Türkiye'de şebeke voltajının nominal değeri

KAKR kacak akim rolesiymis. :dusun2: Ben bunun kisaltmasini KAR saniyordum. AFDD deyince de bunu verdi, anlamadim ama ne is yaptigini.

AFDD = arc fault detection device(s)
Türkçesi ark hatası koruma rölesi sanırım.

Bazen prizlerden ya da fislerden, klemenslerden daha dogrusu metal metal temasi olan noktalardan citir citir sesler gelir. Bu sesler temassizlik kaynaklidir. Kablo prizin metal kontagina cok iyi sikilmamistir ya da fisin metal elektrodlari prizi metal yuvalarina siki girmediginden arada bir temassizlik yapar sonra tekrar temas saglanir. Bu esnada citirti (ark sesi) duyariz.

Bu olay surekli olursa citirtilara neden olan ark, metali, metal de etrafinda tutusabilecek nesneleri isitir en nihayetinde yangina neden olabilir.
(Prize cok guclu cihaz bagli olmasa bile bazen bu tip citirtilarin oldugu fiste/prizde sicaklik hissederiz.)

Iste bu citirti durumlarini (arka neden olan olaylari) algilayip koruma yapan cihaza AFDD arc fault detection device deniyormus.

Son düzenleme:
tek kaçak takmanın zararını yaşıyorsun abi.
her linyeye ayrı kaçak takarsan sinir bozucu olmuyor

Üç fazlı kakr vardı hem evde hem atölyede. Üç tane tek fazlı tak mı diyorsun?

Bu AFDD hakkaten faydalı bir cihazmiş. Ama makalede sebepsiz yere atma durumu olur mu bahsedilmemiş. Mesela ne bileyim, üniversal motor bağladın ve komütatör yüzünden bir sürü yüksek frekanslı parazit oluşur.

Universal motordaki ark durumu prizdeki/klemensdeki ark durumundan farkli olacagindan AFDD tasarimi daha duzgun yapilip olur olmaz durumlarda atmasina engel olunabilir.

Bu AFDD ve KAKR neymis, hemen arastiriyorum. Evde insan disinda kedi kus falan var. Kedinin kabloyu kemirecegi tutar. Kus gider kafasini olmadik bir yere sokar. En azindan uc kurustan kacinacagim diye cancagizlarima bir zarar gelmesin.
Benim köpeğim öyle kurtuldu. Yavruyken dişlerini uzatma kablosuyla kaşıyacağı tutmuş. Sigortayı attırdı ve inleyerek yuvasına kaçtı :) . Herhalde 1 saat çıkmamıştır oradan.

Bu AFDD hakkaten faydalı bir cihazmiş. Ama makalede sebepsiz yere atma durumu olur mu bahsedilmemiş. Mesela ne bileyim, üniversal motor bağladın ve komütatör yüzünden bir sürü yüksek frekanslı parazit oluşur.
Konuyla alakasi yok ama unutmadan buradan sorayim. @taydin Hocam, sunlardan biriyle dupont sikabilir miyim? Ucuz ya, ondan soruyorum tabii. :)

Bu penselerin hiç birisi dupont sıkmaz. Dupont sıkan, ama fiyat Japon Engineer kadar uçuk olmayan bir model vardı. Forumda bulayım da ekleyeyim.

Ekler

• DSC00151.JPG
    DSC00151.JPG
    875 KB · Görüntüleme: 52
Param ona yetmemis demek ki. 1.000 TL'yi asiyordur o zaman. Osiloskopa bile 1.500 TL verirken iki defa dusunmustum. :D

Alınacak en asgari pense de o bence. Daha ucuzu varsa da randımanlı çalışmaz, sonradan iyisini almak zorunda kalırsın daha pahalıya gelir.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back