Transistörün anahtar olarak kullanıldığı devre

Sayper

Üye
Katılım
13 Aralık 2020
Mesajlar
10
Merhabalar iyi günler
Transistörü anahtar olarak kullanılan bir devre yapmamız istendi fakat basit olmamasını istedi.(LED yakmak , fan döndürmek gibi) Acaba bir tavsiyeniz var mıdır ? Teşekkür ederim iyi çalışmalar.
 
Benim önerim, bir arduino'nun PWM çıkışı ile bir transistör sürmek ve bir LED nin parlaklık kontrolünü yapmak.
 
Eğer daha etkileyici bir proje yapmak istiyorsan, gene bir arduino'nun PWM çıkışını kullanarak anahtarlamalı olarak bir sinüs üretmek. Tam sinüs UPS'lerde kullanılan inverterler bu şekilde çalışıyor, çok öğretici olur.
 
Merhabalar iyi günler
Transistörü anahtar olarak kullanılan bir devre yapmamız istendi fakat basit olmamasını istedi.(LED yakmak , fan döndürmek gibi) Acaba bir tavsiyeniz var mıdır ? Teşekkür ederim iyi çalışmalar.
Dijital Elektronik dersi alırken proje olarak FF leri ve diğer Kapı Elemanlarını kullanarak dijital saat yapmıştım clock olarak 555 kullanıyordum. sonra cok hoşuma gidince biraz araştırdım meğerse adamlar full transistör ile yapmışlar böyle bir şeyi çok ilgimi çekmişti ama tabi onu yapmadım :D ama belki sen yaparsın aşşağıya bir llink bırakıyorum araştırırsın.

 
Soldaki devrenin sadece zener olduğunu ve potun her 10k değeri için gerilimin 1v arttığını bir yerde gördüm zenere sağdaki şekildeki bağlantı yapıp potası 30k ohm yapmama rağmen ledin gerilimini 9v ölçüyorum nerede hata yapıyorum acaba
 

Ekler

  • Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    45.9 KB · Görüntüleme: 178
Son düzenleme:
Yani bu devreye 9 V veriyorsun, ama LED üzerinde 12 V mu ölçüyorsun? :cheeky2:
 
Bu devreyi/amacını anlamadım ama transistör ile zener olmadan regülasyon yapan bir devre çizmiştim. Belki sana fikir verir.

5950 eklentisine bak

Klasik Lm317 devresinde R1 ve R2 (pot da olabilir) ile istenen çıkış voltajı ayarlanırken aslında 1 nolu ADJ bacağına çıkıştaki gerilim, gerilim bölücü ile geri gönderilir. Çıkış gerilimi düşme eğilimi gösterdiğinde adj gerilimi de düşer. Adj gerilim azalınca çıkış gerilimi artar. Çıkış gerilimi artınca Adj de artar... bu durumda çıkış gerilimi aşağı inmek ister. Bu durum çıkışta bir denge yaratarak sabit bir voltaj oluşturur. Başka bir bakış açısı ile çıkış gerilimi düşünce sanki sihirli bir el voltaj ayarını arttırır. Çıkıştaki voltaj düşmesine neden olan etki ortadan kalkınca aynı şekilde sihirli el voltaj ayarını kısar. Tabi bu müdahale o kadar hızlı ve yumuşak olur ki çıkış voltajında bir dalgalanma olmaz.



Aynı yapıyı transistör ile kuralım.

5951 eklentisine bak

Falstad : Link

Bu devre Lm317 nin yetenekleri ile kıyaslanamaz ama transistör ile (zener diyot kullanmadan) regülasyon yapılması için basit bir örnektir.
 
Öncelikle devrenin en basit şekilde çalıştığını gör. Soldaki devrenin iki ucuna bir voltaj kaynağı bağla ve 12 V ile başla. Sonra voltajı değiştir ve transistör kollektör voltajının fazla değişmediğini gör.

Zenerlerin çalışma mantığında, seri bir direnç kullanmak ve zenerin voltajı sabit kalırken seri direncin geri kalan voltajı üstüne alması var. Ama senin kurduğun devrede seri direnç yok. Yani akımı sınırlandıran birşey de yok. Eğer devre kazara doğru çalışsaydı LED'yi, transistörü, veya ikisini birden yakma ihtimali vardı.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,790
Mesajlar
99,029
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top