Üniversite öğrencisi için laptop öneri

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,576
Bizim kız tıp fakültesine başladı bu yıl ve laptop gerekiyor. Benim araştırdığım Dell Vostro 5481 var, ekran çok abartılı değil 14", ağırlık sadece 1.5 kg ve pil ömrü de 4 saat civarı. Siz hangi modeli tavsiye edersiniz?
 
Bilgisayarı ne amaçla, hangi şartlarda kullanacak? Kuracağı program vb. ya da taşınabilirlik önemli vb. bilgiler verirsen tavsiyede bulunmak daha kolay olur.
 
Şunu gördüm aslında:


En önemli konu boyut ve ağırlık ve pil süresi. Kullanılacak yazılımları ben de bilmiyorum. Belki kimyasal süreçlerin simulasyonunu yapan yazılımlar kurmak gerekebilir, o yüzden işlemci gücünün yetersiz kalmaması için özellikle i7 seçtim.
 
Bence o fiyat bandına yakın düşününce Asus UX331FN-EG014T ile bahsettiğin model arasında bir tercih yapardım. Asus'un 2GB harici Nvidia GeForce MX150 ekran kartı ve 16 GB Ram kapasitesi öne çıkıyor. Bu da simulasyon için daha uygun olur ancak aradaki fiyat farkına değer mi o da yapılacak işe göre karar verilir. Bir de satış sonrası Asus servis noktasında iyidir, Dell için bir fikrim yok. Şu noktada aynı firma üzerinden karşılaştırma yapınca fiyat bakımından Dell daha mantıklı duruyor.
 
Yazılım konusunda hangisi daha uygun olur ben de bilmiyorum. Ama benzer özellikler için mac lere en az iki misli para vermek gerekiyor (birkaç ay önce üç misli idi baktılar yaprak kıpırdamıyor baya fiyat kırmışlar)

 
Ben GTX1050 ile MX150 yi aynı kefeye bile koymam
Aynı olmadığını sıradan bir kullanıcı da ayırt edebilir. 5 yıla yakın bir süre pcnet, chip ve diğer dergilerde donanım editörü, Asus'da 3 yıl pazarlama bölümünde olarak çalışmış biri olarak, ben de ayırt ederim. Ancak önerdiğin cihaz aksesuarları ile birlikte 2.5 kg...
ağırlık sadece 1.5 kg
Destek konusuna gelecek olursak, gelecek için kahinlik yapamam ancak bu konuda Türkiye'de en iyi servisi hizmetini bugüne kadar Asus açık ara önde götürdü. Bunu HP, Dell, Sony ve daha pek çok markada çalışan insanlarla birebir arkadaşlığıma, firmaların iç yapılarını ve iş yaptırdıkları kişilere göre rahatlıkla söyleyebilirim. HP ile gerçek anlamda hiç sorun yaşamamış biri onu beğeniyor diye o marka iyidir kendini kanıtlamıştır gibi çıkarımlar mesnetsiz kalır...
 
Son düzenleme:

Abi bu büyük ve ağır performans makinası. Bana laptop lazım olsa böyle birşeyi tercih ederdim. Zaten elimdeki laptop da Sony Vaio'nun gavur ölüsü gibi ağır 17" ekranlı makinası :) 7 sene önce aldım hala idare ediyor beni.

Ama kız öğrenci için çantaya kolay sığan hafif birşey lazım.
 
Bence o fiyat bandına yakın düşününce Asus UX331FN-EG014T ile bahsettiğin model arasında bir tercih yapardım. Asus'un 2GB harici Nvidia GeForce MX150 ekran kartı ve 16 GB Ram kapasitesi öne çıkıyor. Bu da simulasyon için daha uygun olur ancak aradaki fiyat farkına değer mi o da yapılacak işe göre karar verilir. Bir de satış sonrası Asus servis noktasında iyidir, Dell için bir fikrim yok. Şu noktada aynı firma üzerinden karşılaştırma yapınca fiyat bakımından Dell daha mantıklı duruyor.

Cihaz çok güzel hakikaten, tam kız öğrenci makinası. Dell'e göre eksik olan tarafları var (ram hızı, windows home, ekran biraz daha küçük), ama çok büyük avantajları var. Boyutu çok küçük, çok hafif ve pili de 14 saat gidiyor :oops: Dell'de neredeyse karar kılmıştım, şimdi tekrar kararsızlığa düştüm ...
 
Özelliklerinde göremedim ama kullanılan disk M.2 SSD ise ram hızını telafi edebilir/emin olmak gerekir. Sata SSD diskler 550/400 okuma yazma oranlarında olabilir M.2'ler ise bunun 2-3-4 katı daha hızlı çalışabilir...
Windows 10 Home ile Pro arasındaki farklar genel itibariyle network konularında farklılık gösterir. Bir domain yapısında kullanmayacağı için Pro lisansının olmaması bir eksiklik değil aslında.
Ekran küçük çünkü daha taşınabilir, neticede çözünürlük aynı. :) Amaca göre tercih etmek gerek. O nedenle ilk önce hangi amaçla kullanılacağını sordum.
 
M.2 olması çok önemli değil. Ram hızının yaratacağı fark da pratikte hissedilecek bir fark olmayacaktır. Boyut, ağırlık ve pil ömrü konusunda süper bir cihaz bu. Artık dediğin gibi Dell ile Asus arasında bir karar vereceğim.

Fikir veren herkese teşekürler!
 
Tanıdığım bir kaç Recep var :) Soyadı ne?
 
Benim de kulağım ısırıyor onu bir yerden ama nereden bilemedim :)
 
Tanıyorum. Bir dönem de ASUS çalıştı.
 
Amacın ne bilmiyor ve anlamıyorum, Recep'in avukatı da değilim. Bahsi geçen kurum ve kişilerin münferit hataları pek tabii ki olabilir. Recep bir kaç yorumda hatalı bilgi verdi diye yaftalamak da doğru değil. Araştırırsak senin de böyle yorumlarını bulmamız gayet mümkün. Eminim Recep'in doğru bilgi ile yaptığı paylaşımlarda nelerden bahsettiğinden haberin yoktur...

Söyle bir örnek vereyim; Diyelim ki bir ürünün arızalı olduğu için aldığın firmanın servisine götürdün, oradaki "Ahmet" dünyanın en kalifiye personeli. Ahmet senin cihazı o an ki dalgınlığı ile elinden düşürdü ve kırdı. Bu adam beceriksiz diye o kişiyi linç mi edeceksin? Ya da firmayı beceriksizleri çalıştırıyor diye kötüleyecek misin?

Bütün bunların dışında konunun başlığı "Üniversite öğrencisi için laptop öneri". Buradaki konu "sana göre" olayından çok farklı. Bütün konuları şahsileştirmeye de gerek yok. İstersen yeni bir başlık aç "sana göre dünya düz mü yuvarlak mı" onu konuşalım. Başlık dışındaki konuları uzatmanın bir manası var mı?
 
Forumların genel amacını belirleyen yüksek otorite.
Bilgi kirliliği savıcı.
Vatandaşın alacağı ürünlerin içerik sağlayıcısı.

Çok paranoyakça söylemler bunlar, muhteşemsin :) Cevap vermek istemiyorum ama biraz da eğlenceli...

Belirtmekte yarar var; Asus'tan 2013 yılında ayrıldım. O günden beridir de (6 yıldır) firma ile ticari herhangi bir bağlantım yok. Ayrıca firma çalışanı herhangi biri çıkıp da ürünü inceledim demez, ürün incelenmek üzere kitlelere hitap eden insanlara gönderilir. Bu kişiler kabiliyetli teknik insanlar da olabilir, çok popüler hiç bir teknik bilgisi olmayan insanlar da olabilir. Yukarıdaki gibi "firma çalışanının ürün inceleyip, başka kurumda inceleme yayınlaması" gibi senaryolar gerçek değildir.
 
Recep bir yıldan az bir süre çalıştı Asus'da. Aynı anda başka bir işi de idare ettiyse, takipçisi değilim, bilemem. Asus'da çalışmadan önce ve çalıştıktan sonra da firmayı taraflı incelediğini düşünüyorsan o da buranın konusu değil. Örnek filan derken durduk yerde epey gereksiz konuşmalar geçti. Şu an yaptığın ciddi anlamda yanlış, gıyabında konuşuyorsun.
Zaten konumuz basit anlamda uygun bir dizüstü PC önerisi idi. Bu önerilerimizi anlamsız tartışmalara dönüştürmeyelim.
şükür.
 
Güzel bir cihaz hakkaten, sadece 1.7 Kg. Cihaz zaten dokunmatik anladığım kadarıyle iPad'e niye gerek duyacak ki? :)
 

Forum istatistikleri

Konular
5,663
Mesajlar
97,403
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top