Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

Şimdi anladım PWM değerini neden belli bir sayının üstüne çıkaramadığını. Okumayı kapalıyken yapıyorsun ama zaman yetmiyor. Doğru mu anlamışım?

Şimdi anladım PWM değerini neden belli bir sayının üstüne çıkaramadığını. Okumayı kapalıyken yapıyorsun ama zaman yetmiyor. Doğru mu anlamışım?
Aynen öyle abi.
pwmin hızı arttıkça benim okuma yetişmiyor.
bu büyük bir engel mi? hayır. ben yine hassasiyeten ödün verip(analog ortalama almak için yaptırdığım tekrar okuma sayısını azaltıp) sıcaklık elde ediyorum.

birde bunu max'de görelim neler yapacak.

PWM'in hızı değil de duty cycle artıyor, ben öyle anladım. Hızı hep 1KHz veya 100Hz dedik çünkü.

Şimdi, MAX6675 datasheetinde conversion time değeri 0.17s olarak verilmiş. Bu 0.17s boyunca senin ısıtıcıyı kapalı tutman gerekecek. Ama o kadar süren yok.

PWM'in hızı değil de duty cycle artıyor, ben öyle anladım. Hızı hep 1KHz veya 100Hz dedik çünkü.

Şimdi, MAX6675 datasheetinde conversion time değeri 0.17s olarak verilmiş. Bu 0.17s boyunca senin ısıtıcıyı kapalı tutman gerekecek. Ama o kadar süren yok.
dönüp dolaşıp P-MOS'a geliyoruz.

Şemayı düzenledim.

MAX6675'in dönüşüm süresi en tepe 220ms diyor.
Ben 100ms peryot ile(millis ile oluşturmuştum) PID yapabiliyordum.
Nerde bir sıcaklık kontrol uygulaması görsem bu MAX damlıyor hemen oraya.
O yüzden denemek istiyorum artıları eksileri nelerdir.

Neden bu kadar uğraşıyorsun op-amp ile olmuş işte diyebilirsiniz haklısınızda.
Görmediğiniz tanımadığınız ama kulağıma gelen en az 20 kişi var projeyi yapacak burada söyleyenler hariç.

Bu yüzden biraz derinlemesine inmek istiyorum kulağım çınlamasın sonra :katil2:

SPY OLARAK KONUYU TAKİP EDENLER
Şimdiden uyarayım alırsınız havyanızı benim tasarım ile kullanırsınız sonra havyanız bozulur herhangi bir mesuliyet kabul etmem, 7-8bin liraya satılan aleti yarı fiyatından ucuza mâl ediyorsunuz riskiniz var haberiniz olsun.
Ben elimden geleni yapıyorum gerisi kullanıcının bileceği iş.

MAX6675 ile de denemen tabiki faydalı olur. Ama sırayla gitmekte fayda var. İkisini paralel olarak yürüttün mü odağın kaybolur, ikisi de bitmez.

Şema bu şekilde güncellenince TC bağlantısının sorunlu olduğu görülüyor. MOSFET tam olarak OFF olduğu anda TC yi okuyorsun, ama o sırada TC nin bir ucu havada (floating) oluyor. Muhtemelen mantıklıya yakın değer okumanın sebebi, optokuplörün çıkışının OFF olması biraz zaman alıyor, MOSFET'in OFF olması da biraz zaman alıyor, o arada da TC nin bir ucu az çok GND ye bağlantılı oluyor. Bunun çözülmesi lazım. Çözümlerden birisi PMOS, diğeri de projenin başlangıcında konuştuğumuz high side current sensing entegresi kullanmak.

Veya @semih_s nin üzerinde çalıştığı ve rezistansı NMOS'un source'una bağlı olduğu yapıyı kullanacaksın. Bunu yapınca COM ucunu şase yapabiliyorsun. Aynı şekilde PMOS kullanırsan da COM ucunu şase yapabiliyorsun. Ama NMOS kullanırsan ve rezistansı da drain'e bağlarsan, COM ucunun Vcc olması gerekiyor. Bu durumda da high side sensing yapan entegre lazım oluyor.

MAX6675 ile de denemen tabiki faydalı olur. Ama sırayla gitmekte fayda var. İkisini paralel olarak yürüttün mü odağın kaybolur, ikisi de bitmez.

Şema bu şekilde güncellenince TC bağlantısının sorunlu olduğu görülüyor. MOSFET tam olarak OFF olduğu anda TC yi okuyorsun, ama o sırada TC nin bir ucu havada (floating) oluyor. Muhtemelen mantıklıya yakın değer okumanın sebebi, optokuplörün çıkışının OFF olması biraz zaman alıyor, MOSFET'in OFF olması da biraz zaman alıyor, o arada da TC nin bir ucu az çok GND ye bağlantılı oluyor. Bunun çözülmesi lazım. Çözümlerden birisi PMOS, diğeri de projenin başlangıcında konuştuğumuz high side current sensing entegresi kullanmak.
röle koyalım abi araya :) rölenin ortak ucu havyanın ortak ucunda.
kapalı kontak mosfet açık kontak op-amp röle çektiğinde okuruz bırakıtğında süreriz.
boş bir teori :)

o zaman biz şuan teorik olarak off oldu diyip okuyoruz ve o ara mosfet kapanmaya yüz tutmuş oluyor aslında anlamlı sonuçlar okuyoruz fakat biraz geziyor o gezme bizim PID'yi etkiliyor SMPS etkileri de başka bir sorun ortalama vs. almazssam asla doğru çalıştıramıyorum sistemi.

o zaman biz mosfet off pozisyonunu reziztansın üstünden yapsak çok daha doğru olacak.

Bence en kolayı PMOS ile ilerlemek. Tek komponent ile çözüyorsun. COM şase oluyor, source Vcc, Drain de rezistansa gidiyor. opamp de COM ve TC arasındaki voltajı ölçüyor olacak. Tabi gene PMOS OFF iken ölçme yapman lazım. Bu değişmiyor.

röle koyalım abi araya :) rölenin ortak ucu havyanın ortak ucunda.
kapalı kontak mosfet açık kontak op-amp röle çektiğinde okuruz bırakıtğında süreriz.
boş bir teori :)

o zaman biz şuan teorik olarak off oldu diyip okuyoruz ve o ara mosfet kapanmaya yüz tutmuş oluyor aslında anlamlı sonuçlar okuyoruz fakat biraz geziyor o gezme bizim PID'yi etkiliyor SMPS etkileri de başka bir sorun ortalama vs. almazssam asla doğru çalıştıramıyorum sistemi.

o zaman biz mosfet off pozisyonunu reziztansın üstünden yapsak çok daha doğru olacak.
Nmos higside da kullansan, Pmos da kullansan PWM_low anından hemen sonra mosfet kapanışa geçmiyor, mcu fazla hızlı. @taydin 'ın da dediği gibi ölçüm alma zamanlarının doğru olması için mosfetin durumundan emin olmalısın. Bence anahtarlama frekansını ve ölçüm alma frekansını ayrı planlayabilirsin. Ölçüm alma sürecini de araya girip gerekli şartlardan emin olup ölçümü aldıktan sonra herşeyi eski haline bırakan bir fonksiyonla yapabilirsin. PID hesaplamasını yaptığın fonksiyon da PWM periyodunu doğrudan registere yazarak tayin eder.

abi 50 sayfa konuştuk biz niye ilerleyemiyoruz ya.
hatfondan 'high side current sense' yapabilecek bir op-amp bakalım.
bu sefer 3 seçenek oluyor :kizgin3:

Sen konunun ilk mesajında, bileşenlerin ayrı ayrı güncel şemalarını koy. Her konuşulana göre de güncelle. Böylece bağlantının yanlış olduğu daha çabuk ortaya çıkar, 50. sayfada değil :D

o zaman şöyle yapacağız ama böyle de olmaz ki.

N_Mos;
havya ortak ucuna pull-up yapcağız ve bir pin ile kontrol edeceğiz.
1 olduysa mos kapalı 0 olduysa mos açık.
böyle de kesin TC'yi bozarız.

Nmos higside da kullansan, Pmos da kullansan PWM_low anından hemen sonra mosfet kapanışa geçmiyor, mcu fazla hızlı. @taydin 'ın da dediği gibi ölçüm alma zamanlarının doğru olması için mosfetin durumundan emin olmalısın. Bence anahtarlama frekansını ve ölçüm alma frekansını ayrı planlayabilirsin. Ölçüm alma sürecini de araya girip gerekli şartlardan emin olup ölçümü aldıktan sonra herşeyi eski haline bırakan bir fonksiyonla yapabilirsin. PID hesaplamasını yaptığın fonksiyon da PWM periyodunu doğrudan registere yazarak tayin eder.

termokupl'un bir ucu COM'da olacağı için artık PMOS un durumunun bir önemli kalmıyor diye düşünüyorum ben, çünkü termokupl'un bir ucu COM diğer ucu da PMOS'dan bağımsız olarak opamp girişine gidiyor. Yanlış mı?

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back