Türkiye vergiler dahil banggood alışveriş sitesi

Kanun "kişisel kullanım için" olup olmama değerlendirmesini tamamen gümrük memuruna bırakıyor. Ben bir keresinde elektronik kart getirttim Kanada'dan. Gümrüğe girdi. Sonra araya bayram falan girdi. Bayram sonrasında gümrük işlemlerini tekrar başlattık, farklı memur bakmış herhalde bu sefer kart geçti gümrükten. Hiç belli olmuyor yani.

Ben gittiğimde memur bana ilgili maddeyi açıp göstermişti. Tanım olarak açıkça osiloskop ifadesi ve neye tabi olduğu geçiyor. Bir ihtimal kanunda değişiklik olmuş olabilir fakat hiç sanmıyorum.

Şahısın kullanımına mahsus bir ürün olarak sınıflandırılmıyor.
Ben gittiğimde memur bana ilgili maddeyi açıp göstermişti.
Osiloskop ticari bir ürün çıkartmak için yapılan araştırma cihazı ya da tamir cihazı olabilir. Ticari ürün bununla ürettiğin ürünün kendisidir. Bunu o maddeyi yazanlar bilmiyor demek de ya kendimizi salak yerine koymak ya da kibirli egoist saymak olur... Bence bu ve benzeri davranışlar üretime bariz bir komplodur.

Zaten bir cihazin "ticari bir ürün üretmek için kullanılıp kullanılmayacağı" bir niyet okumadır. Aynı cihaz ile kişisek hobi çalışmaları da yapılabilir, ticari ürün de yapılabilir. Kriter bu olmamalı.

Benim düşünceme göre kriter şu olmalı: Getirtilen cihaz, Türkiye içerisinde satılmak üzere getirtiliyorsa "ticaridir" ve buna ithalat rejimini uygulayın. Mesela 10 tane Nike ayakkabı getirttin. Veya 5 tane AYNI KİTABI getirttin. Belli ki adam bunları satacak, kişisel kullanım olamaz bunlar.

Ama diyelim 10 tane transistör getirttin, 100 tane direnç getirttin, yeni veya ikince el test cihazı getirttin, ebay'den herhangi bir yedek parça getirttin. Ticari firma bile getirtiyor olsa bunlar ticari sayılmamalı. Bu konuda bir denetim yapılmak isteniyorsa da şu yapılabilir:

Diyelim adam 50 bin dolarlık osiloskop getirtti. Belli bir gümrük sunum bedeli ve %20, %25 vergini al gene. Sonra da taahütname al (iç piyasada satış için değildir) diye ve 2 yıl satışı yapılamasın bunun. Müfettişlerle de böyle ürün getirenlere rastgele denetim yap, ürün hala elinde olduğunu teyit et. Ama bu 50 bin dolarlık osiloskop iç piyasada satış için getirtildiyse gene mevcut ithalat rejimini uygula.

Denetime bile gerek yok. İthalat (satış) için getiren 50 bin dolarlık cihaz getiren adam bunu faturasız kimseye satamaz. Dolayısı ile ticari olarak getiren adamın bunu beyanı zorunludur. Şirketler de gelir-gider dengesini sağlayıp gelir vergisinden düşmek üzere (masraf göstermek) ve parasını (garantisiz ürün riskine girmeden) güvence altında tutmak için faturasız cihaz almaz. Hele ki bir cihaza bu kadar para harcayan şirketin çıktısı da ona göredir...

Olay burada başlıyor, bu kararları alanlar ticari usulleri bildikleri için "üretime" kastlı yapılan bir komplodur diyorum.

Bir diğer hadise Ar-Ge ticari bir yatırım mıdır yoksa gelişim için girilen bir risk midir? Örneğin her 5 yıllık Ar-Ge sonunda bir ürün çıkar diye zorunluluk var mı? Osiloskop hobi, Ar-Ge ve tamir için gerekli bir ölçü aleti değil midir? Bunun multimetreden farkı var mı ki birinin adı özellikle olarak yazılıyor?

Ayrıca hobi dediğin de bir çeşit eğitim değil midir? Akşam olunca osiloskop'un karşısına geçip (tv de haber izler gibi) yatay çizgiler de bu akşam ne güzelmiş diye vakit geçirmiyoruz diye biliyorum. Yoksa siz öyle yapıyorsunuz ben mi yanlış kullanıyorum :p

Aslında benim kastım, vergiyi her durumda alıyor, cihazın kendisi de bir ara üründür, hiç bir koşulda nihai ürün olmaz. Her ne maksatla getirirsen getir sonunda bununla ya hizmet üretir ya da cihaz üretir fatura kesersin. Ticari değil hobi maksatlı ise zaten vergisini ödediğin kişisel bir ürün. Yani bu cihazı ticari olarak değerlendiremezsin.

Benzer şeyleri söylüyoruz @taydin ben sadece bunu özellikle yazan adamların iyi niyetli olmadıklarını söylüyorum. Bizler bile oturduğumuz yerde çözüm üretebilecek fikir sunabiliyoruz...

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back