Aynen öyle abi.Şimdi anladım PWM değerini neden belli bir sayının üstüne çıkaramadığını. Okumayı kapalıyken yapıyorsun ama zaman yetmiyor. Doğru mu anlamışım?
dönüp dolaşıp P-MOS'a geliyoruz.PWM'in hızı değil de duty cycle artıyor, ben öyle anladım. Hızı hep 1KHz veya 100Hz dedik çünkü.
Şimdi, MAX6675 datasheetinde conversion time değeri 0.17s olarak verilmiş. Bu 0.17s boyunca senin ısıtıcıyı kapalı tutman gerekecek. Ama o kadar süren yok.
P-MOS nasıl çözüyor?dönüp dolaşıp P-MOS'a geliyoruz.
rez,ztansın + tarafını anahtarlıyoruz eksi hep bağlıP-MOS nasıl çözüyor?
hmm evet halledeyimBu şema da mantık yapmadı bana Ahmet. Rezistans ile TC nin bir ucu ortak. Bu ortak ucu da ifade ederek şemayı düzenleyebilir misin? Senin şemayı bu çizdiğin şekliyle 4 tane bağlantı yeri oluyor c245 in, ama aslında 3 tane var.
Fark etmez, o akım zorunlu olarak eksi taraftaki kablodan da geçecek ve kablo rezistansı çarpı akım kadar voltaj düşürecek.rez,ztansın + tarafını anahtarlıyoruz eksi hep bağlı
röle koyalım abi araya rölenin ortak ucu havyanın ortak ucunda.MAX6675 ile de denemen tabiki faydalı olur. Ama sırayla gitmekte fayda var. İkisini paralel olarak yürüttün mü odağın kaybolur, ikisi de bitmez.
Şema bu şekilde güncellenince TC bağlantısının sorunlu olduğu görülüyor. MOSFET tam olarak OFF olduğu anda TC yi okuyorsun, ama o sırada TC nin bir ucu havada (floating) oluyor. Muhtemelen mantıklıya yakın değer okumanın sebebi, optokuplörün çıkışının OFF olması biraz zaman alıyor, MOSFET'in OFF olması da biraz zaman alıyor, o arada da TC nin bir ucu az çok GND ye bağlantılı oluyor. Bunun çözülmesi lazım. Çözümlerden birisi PMOS, diğeri de projenin başlangıcında konuştuğumuz high side current sensing entegresi kullanmak.
Nmos higside da kullansan, Pmos da kullansan PWM_low anından hemen sonra mosfet kapanışa geçmiyor, mcu fazla hızlı. @taydin 'ın da dediği gibi ölçüm alma zamanlarının doğru olması için mosfetin durumundan emin olmalısın. Bence anahtarlama frekansını ve ölçüm alma frekansını ayrı planlayabilirsin. Ölçüm alma sürecini de araya girip gerekli şartlardan emin olup ölçümü aldıktan sonra herşeyi eski haline bırakan bir fonksiyonla yapabilirsin. PID hesaplamasını yaptığın fonksiyon da PWM periyodunu doğrudan registere yazarak tayin eder.röle koyalım abi araya rölenin ortak ucu havyanın ortak ucunda.
kapalı kontak mosfet açık kontak op-amp röle çektiğinde okuruz bırakıtğında süreriz.
boş bir teori
o zaman biz şuan teorik olarak off oldu diyip okuyoruz ve o ara mosfet kapanmaya yüz tutmuş oluyor aslında anlamlı sonuçlar okuyoruz fakat biraz geziyor o gezme bizim PID'yi etkiliyor SMPS etkileri de başka bir sorun ortalama vs. almazssam asla doğru çalıştıramıyorum sistemi.
o zaman biz mosfet off pozisyonunu reziztansın üstünden yapsak çok daha doğru olacak.
Nmos higside da kullansan, Pmos da kullansan PWM_low anından hemen sonra mosfet kapanışa geçmiyor, mcu fazla hızlı. @taydin 'ın da dediği gibi ölçüm alma zamanlarının doğru olması için mosfetin durumundan emin olmalısın. Bence anahtarlama frekansını ve ölçüm alma frekansını ayrı planlayabilirsin. Ölçüm alma sürecini de araya girip gerekli şartlardan emin olup ölçümü aldıktan sonra herşeyi eski haline bırakan bir fonksiyonla yapabilirsin. PID hesaplamasını yaptığın fonksiyon da PWM periyodunu doğrudan registere yazarak tayin eder.