Türk Telekom Modem arızası

Öğretmen27

Aktif Üye
Katılım
21 Mayıs 2019
Mesajlar
571
Merhaba arkadaşlar. Geçen bir öğretmen arkadaşım türk telekom modeminin arızalı oldugunu hiç açılmadığını söyledi. Işıkların hiç biri yanmıyordu. Bu şekilde söylediği zaman bu modemin arızasının gidebileceğini düşündüm ve bunu kendisine belirttim. Benden önce başka adaptörle denemişler. Sorun adaptörden değildi.
Neyse modem bana geldi açtım anakartına ulaştım. 12V girişinde smd kondansitörlerde ve kutuplu kondansitörlerde kısa devre vardı. Hatta kartın ortalarında bile smd kondansitörde kısa devre vardı.
Ben ayarlı güç kaynağını her ihtimale karşı 12V değil de 1.5v ayarladım. Gücü verdiğimde 2A üzerinde akım geçti ve kartın ortalarında bir voltaj regülatörünün yanındaki smd kondansitörün aşırı ısındığını tespit ettim. Bu kondansitörü değiştirdikten sonra modem kendine geldi ve hizmetine kaldıgı yerden devam etti.
 

Ekler

  • InkedEkran Alıntısı 2_LI.jpg
    InkedEkran Alıntısı 2_LI.jpg
    309.2 KB · Görüntüleme: 320
  • tp-link-garantili-modemi-degistirmediler-tamirde-etmediler-1.jpg
    tp-link-garantili-modemi-degistirmediler-tamirde-etmediler-1.jpg
    358.2 KB · Görüntüleme: 245
Son düzenleme:
Eline saglik hocam.
Serkan abi merhaba. Hatırlar mısın bir zamanlar özelden arızalı bir anakarta 12V veya 19V gidiyorsa güç kaynagından direkt bu voltajı vermenin zararlı oldugunu söylemiştin.
Ben yabancı sitelerde laptop anakartları tamir yapan ustaların açıklamalarını okudugumda bu söylediğinin çok yerinde oldugunu gördüm.
Örneğin 19 V hattında mosfetlerde kısa devre varsa biz standart adaptörle voltaj verdiğimizde adaptörün kısa devre koruması oldugundan voltajı kesiyor ama güç kaynağıyla verdiğimizde Allah ne verdiyse akım 5A e kadar yükseliyor. Eğer mosfetler kısa devreyse ekran kartını veya chipseti veya işlemciyi harap etme durumu çok yüksekmiş.
Bu yüzden anakarta voltaj verirken 1V ile başlamak en iyisidir.
 
Evet.

Senin uyguladigin taktik guzel hocam. Akimi sinirlayip dusuk bir gerilimle baslamak mevcut bir kisa devre durumunda devreyi korur.

Diger turlu 5 amper akim maksimum voltajda ortalığı kavurur.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,354
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top