Denetime bile gerek yok. İthalat (satış) için getiren 50 bin dolarlık cihaz getiren adam bunu faturasız kimseye satamaz. Dolayısı ile ticari olarak getiren adamın bunu beyanı zorunludur. Şirketler de gelir-gider dengesini sağlayıp gelir vergisinden düşmek üzere (masraf göstermek) ve parasını (garantisiz ürün riskine girmeden) güvence altında tutmak için faturasız cihaz almaz. Hele ki bir cihaza bu kadar para harcayan şirketin çıktısı da ona göredir...
Olay burada başlıyor, bu kararları alanlar ticari usulleri bildikleri için "üretime" kastlı yapılan bir komplodur diyorum.
Bir diğer hadise Ar-Ge ticari bir yatırım mıdır yoksa gelişim için girilen bir risk midir? Örneğin her 5 yıllık Ar-Ge sonunda bir ürün çıkar diye zorunluluk var mı? Osiloskop hobi, Ar-Ge ve tamir için gerekli bir ölçü aleti değil midir? Bunun multimetreden farkı var mı ki birinin adı özellikle olarak yazılıyor?
Ayrıca hobi dediğin de bir çeşit eğitim değil midir? Akşam olunca osiloskop'un karşısına geçip (tv de haber izler gibi) yatay çizgiler de bu akşam ne güzelmiş diye vakit geçirmiyoruz diye biliyorum. Yoksa siz öyle yapıyorsunuz ben mi yanlış kullanıyorum
Aslında benim kastım, vergiyi her durumda alıyor, cihazın kendisi de bir ara üründür, hiç bir koşulda nihai ürün olmaz. Her ne maksatla getirirsen getir sonunda bununla ya hizmet üretir ya da cihaz üretir fatura kesersin. Ticari değil hobi maksatlı ise zaten vergisini ödediğin kişisel bir ürün. Yani bu cihazı ticari olarak değerlendiremezsin.
Benzer şeyleri söylüyoruz @taydin ben sadece bunu özellikle yazan adamların iyi niyetli olmadıklarını söylüyorum. Bizler bile oturduğumuz yerde çözüm üretebilecek fikir sunabiliyoruz...