TL 072 çok düşük çıkış veriyor

DonKişot

Üye
Katılım
12 Ağustos 2019
Mesajlar
81
Tl072 opamp kullanarak bir inverting amlifier yaptım girişe 300 khz sinüsoidal gerilim uyguluyorum.Kazanç 100.
Giriş voltajı tepeden tepeye 100 milivolt ve çıkışta 10 volt bekliyorum ama çıkışa bakınca 10 volttan çok daha düşük bir seviye görüyorum.Nedenini bir türlü bulamadım.... sorun ne olabilir?
 
Tl072 datashette 5.25 megaherze kadar kullanılabileceği yazıyor neden 300 kiloherz de sorun çıkarıyor acaba?
 
Datasheet'te verilen değer "gain bandwidth product" (GBP) değeridir. Yani kazanç ve bant genişliğinin çarpımı 5.25 MHz. Sen kazancı 100 yaptığına göre, bant genişliği 52.5 kHz değerine düşer ve senin 300 kHz lik sinyal de herhalde bundan dolayı bastırılıyor. Yukarıda belirtildiği gibi daha hızlı bir opamp kullanman lazım.

Veya kazancı düşürmen lazım. Mesela kazancı 10 olan iki tane opamp yükselteci peş peşe kullanabilirsin.
 
Daha hızlı bir opamp bakacağım herhalde. İkinci opamp daha fazla hata ve gürültü katacaktır.Hata oranı düşük bir rms ölçen devre yapmaya çalışıyorum.Önerebileceğiniz bir opamp modeli varsa incelemek isterim
 
Modern OPAMP'ler ile bir sorun çıkmaması lazım. Ama çok üst seviyede performans için INAMP (instrumentation amplifier) denen fark yükselteçler kullanılıyor, onları araştırabilirsin.
 
özdisandan araştırabilirsin.
 
İkinci opamp daha fazla hata ve gürültü katmayacaktır. Hatta toplam GBP yükseleceği için distorsiyon azalır. Mesela GBP 1 MHz ve sinyal 1 KHz, gain 100 diyelim. Bize en az 100 x 1 KHz = 100 KHz'lik opamp lazımken bizde 1 MHz var. Yani 10 kat daha hızlısı. Bu 10 katlık fark çöpe atılmaz, opamp bunu distorsiyonu azaltmak için kullanır.

Bir de slew rate bakalım. Bir slew rate hesaplayıcıya 10 Vpp ve 300 KHz girdiğimde en az 18.85 V/uS olmalı diyor. TL072 20V/uS. Yani kurtarıyor. İki opamp ile çalışması lazım.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,271
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top