Türkiye'de PCB üretimi yapan firmalar

Haklısınız hocam. Ben bu videodaki reklamın cazibesine kapıldım sanırım. :oops:
 
Hepsi kalay kaplı mı? Göz yanılması herhalde, resme bakınca bazıları sadece bakır gibi duruyor.
 
PCB nin üzerine bir çeşit koruyucu vernik de sürülüyordu eskiden. PCB'yi tamamen örtüyor, ama lehim yapılmasına da izin veriyordu.

Ben kendim baskı devre yaptığım zaman, hemen kullanmayacaksam üzerine alkolde çözünmüş çam reçinesi sürüyordum. Bu bir süre sonra kuruyor ve hem bakırı korozyona karşı koruyor, hem de çam reçinesi çok iyi bir flux olduğu için lehimlemeyi de çok kolaylaştırıyor.
 
Sanırım yansımadan dolayı resimdeki yollar yine bakır rengi çıkmış. Dikkatli bakılınca kalay kaplama görünüyor.

Hayırlı olsun güzel projeler bekliyoruz.
 
Abi

Benimde kafam karmakarisik ne yapacagimi bilmiyorum. Bazi saglik sorunlari yasiyorum hayatin neresindeyim bilmiyorum.

Cok iyi degilim tutunacak yer ariyorum.
 
Sağolasın Serkan.
İçinde bulunduğum durumlardan dolayı artık elektronikle fazlaca ilgilenemiyorum.
Bu proje belki de son çalışmam olacaktır.
Ancak içinde bulunduğum durumdan kurtulabilirsem bu projeleri profesyonel anlamda değerlendirmek istiyorum.
Yani işyeri açmak ve bu projeleri para kazanabilmek amacıyla.

Biz elektronikçileri mutlu eden tek şey, bir cihazı yapıp ta elde etmiş olduğumuz başarıdır.
Ancak bu başarının paylaşımı olmadığında bu tür uğraşıların da anlamı kalmıyor takdir edersin.
Artık paylaşım kalmadığına göre, ya para kazanma amacına gireceğiz ya da bu gibi uğraşıları tamamen bırakacağız.

Abi

Benimde kafam karmakarisik ne yapacagimi bilmiyorum. Bazi saglik sorunlari yasiyorum hayatin neresindeyim bilmiyorum.

Cok iyi degilim tutunacak yer ariyorum.

Ben her zaman pozitif olmaktan yanayım, şartlar ne olursa olsun. Bence hepimizin ortak çalışabileceğimiz bir projeye ihtiyacımız var :) Biraz kafa yoralım, birşeyler bulalım!
 
Pcb konusunda Malesef Türkiyede fiyat yönunded sıfı 10cm ye 10cm 5 adet fiyat istedim bir 900 lira dedi biride 150 dolar dedi bu neya oha dedim 10 cm 10 cm
 
Ayni durumla bende karşılaştım. Bir kaç adet için bizi uğraştırmayın demenin kibar yolu diye düşündüm.
Gece gece bende hon hondan sipariş ettim 5 adet kargoyla beraber 20 dolar 1 hafta beklicem birde zaten burdada 1 veya iki haftada vermiyorlar en iyisim bende hin higdan sipariş ettim 150 dolar ver 15 gün bekle ne gereği var nasılsa öylede beklicem bölede bari paradan tasaruf edim
 
Bizim firmalarin hala serigrafi gibi yontemler ile uretim yaptigini dusunuyorun. Hali ile dusuk adetler yuksek maliyetli oluyor.
 
geçen gün sipariş geçtim 10 adet minik pcb için 5 dolar 2 gün üretim süresi ve 15 dolar fedEx kargo 4 günde kargo süresi ile 6 günde elime ulaştı.
 
Merhaba arkadaşlar Türkiye'deki üreticilerden haber var mı? >8 katman ve IPC-4761, Type VII gibi yüksek teknolojili devre kartları söz konusu olduğunda, gerçekten endişeleniyorum. Herkes arkasına yaslanıyor ve Çin'in uzun yıllar devam edeceğini düşünüyor, ki buna inanmıyorum. Bazı Türk firmaları şirket videolarında gerçekten eski makine ve teknolojileri gösteriyor :(
 
Benim bildiğim, Türk PCB firmalari iki kattan fazla olan PCB leri Çin'e yaptırıyor. Bu durumda doğrudan Çin'e yaptırmak daha mantıklı. Tek dezavantajı bizim gümrük musibeti. Keyifleri öyle emrederse senin PCB leri ticari kabul edip sana oturaklı bir kazık atabilirler. Yani Türk PCB firmasına birkaç prototip PCB yaptırırsan Türk firması kazıklıyor, Çin'e yaptırırsan Türk gümrüğü kazıklıyor. Sonra da ARGE gelişsin diye bekle.
 
Geçen sene Özde PCB firmasından 2 katlı basit bir kart yaptırmaya çalışmıştım, konuyu görünce deneyimlerimi paylaşmak istedim.
5 adet devre kartı sipariş vermiştim, 8 adet gönderdiler, 6 tanesi hatalı çıktı. Kendileri ile irtibata geçtiğimde para iadesi yaptılar ama proje yetiştirmeye çalışıyordum, zor durumda kaldım.

Aşağıda gönderdikleri kartların fotoğraflarını paylaşıyorum. Bu fotoğrafları Google'da Özde PCB sayfasına yorum olarak da gönderdim birkaç defa fakat nasıl yapıyorlarsa yorumumu sildiriyorlar.

PCB 1 - 1.jpegPCB 1 - 2.jpegPCB 1 - 3.jpegPCB 2.jpegPCB 3.jpegPCB 4 - 1.jpegPCB 4 - 2.jpegPCB 5 - 1.jpegPCB 5 - 2.jpegPCB 5 - 3.jpegPCB 5 - 4.jpegPCB 6.jpeg
 
Bütün kartlarımı özde pcb ye yaptırıyorum. Ben memnunum. Ciddi bir sorun yaşamadım. Adetli bastırıyorum. Şimdiye kadar sadece bir kere birkaç panel sorunlu çıktı. Eksikleri yeniden bastılar. Velhasıl işim aksamadı ancak prototip bastırmak her zaman sıkıntılı.

Benzer şikayetleri başkalarından da duymuşluğum oldu. Ben yinede seviyorum firmayı. Bu arada tanımam etmem. :)
 
Bütün kartlarımı özde pcb ye yaptırıyorum. Ben memnunum. Ciddi bir sorun yaşamadım. Adetli bastırıyorum. Şimdiye kadar sadece bir kere birkaç panel sorunlu çıktı. Eksikleri yeniden bastılar. Velhasıl işim aksamadı ancak prototip bastırmak her zaman sıkıntılı.

Benzer şikayetleri başkalarından da duymuşluğum oldu. Ben yinede seviyorum firmayı. Bu arada tanımam etmem. :)
Ben de daha önce Özde PCB'den kart yaptırıp memnun kalan birisinin tavsiyesiyle tercih ettim ama gelen kartlar ortada. Aynı kartı çindeki bir firmaya yaptırdım, 1 haftada tertemiz geldi
 
Son düzenleme:
Aslında burada da öğrenc ve hobiciye makul fiyat makul kalite ve sürede üretim sürdürülebilir olmalı. Rekabet edilecek şirket dünyanın öbür ucunda, aynı fiyatları sağlamak gerekmiyor.
Çinlinin ölçek ekonomisini yakalamadan da kar edilir, daha yavaş süreçlerle bile tercih edilir. En azından 2 katman için. Teşvik vs. olmadan da karlılık vardır da zahmeti mi caydırıyor acaba.
 
TOGG için çıkan babayiğit modern PCB üretimi için niye ortaya çıkamıyor anlamıyorum. Modern standartlarda PCB üretimi yapan bir fabrika, sıfırdan bir otomobil üretecek fabrikadan çok daha kolay, çok daha ucuz. Benim tahminim sorun kar marjlarında. Bizim türk iş insanı alışmış her şeyden %500 kar etmeye, öyle %100 lere falan para demiyorlar.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,265
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top