancak ölçüm yapabileceğim aletler Uni-t UT61E ve Protek 506. Harici voltaj kalibrasyonları için de PS-1502DD diye ucuz bir güç kaynağı var ki o da 15 volta kadar gerilim üretebiliyor. Bunlar dışında bir cihazım maalesef yok. Bu imkanlarla üstesinden gelinebilir mi?
 
En azından bir sinyal jeneratörü gerekir ki girişe birşey bağlayıp takip edesin. Başka osiloskop olmadığı için de 50 Hz 1 Vrms vermen lazım ki elindeki ölçü aleti ile ölçebilesin. Sinyal jeneratörü edinme şansın yok mu? Çin malı ucuz sinyal jeneratörleri var. Hangi sinyal jeneratörünü almalıyım? konusunun sonundaki modeli belki alabilirsin.
 
Evet sinyal jeneratörü de eksiklerim arasında. Yorum olarak paylaştığın çinli markayı da gördüm. Ancak maalesef şu an mümkün değil. Esasen osiloskop almayı da 1 yıldan uzun zamandır istiyorum.
 
Bu arada spektrum analizörü tamiri ile ilgili tamir yazını da okudum. Bunu aldığım yerde gene Tektronix marka modelini hatırlamadığım bir tane vardı. Gene bunun gibi eski ancak zamanın üst seviye modellerinden biri. Şu an beni aşan konular olduğu için fiyatını bile sormadım. Ancak 100-200 TL arasında bir fiyata alabilirim. İlgini çekerse tekrar gittiğimde bakarım.
 
Valla bedavaya almışsın. Tek kanalın iş görmesi bile yeterli. Çoğu zaman tek kanal kullanılır osiloskop. Arıza durumuna göre başka eksiklerin de çıkabilir. Mesela entegre sökmek için lehim pompası, osiloskop, LCR metre gibi.
 
Bu arada spektrum analizörü tamiri ile ilgili tamir yazını da okudum. Bunu aldığım yerde gene Tektronix marka modelini hatırlamadığım bir tane vardı. Gene bunun gibi eski ancak zamanın üst seviye modellerinden biri. Şu an beni aşan konular olduğu için fiyatını bile sormadım. Ancak 100-200 TL arasında bir fiyata alabilirim. İlgini çekerse tekrar gittiğimde bakarım.

Benim modelin aynısından varsa, organ bağışı amaçlı alabilirim aslında. Mesela çift mikser var bunlarda, eğer bu arızalı ise yenisinin fiyati 400 dolarlarda. Ama komple bir (arızalı da olsa) makina alsam, oradan parça transferi yapabilirim. Bit pazarı mıdır bunu bulduğun yer?
 
Evet bit pazarında gördüm. Sabah çok erken saatte gittiğim için oradayken iletişime geçme imkanım olmuyor. Ancak gelmek istersen orada buluşabiliriz. Kendin gezmek istersen Cuma günleri Ünalan'da (Salı Pazarı diye geçen yerde) Medeniyet Üniversitesinin E5 Ankara istikametindeki bitişiğinde kuruluyor. Çok erken gitmeni tavsiye ederim. Tabii bit pazarı olunca hangi hafta ne denk geleceği çok belli olmuyor o yüzden ben düzenli olarak her cuma gidiyorum. Bir TV stüdyosundan çıkan malzemeleri gelmişti geçen hafta bu osiloskobu da orada buldum. TV verici, sinyal sayıcı, spektrum analizör vs. bir profesyonel cihaz vardı. Arada yeni üretim ürünlerde vardı. Bütçe/bilgime en uyan sadece olduğu için bunu aldım. Oradaki cihazlar çok daha kapsamlıydı. Söylediğim gibi ne denk geleceği hiç belli olmuyor. Hiç bir şey bulmadan dönmeyi de göze alarak gitmelisin.
 
Tamam süper. Bir Cuma buluşabiliriz. Aslında yakınmışız. Şu elimdeki projeleri biraz azaltayım, senin osiloskoba da burada beraber bakabiliriz.
 
Temel amacım öğrenme, o nedenle birlikte bakma imkanı olursa muhteşem olur. Tamir yapabilecek yerler buldum ve görüştüm. Malum sebeplerden ötürü götürmek istemedim gerçi onay vermeden tamir etmeyeceklerini söylediler ama en çok da başında duramayacağım için teslim edemedim bir türlü :)
 
Temel amacım öğrenme, o nedenle birlikte bakma imkanı olursa muhteşem olur. Tamir yapabilecek yerler buldum ve görüştüm. Malum sebeplerden ötürü götürmek istemedim gerçi onay vermeden tamir etmeyeceklerini söylediler ama en çok da başında duramayacağım için teslim edemedim bir türlü :)

Aynen, amaç beraberce birşeyler öğrenme. Eğer birkaç kişi bu uğraşmamızı görüp kendi de birşeyler tamir etmeye heveslenirse amacımıza ulaşmış oluruz.
 
Öncelikle cihaz hayırlı olsun. Bu cihazın ram besleme piline dikkat edin kısa devre yaptırmayın. Pili değiştirirken yedeklemeniz gerekiyor.
Tamir için acele etmeyin. Öncelikle youtube'daki benzer videoları güzelce inceleyin.
mesala "
" zannediyorum belli kronik arızaları var. İçerisindeki pcb'yi kasaya sabitleyen vidaların muhakkak yerinde olması gerekiyor. https://www.eevblog.com/tag/tektronix/ eevlog'un forum kısımlarına muhakkak bakın. Forum'a yazarsanız size muhakkak yardımcı olacaklar çıkacaktır. Böyle bir cihazı anlayacak usta bizde var mı onuda bilemiyorum.
 
Son düzenleme:
Benim tamir etmeye çalıştığım spektrum analizörde de bir pil var ve oradaki pilin amacı, fabrika kalibrasyon katsayılarının saklandığı belleği canlı tutmak. Bereket aradan 35 yıl geçmesine rağmen pilde hala voltaj var. Eğer bu cihazın kalibrasyon verilerini kaybedersem, full fabrika kalibrasyonunu yapmam mümkün değil, çünkü gereken cihazlar elimde yok.

Belki bu osiloskopta bunun gibi kalibrasyon verileri olabilir, o konuda bilgim yok. Ama pili multimetre ile ölç, eğer pil zaten gitmiş ise, o verileri de kaybetmişsin demektir, bu durumda pili sökmenin ilave bir zararı olmaz.

Bu osiloskobun service manual'ı elimizde var, bant genişliği de çok yüksek değil, o yüzden manual'daki talimatlara göre bunun full fabrika kalibrasyonu yapılabilir ve yeni pil takıldıktan sonra doğru veriler kalibrasyon belleğine kaydedilebilir.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,274
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top