TrueRTA ile ses kartını audio analizör gibi kullanmak

10 tane PPM cihazının AYNI eserde AYNI seviyeyi göstermesi bir kalibrasyon değildir abi.

Cihaz girişine gelen sinüs bir sinyal hakkında DOĞRU bir nicelik ölçümü yapabiliyorsa kalibrasyonludur. Örneğin benim ilgileneceğim bir PPM, ben amfi girişine 1 kHz 0 dBV sabit sinyal verdiğimde 0 değerini göstermeli.
 
İyi de bi dakka. Madem o şekilde ölçüm yapıyor, o zaman -110 dBV luk arka plan gürültüsünü niye -110 olarak gösteremiyor?
 
Abi kim o.?
Benim PPM ler uygun fiyatlı üretimler olup, en düşük seviye DIN da -40dbu dur.
Ama bahsetmiş olduğun audition'daki ise açıklamıştım.
Spectrumdaki ölçümler sadece belli band olarak yükseltilir.
PPM göstergesi ise tüm frekans spectrumunun vektöryel toplamını ölçmektedir.

Abi, senin PPM neden düşük seviye sinyal ölçmüyor demiyorum yav ...

Örneği değiştireyim. Bir sorun yüzünden -50 dBV arka plan gürültüsü var. Bunu -50 olarak görebiliyor muyum? Onu görmek isterim diyorum.
 
Benim gördüğüm PPM'ler spektrumdaki en güçlü bileşenin pik değerini gösteriyor. Eğer hiç sinyal yoksa o zaman da arka plan gürültü seviyesini görüyorsun. Böyle olunca da bu gösterge çok işe yarıyor çünkü clipping var mı yok mu net görüyorsun ve ona göre de uygun volüm seviyesi seçiyorsun.
 
Anladım. Arta da bir spektrum için o değeri hesaplıyor. Ama bu değer pratikte ne işe yarar? :D Peak değer çok işe yarar yukarıda anlattığım gibi.
 
Abi, şimdi wikipedia'daki makaleyi okudum. Aletin adı PEAK programme meter, yani bu alet pik değerlere göre hareket ediyor. Senin dediğin gibi spektrumun RMS değerine göre değil. Yani tam benim işime yarayacak şeyi tarif ediyor :p
 
Abi ben RMS dedim mi.?
RMS ölçenler eski ibreli VU metrelerdir.
Yeni tip ibreli olan PPM ler de normal PPM mantığına göre hareket eder.
PPM lerin içerisinde peak dedectör olsa da erişim süresinden dolayı tam anlamıyla peak ölçemezler.
AVG (avarage) değere daha yakındır.

RMS demedin, ama spektrumun tüm frekanslarındaki enerjiyi gösterir dedin. Bunun adı da "spektrumum RMS değeridir". RMS eşdeğer enerjiyi ifade eder.

Makaleye göre PPM'ler peak değerlere göre çalışıyor. Tam olarak şunu diyor:

Bazısı anlık peak değeri gösteriyor, ne kadar kısa olursa olsun. Bazısı peak'in bir süre kaldıktan sonra gösteriyor diyor (birkaç milisaniye). Bazısı örneklerin (sample) peak değerini gösteriyor diyor. Bazısı da oversampling yaparak daha hassas ölçüm yapar diyor.

Velhasıl, peak programme meter, peak değerleri gösteren birşey. İyiki de öyle.
 
Bu spektrumu -10.756 dBFS'e göre normalize edersek, Arta'nın ürettiği spektrumun NEREDEYSE AYNISINI elde ediyoruz :)

Yani bu TrueRTA hiçbir boka yaramayan, bedavayı bırak üstüne para verilse de alınmaması gereken birşey.

Belki paralı olan versiyonunda spektrum daha doğru çıkıyordur.
Spektrum çözünürlüğü oldukça düşük.
 
Belki paralı olan versiyonunda spektrum daha doğru çıkıyordur.
Spektrum çözünürlüğü oldukça düşük.

Olabilir, ama benden para alamayacakları kesin. Deneme sürümleri bir yazılımın iyiliklerini gösteriyor olması lazım. Bu deneme sürümü ise bana buna neden para verilmemesi gerektiğini gösterdi :)
 
RMS demedin, ama spektrumun tüm frekanslarındaki enerjiyi gösterir dedin. Bunun adı da "spektrumum RMS değeridir". RMS eşdeğer enerjiyi ifade eder.

Bir de şunu da ilave edeyim: Eğer bir devre, spektrumun tüm frekanslarındaki (veya ses frekans aralığında diyelim) enerjiyi gösteriyorsa, her zaman daha yüksek bir değer gösterecektir. Mesela benim ADI Pro 2 den örnek vereyim. Spektrumun dBV olarak seviyesi -140 dBV larda. Ama spektrumun RMS değeri -109 dBV idi.

Bu devre her zaman spektrum RMS'ini veriyorsa, 1 kHz -10 dBV verilince de gene bundan belirgin şekilde daha yüksek bir değer gösterir. Neden? Çünkü gene diğer frekansları da hesaba katar. Yani doğru ölçüm yapmamış olur.
 
Valla wikipedia'nın yalancısıyım abi. 4 çeşit PPM listelemiş, hepsinin de PEAK ölçtüğü net bir şekilde ifade edilmiş.

Eğer sabit bir genlikte frekans veriliyorsa peak değeri gösterir.

Senin dediğin gibi TÜM spektrumu hesaba katıyorsa peak değeri doğru gösteremez. Neden? Çünkü senin dediğin gibiyse sadece peak değere bakmıyor. ses bandındaki herşeye bakıyor.
 
Yahu abi, konuyu gene hiç alakasız yerlere götürüyorsun. wikipedia'daki makaleye göre PPM'ler girişteki sinyalin peak değerini gösteriyor. Piyasadaki PPM'lerin kalitelisi de vardır kalitesizi de, neticede yapılması gereken iş peak değeri göstermek.

Benim AP525 audio analizör aynı zamanda spektrum analizördür. 1 kHz, -10 dBV sinyal veriyorum kendi kendisine, ve bu değeri görüyorum. Eğer bir de ilave olarak 5 kHz - 10 dBV sinyal ekleyeyim ona, diğeri etkilenmiyor bundan. Belli bir arka plan gürültüsü ekleyeyim gene durum aynı. Neye baktığın önemli. PPM eğer peak değere bakıyorsa, bir kere peak'i bulduktan sonra spektrumun diğer alanlarındaki şeyleri artık gözardı etmesi lazım. Yoksa yanlış ölçer.
 
Birkaç mesaj önce demiştim, bir spektrumun tamamının RMS değerini öğrenmek pratikte ne işe yarar? Ama gelen sinyalin peak değerini bilmek çok değerli. Clipping olup olmadığını söyler sana.
 
Evet zaten konu "PPM nedir" in dışına çıktı. Ben de zaten aynı şeyleri en az iki kez tekrar ettim. Daha fazla tartışmanın bir anlamı yok.

Önemli olan herkesin kendi fikrini söylemesi, ve söyledik.
 
Kafama takıldı. Hantek'in yada instrustar'ın yazılımlarını indirip kursak line in den filan girerek kullanamazmıyız acaba? :cheeky1:
 
O tip osiloskoplarda onlarca MHz frekans sözkonusu. Ses kartı mantığı ile çalışan bir yazılım o hıza yetişemez. Tüm sinyal işleme ve görüntü oluşturma hardware'de yapılıyor. PC yazılımı sadece hardware'in oluşturduğu görüntüyü ekrana aktarıyor.

Ama audio analizör olunca o seçenek olabiliyor çünkü sadece ses frekansları sözkonusu. Mesela benim AP525'in kontrol yazılımı, ASIO üzerinden bir ses kartı ile de çalışıyor. Ama gerçek hardware'i de görmesi lazım bir kenarda. AP525 cihazının kendisi yoksa, kontrol yazılımı hiç çalışmıyor :D
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,274
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top