TV besleme kart soketindeki BL ve DİM ucu

Öğretmen27

Aktif Üye
Katılım
21 Mayıs 2019
Mesajlar
571
Ustalarım merhabalar. TV besleme soketinden led drivere giden ( hatta anakartta giden sokette de var) BL ( back light sanırım) ve Dim( dimmer) ne işe yarıyor? Burada sistem devredeyken okumamız gereken voltaj nedir amaç nedir bilen varsa yardımcı olursa sevinirim?
Arka aydınlatma ayarı mı acaba? Anakart üzerinden bu ayar yapılıyor galiba...
 

Ekler

  • Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    12.7 KB · Görüntüleme: 629
  • Ekran Alıntısı2.PNG
    Ekran Alıntısı2.PNG
    6.3 KB · Görüntüleme: 556
LED driver entegresinin ne olduğunu görülebiliyor mu? Oradan fikir yürütebiliriz.
 
PWM bazlı bir LED driver entegresi. 6 ayrı LED grubunu kontrol ediyor, ama o televizyonda hepsine aynı sinyal gidiyordur. Muhtemelen BL dijital bir sinyal (yani ekran aydınlatmasını aç kapat). DIM de PWM girişlerine giden ve parlaklığı ayarlayan bir PWM sinyali olabilir. Bunları anakart kontrol ediyordur, yani o kart için bunlar birer giriştir.
 
Televizyonun şu anki arızası nedir? Ona göre de beyin fırtınası yapalım :)
 
Televizyonun şu anki arızası nedir? Ona göre de beyin fırtınası yapalım :)
Arizadi led bar arizaliydi degistirdim duzeldi hocam. Kartlarin soketlerindeki terimlerin ne anlama geldigini ogrenmeye calisiyorum hocam.
Menude led parlakligi , led gucu ile ilgili ayarlar var muhakak bununla alakali hocam.
Biz skoba baglasak BL ucunda kare dalga goruruz o zaman?
 
BL ucunda ya 0V a yakın bir sinyal görürsün, yada +5V (ekran aydınlatması açık kapalı durumuna göre). DIM ucunda da duty cycle'ı ayarlanan parlaklık seviyesine göre değişen bir kare dalga görürsün. Daha yüksek duty cycle daha parlak aydınlatma demektir.
 
Hocam yorumunuz isabetli. 1.fotoda led driver soketindeki BL ucu karsiliginda on/off pini denk geliyor ( beslemede 12 no:BL driver: 12 no: on/of)
11 nolu dim ise 14 nolu extvbr- b denk geliyor.

12 nolu on/off pini 1 mohmluk direnc vasitasiyla gnd ye bagli.
 

Ekler

  • 20190901_122241.jpg
    20190901_122241.jpg
    80.2 KB · Görüntüleme: 446
  • 20190901_122234.jpg
    20190901_122234.jpg
    108.1 KB · Görüntüleme: 430
Anladigim kadariyla led driver kartinjn sasesi bu pinle anakart uzerinden anahtarlaniyor.
 
O dirençler girişlere konmuş olan birer pull down direnci. Ama onların 10KΩ falan olmasını beklerdim, 1 MΩ tuhaf bir değer. extvbr-b'de PWM karedalgayı görebiliyor musun?
 
Hocam dogru onlar pull down direnci kafam karisti. Hocam on off pini takip ettim entegrenin standbye pinine gidiyor 27 nolu pin hocam.
 

Ekler

  • Screenshot_20190901-130736.png
    Screenshot_20190901-130736.png
    197 KB · Görüntüleme: 430
extvbr-b ucu ilerlemiyor hocam. En sonra fotosunu cektigim bos direnclerin oldugu yerde kaliyor.( r35 r36 r37) Eger buralarda direncler olsaydi yakinindaki sokete gidecekti. Bu sokette tcona gidiyoe hocam. R35, R36 ve R37 ye gidiyor extvbr-b pini hocam.
 

Ekler

  • 20190901_131518.jpg
    20190901_131518.jpg
    135.8 KB · Görüntüleme: 415
LED driver'daki PWM1 ... PWM6 sinyallerini takip edebilirsin. asıl LED parlaklığın kontrol edildiği yer orası. Orada mutlaka PWM tarzı bir kare dalga vardır. Ama anakarttan oraya nasıl ulaşıyor onu takip etmek lazım.
 
Taydin hocam tesekkur ederim. Yaptigim tv nin kartllarinin aynisi. Bu paneli kirik tv den sokulmus.
O tv nin aynisi kismet olursa yine gelcek. Tv geldiginde Skopla kontrol ederiz hocam.
Yarimlarin icin cok sagol hocam.
 
Hocam bisey daha sormak istiyorum. Besleme kartini anakarta takili olmadan kontrol etmek icin stand bye ile power on pini arasina 10 k direnc takip kontrol edildigini bir yabanci tamir sitesinde gordum.
Bu kartta stand bye controller var sadece. Power on yok. Acaba bu kartta 5v ile stand by controller arasina mi takilacak?
 
Bu karta gereken tüm voltajları vermen lazım herhalde. +5V dijital devre için, +24V da LED'ler için. Standby pini datasheet'te aktif high olarak gözüküyor, o halde test etmek için STB girişini şaseye çekmen lazım. Bir de sinyal jeneratörün varsa tamam :) Var karedalgayı (dijital seviyelerde olacak) ve ayarla ducy cycle'ı.
 
Bu karta gereken tüm voltajları vermen lazım herhalde. +5V dijital devre için, +24V da LED'ler için. Standby pini datasheet'te aktif high olarak gözüküyor, o halde test etmek için STB girişini şaseye çekmen lazım. Bir de sinyal jeneratörün varsa tamam :) Var karedalgayı (dijital seviyelerde olacak) ve ayarla ducy cycle'ı.
Hocam sadece besleme kartını kontrol etmek için standby pinin gnd ile birleştirirsem yeter mi? Led driveri demiyorum.
 
Beslemenin de ayrı bir standby girişi mi var? Devre şeması olmadan kesin birşey söylemek mümkün olmaz, ama deneyebilirsin :) Komple şema varsa istersen buraya koy.
 
Beslemenin de ayrı bir standby girişi mi var? Devre şeması olmadan kesin birşey söylemek mümkün olmaz, ama deneyebilirsin :) Komple şema varsa istersen buraya koy.
Hocam benim istediğim besleme kartını hiçbir şeye bağlı olmadan tüm voltaj çıkışlarını ölçmek ve bunun nasıl yapılacağını öğrenmek.
Anakart psu ları çok kolay yeşil ile gnd yi kısa devre etmek:)
 

Ekler

  • Power+Supply+Delta+DPS-214CP.pdf
    155.1 KB · Görüntüleme: 433

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,654
Mesajlar
97,284
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top