Türkiye'de PCB üretimi yapan firmalar

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,539
Türkiye'de PCB üretimi yapan ve bilinen firmalar var. Kendim hiçbirisi ile çalışmamış olmama rağmen burada listelediğim firmaların hepsinde makina parkı var. Yerli firmaya PCB yaptırmanın şu avantajları var:

1) Çok daha kısa sürede PCB elinize geçiyor. 1 günde PCB yapabilen firma var.

2) Sizin için önemli ise, yerli bir firmayı desteklemiş oluyorsunuz.

Ama yerli PCB firmalarının şöyle dezavantajları var:

1) Kalite, direkt olarak Çin'den sipariş edilen PCB'ler kadar iyi değil.

2) Fiyatlarda Çin'e göre çok büyük bir fark var. Yerli firmalar oldukça pahalı.

3) Duyduğuma göre, makina parkları olmasına rağmen 4 kat ve daha üzeri PCB'leri bunlar da Çin'deki firmalara yaptırıyorlar. O zaman da yerli bir firma ile çalışıyor olmanın bütün avantajları ortadan kalkıyor. Git direkt Çin'e yaptır o zaman :)

DİKKAT: Bu liste, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu firmalarla herhangi bir ticari ilişkim, bir ortaklığım veya bir sponsorluk anlaşmam bulunmamaktadır. Başka forumlardan veya çevremden duydum. Henüz hiçbirisine bir PCB yaptırmadım.

BU FİRMALARLA İŞ YAPIP HERHANGİ BİR OLUMSUZ DURUMLA KARŞILAŞIRSANIZ, BU SORUNUN ÇÖZÜMÜ TAMAMEN SİZİN VE FİRMANIN ARASINDA OLAN BİR KONUDUR. BUNUNLA İLGİLİ EN UFAK BİR SORUMLULUĞU DAHİ KABUL ETMEDİĞİMİ AÇIKÇA BELİRTEYİM


 
Son düzenleme:
Bu listede yer almak isteyen firmalar olursa, lütfen web adreslerini bu mesaja yanıt olarak belirtsinler veya özel mesaj atsınlar. Listeye dahil ederim.
 
Benim PCB ci ne yazık ki dükkanı kapatmış.
Prototip dahil olmak üzere seri üretim bile yapıyordu.
Çin üretimleri kadar kaliteli değildi ama çift taraflı PCB ve maskeleme yapabiliyordu.

Daha başka firmalar da gördüm aslında google'da aratırken, ama bunların hepsi komisyoncu :) Çin'e gönderip yaptırıyorlar. Mesela Özdisan bunu yapıyor. Geçen sene haber çıkmıştı Özdisan bir İtalyan ortak ile 25 milyon dolar yatırım yapıp dünya standartlarında PCB üretecek diye. Herhalde o iş olmadı.

Bu arada Aselsan dünya kalitesinde (hatta daha da öte seviyede) askeri sistemler için PCB yapabiliyor. Yabancı bir derginin yaptığı değerlendirmede dünyada ikinciliğe layık görülmüş. Ama piyasaya yapmıyorlar, kendileri kullanıyorlar.
 
Ciddi firmaya benziyor. 6 kat PCB bile yapıyorlar :oops: Kendi makina parkı da var gibi. Ekleyeyim bunları.

Çine karşı rekabet için bence devletin yerli PCB ciyi sübvanse etmesi lazım. Doğrusu bu ama işte, böyle birşey yapılınca da bizimkilerin yapmadığı üçkağıt kalmıyor. Amcasına, dayısına, yengesine, dedesine, torununa, hatta köpeğine bile PCB satmış gösterip dünyanın parasını çalarlar devletten :D
 
O zaman Çin'li PCB ciler yüzünden işleri bozulduysa hiç üzülmemek lazım, hakediyorlar.
 
saniyorum 6+ kat PCBler Israil'de yaptirilabiliyor.

Hem Çin'e hem de İsrail'e yaptırınca gümrüğe takılma riski alıyoruz zaten. Hatta bizimkiler İsrail'den geldiğini görünce gıcıklığına özellikle gümrüğe takarlar :D O yüzden en mantıklısı ucuz ve gene de kaliteli olan Çin'i tercih etmek.
 
Aslında anladığım kadarıyla çok yüksek adetlerde alım yapıldığında, yerli firmalar daha ucuza geliyormuş Çin'e göre. Tek sorun, az adette (prototip amaçlı) PCB gerektiği zaman.

Yerli firmalar az adetli üretimde mesela Çin'in iki misli fiyata bile yapsalar birçok insan tercih eder diye düşünüyorum. 10 adet PCB için 10 dolar yerine 20 dolar ben veririm çabuk elime geçsin diye. Demek ki ya bizimkiler tok satıcı, yüksek adetli üretimden zaten iyi para kazanıyorlar, veya az sayıda prototip üretim için talep fazla yok (hobi elektronikçi sayısı yeterince fazla değil, çok sipariş gelmiyor) olabilir.
 
Listedekilerin 3 tanesi Ümraniye'demiş, vakit bulursam bunlarla bir gidip tanışıp sohbet ederim. Hepsi aynı sanayi sitesinin içinde. Bakalım prototip üretimi için neler söyleyecekler. Varsa sormak istediğiniz sorular buradan yazın gittiğimde onları da doğrudan sorayım.
 
Benim merak ettiğim, gerçekten 4 veya daha fazla katmanlı PCB'yi Çin'e mi gönderiyorlar, ve öyle ise neden? :) Bu tip PCB'ler için bir üst seviye, çok daha pahalı makina mı gerekiyor? Bizim sanayi teşviklerinin işte böyle konularda devreye girmesi gerekmiyor mu?

Bir de şu çok mantıksız geliyor bana: PCBWay veya JLPCB'ye prototip PCB yaptırıyorsun, 20 TL. Bizimkilerde fiyat bunun 20 misli ila 50 misli arasında değişiyor :) Bu neden böyle? Çin'de de böyle de aradaki farkı devlet mi sübvanse ediyor? Bu sürdürülebilir mi? Tamam, fiyatlarımız Çin seviyesinde hiçbir zaman olmayabilir, ama 5 katı olsun hadi. Birkaç hafta beklemek ve bizim ARGE düşmanı gümrük ile cebelleşmektense eminim birçok kişi 20 TL yerine 100 TL vermeye bile razı olur. Niye fiyatlar bu seviyeye inemiyor?
 
picproje.org'da birisi şu linki paylaştı:


Burada 5 x 5 inç (12.7 x 12.7 cm), çift taraflı 10 tane PCB hesaplattırdım ve herşeyin en ucuzunu seçtim. En ucuz firma JLCPCB ve kargo dahil 176 ₺.

Bizdeki firmalardan böyle bir kart için teklif almadım ama bizimkiler boyuta bakmaksızın kafadan bir "tooling" ücreti alıyormuş ve bu ücret de Avro veya Dolar üzerinden alınıyor :mad: Sorsan niye diye, "hammaddeler ve sarf malzemeleri dışarıdan geliyor" diyecekler. Belki de haklılar. Hadi makinaların yerlilerini yapabiliyor durumda değiliz, gereken kimyasalları ve bakır kaplı PCB levhaları üretiliyor olması lazım. Gerçi yerli olarak üretilse de gene bizim PCB'ciler alırlar "tooling" ücretini Avro ve Dolar olarak. En azından şu "tooling" lafını kullanmayn da "makina kurulum ücreti" falan deyin ya. Daha Amerikan mandasına girmedik, her fırsatta batı özentiliğinizi böyle açığa vurmayın.
 
Tek layer için bile dünyanın parasını istiyorlar!

Bu durumda üç seçenek var:

1) Yerli firmaya yaptırıp oturaklı bir kazık yiyeceksin.

2) Çin'e yaptırıp birkaç hafta bekleyeceksin, bu arada da PCB'lerin gümrüğe takılmaması için dua edeceksin. Takılırsa, yerli firmanın atacağı kazığın daha fazlasını bizim gümrük sana atacak.

3) Kendin yapacaksın. Ben pozitif 20 metodu üzerinde çalışmaya başlayayım :)
 
Geçen diğer konuların birinde yine konuşulmuştu pozitif 20 yerine kuru film uygulayabilirsin abi. Pozitif 20 işçiliğini biraz kısaltıyor.
 
Tek taraflı için evet, PNP uygun. Ama çift taraflı olunca PNP'de ısıya bağlı deformasyon oluyor ve iki tarafın deliklerini tam olarak denk getiremiyorsun.
 
Benim yaptığım denemede kenarlardaki delikler tam olarak oturuşuyordu. Mesele, alt ve üst PNP'deki farklı deformasyondan dolayı diğer alt ve üst delikler tam olarak uyuşmadı. Ama tabi hata miktarı da 0.3 mm idi, eğer devre bunu tolere edebilecek basitlikte bir devre ise gene mesele yok. Ama optik metotlarda deformasyon yok, o yüzden bütün delikler olabilecek en iyi şekilde oturacaktır.
 
Aslında kalite seviyesini anlamak için Circuit Studio'daki bir örnek PCB yi gönderebilirim. Listeye ekledim firmayı.
 
Yanlız delik içi kaplama yapmıyorlarmış.

Hmm o kötü. O zaman kendin yapmaya göre bir avantaj kalmıyor :( Evde yapımı en zor olan şey delik içi kaplama, diğer herşeyi iş görecek seviyede yapabiliyoruz zaten.
 
Hocam belki sizin işleriniz için kaba kalabilir ancak iki katlı prototip üretim için şöyle bir cihaz mevcut. Klasik cnc ama nedense bu makine çok hoşuma gidiyor. Bendeki yeri ayrı :)

 
O makina güzel de, orijinal satış fiyatı binlerce Avro. Türkiye'ye sipariş edersen, binlerce Avro da bizim gümrük geydirecek, olacak 5000 Avro. Bu paralar sözkonusu olunca çok daha iyi alternatifler var. Mesela direkt olarak PCB'ye baskı yapan özel yazıcılar var :)

Onun dışında o kadar paraya minyatür, hem PCB hem de ÇELİK işleyecek çok sağlam ve hassas bir CNC yapılır. O da var listemde, vakit olursa devam edeceğim ona.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,271
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top