Transistörlü Amfi Devresi

İyiymiş. Bir gün alırım :)
 
İyiymiş. Bir gün alırım :)
Bunun biraz daha gelişmişini 3 yıldır kullanıyorum.Çok işime yarıyor.Brymen in Fluke un ölçtüğü direnç,kapasitör değeri ile hemen hemen aynı değerlerde ölçüyor. Frekans,Endüktans ,vs . Duty ye kadar hemen herşeyi ölçüyor(Bu frekansı,Duty i ölçüyormu bilmiyorum)
 
Bunun biraz daha gelişmişini 3 yıldır kullanıyorum.Çok işime yarıyor.Brymen in Fluke un ölçtüğü direnç,kapasitör değeri ile hemen hemen aynı değerlerde ölçüyor. Frekans,Endüktans ,vs . Duty ye kadar hemen herşeyi ölçüyor(Bu frekansı,Duty i ölçüyormu bilmiyorum)
onunda linkini koy bakalım abi
 
Resimlerde Rusça görünüyor. İngilizcesi var ise alınabilir.
 
Bu gün biraz transistörlü amfi ile uğraştım.
Bazı düzeltmeler gerekecek. Bazı dirençlerin 5W olması gerek. Tahminen 0.33ohm'lar olacak ama eminde olamıyorum.
@taydin abi yardımcı olursun değil mi? :)


100w hifi isis.png


100w hifi ares.png


100w hifi 3d.png
 
Simulatöre göre o dirençlerden geçen akımın ortalama değeri 1.3 A gibi. Eğer akım biliniyor, direnç de biliniyorsa güç nedir?
[math] P=I^2\times{R} [/math]Yani toplam güç yarım watt gibi. Marjı da koyarsan, 1W lik direnç orada yeterli olması lazım.
 
Bunun elemanlarını tedarik edip basayım o zaman. Bir deneme yapalım.
 
Bu amfiyi anlamak için Douglas Self'in power amp kitabına başladım. Çok çok başarılı ve öğretici bir kitap, buradan öğrendiklerimi başka devrelerde de kullanabilirim.

Amfinin her kısmında türlü türlü alternatifler tarif ediyor ama ne yazık ki giriş devresinde op-amp kullanımından bahsetmiyor. Ama işin iyi tarafı çoğu transistör için kritik değil diyor, o kısımlarda ucuz yaygın transistörler kullanabiliriz. Okudukça buraya ekleme yapacağım.
 
Bütün parçalarını çıkardım:

amp.png


Diff pair (giriş): Sol taraftan sinyali veriyoruz (+ uç) sağ taraftan ise feedback sinyalini (-). Bu negatif feedback mekanizması gaini azaltıp lineerliği arttırıyor. Op-amp ile aynı mantık. Zaten bu amfi ile bir op-amp'ın çalışma prensibi aynı.

Akım kaynağı diff pair'ın gain'ini arttırıyor. Yüksek gain önemli çünkü bu gain'in çoğunu feedback'e feda edeceğiz. Current mirror ise CMRR'ı arttırarak olası DC hatalarını önlüyor.

Feedback yazan blok: burada çıktının bir kısmını alıyoruz ve diff pair'in negatif girişine veriyoruz. Bunun dışında nedense aşağıdaki VAS (voltage amp stage) ve yukarıdaki 2N5457'ye de geri besleme veriyoruz. Bunu niye yapıyoruz çözemedim.

VAS (voltage amp stage): diff pair'ın çıktısını akım olarak alıyor ve voltaja dönüştürüyor. Transempedans amfisi diyebiliriz.

Bias servo: VAS çıktısı sinyalin üzerine birkaç volt eklenmiş bir kopyasını üretiyor. Buradaki potansiyometreyi düşürdükçe iki sinyal arasındaki voltaj farkı artıyor, böylece çıkıştaki transistörler dalganın daha büyük bir kısmında iletmeye, yani class A amfiye yaklaşıyor.

Bias servonun üzerindeki transistör: Normalde amfilerde burada bir sabit akım kaynağı oluyor. Burada neden bir FET var, ve neden feedback'ten gelen bir sinyal var pek anlamış değilim. Belki de sadece feedback sinyalinin kullanılmayan kısmını çöpe atmak için bu nokta seçilmiştir.

Çıkış driverları (Sziklai pair konfigürasyonu): Bunların tek görevi çıkıştaki transistörleri sürmek. Sziklai pair denen bu konfigürasyon Darlington'ın bir alternatifi ve yüksek akımları sürebilecek empedansa ulaşmayı sağlıyor.

Push-pull output: Emitter-follower konfigürasyonunda, gainsiz ama yüksek akım vermesi beklenen çıkış transistörleri.
 
Eline sağlık çok güzel bir çalışma yapmışsın.

Bu durumda JFET dikey hizasının solundaki herşeyi kaldırıp oraya iyi bir audio OPAMP atsak amacımıza ulaşmış oluruz gibi duruyor. Bunu deneyeceğim.

Oradaki JFET, sabit olarak biaslanmış durumda ve muhtemelen ohmik bölgede VCR (voltage controller resistor) olarak kullanılıyor. Yani besleme voltajındaki değişimlere karşı çıkış katının biaslamasını stabil tutmaya yarıyor olabilir.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,787
Mesajlar
98,997
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top