Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

termokupl'un bir ucu COM'da olacağı için artık PMOS un durumunun bir önemli kalmıyor diye düşünüyorum ben, çünkü termokupl'un bir ucu COM diğer ucu da PMOS'dan bağımsız olarak opamp girişine gidiyor. Yanlış mı?
termokuplun havyadaki pozisyonu yüzünden havyadan rezistanstan akım geçerken termokupl ile rezitansın ortak kullandığı yola gerilim düşmez mi yine de. Yani com noktası yıldız noktası gibi bağlı olmayacak havya kontaklarına.

termokuplun havyadaki pozisyonu yüzünden havyadan rezistanstan akım geçerken termokupl ile rezitansın ortak kullandığı yola gerilim düşmez mi yine de. Yani com noktası yıldız noktası gibi bağlı olmayacak havya kontaklarına.
jbc'nin software bulamaz mıyz acaba? bakalım herifler nasıl okumuş araştıralım.

Hmm evet doğru ... Garantilemek lazım. Şöyle bir deney yapılabilir: Osiloskobun bir kanalı PWM nin düşüşüne bakacak. Kesmenin girişinde bir GPIO set edeceğiz. İkinci osiloskop kanalı da ona bakacak. Aradaki zamanı ölçeceğiz. Eğer bu zaman toplam PMOS OFF ve opto reaksiyon süresinden uzun ise, birşey yapmaya gerek yok. Ama uzun değilse gerektiği kadar delay koymak lazım. Mesela belli sayıda NOP komutu atılarak uygun gecikme elde edilebilir.

Hmm evet doğru ... Garantilemek lazım. Şöyle bir deney yapılabilir: Osiloskobun bir kanalı PWM nin düşüşüne bakacak. Kesmenin girişinde bir GPIO set edeceğiz. İkinci osiloskop kanalı da ona bakacak. Aradaki zamanı ölçeceğiz. Eğer bu zaman toplam PMOS OFF ve opto reaksiyon süresinden uzun ise, birşey yapmaya gerek yok. Ama uzun değilse gerektiği kadar delay koymak lazım. Mesela belli sayıda NOP komutu atılarak uygun gecikme elde edilebilir.
Şuan süre yetiyor.

n_mos iletimdeyken okursam 600 derece okuyorum zaten.

Frekans 100Hz.
pwm count 1.
0'da kalma süresi tam 10ms

Frekans 100Hz
pwm count 60000
0'da kalma süresi 1ms

Frekans 100Hz.
pwm count 65535
0'da kalma süresi 200us

PWM nin düşmesi ile kesmeye giriş arasındaki süre lazım Ahmet.

PWM nin düşmesi ile kesmeye giriş arasındaki süre lazım Ahmet.
Hmm bu tamamen işlemci performansı ile alakalı.
Bu kafam allak bullak oldu şimdi ben onu ölçmeye kalkarsam birşeyleri patlatırım sabah yazarım onu.

Peki ilave pinin kesmeye giriş süresi mi?
aynı pinin kesmeye giriş süresi mi lazım şuan 0-1 100R ile birleşik 0 pwm out 1 giriş.
ama 0 numarayı hem kesme hem pwm out yapabiliyorum.

Aslında mikrosaniyelik bir gecikmeden sözediyoruz. Muhtemelen kesmedeki ilk kod çalışmaya başladığında MOS çoktan off olur, ama işte garantiye almak için ölçmek mantıklı. Hassas ölçüm için de GPIO yu hardware register ile set etmen lazım, digitalWrite ile değil.

RP2040 Datsheet sayfa 265.
// 0x00000002 [1] : GPIO0_LEVEL_HIGH (0)
// 0x00000001 [0] : GPIO0_LEVEL_LOW (0)

Doğru yerdeyim değil mi?

Ekler

• 2040-datasheet.pdf
    4.9 MB · Görüntüleme: 131
Klon JBC uçları hep şu tip oluyor galiba. Başka tipte klon uç göremedim ben. Eğer bu uçlar işini görmüyorsa istasyon sap falan klon olsa da ucu orjinal almak zorundasın galiba.

C115-Series.jpg

Bu ne yav 2 saniyede lehimi eritiyor. Çakması gerçeğinden daha iyi :katil2:

Ahmet, şu anda çalışan kodda kesmeye girince analogRead yapıp devamında aynı fonksiyonda hesaplamaları mı yapıyorsun, yoksa sadece analogRead yapıp loop() içinde mi hesaplamaları yapıyorsun?

Ahmet, şu anda çalışan kodda kesmeye girince analogRead yapıp devamında aynı fonksiyonda hesaplamaları mı yapıyorsun, yoksa sadece analogRead yapıp loop() içinde mi hesaplamaları yapıyorsun?
Herşeyi kesme içinde yapıyorum.

Mantıklı olan bu değil biliyorum fakat hesaplama uzun sürüyor eğer kestiğinde okuyup kalanını ana döngüde yaparsam yapılan işlem bitmeden peşinden diğer okuma geliyor.

Analog ortalama almadan çalışırsam okuma berbat oluyor ortalama almak zorundayız.
En çok zamanımı alan bölme işlemi analog ortalama alırken kaç okuma yapıp ortalama alacaksak o kadar bölme işlemi yapıyoruz.

MAX kullansam da ortalama alacağım.
MAX'i aldım eve dönüyorum dönünce aynı programa MAX enjekte edeceğim.

Frekans yüksekken öyleydi. Ama artık azaldı. Durum değişmiş olabilir.
Kesmede sadece değeri okusan, hesabı ve PWM set etme işini loop içinde yapsan daha iyi olacak bence. Ayrıca ikinci kesmne durumunu bir bayrak ile yönetmen mümkün. Kesme bayağı set edecek. İkinci girişinde bayrak hala reset olmadıysa hiçbirşey yapmayacak, pas geçecek. Hesaplama kısmı da işi bitince bayrağı reset yapacak.

Tepki süresi azalır ama tepki gücü artar eğer problem PWM Count limitinden kaynaklıysa.

Frekans yüksekken öyleydi. Ama artık azaldı. Durum değişmiş olabilir.
Kesmede sadece değeri okusan, hesabı ve PWM set etme işini loop içinde yapsan daha iyi olacak bence. Ayrıca ikinci kesmne durumunu bir bayrak ile yönetmen mümkün. Kesme bayağı set edecek. İkinci girişinde bayrak hala reset olmadıysa hiçbirşey yapmayacak, pas geçecek. Hesaplama kısmı da işi bitince bayrağı reset yapacak.

Tepki süresi azalır ama tepki gücü artar eğer problem PWM Count limitinden kaynaklıysa.
O kısım için bir çalışmam olacak.
Daha önce denedim ama istediğim sonucu alamadım.

Vites gibi yapacağım bu vitesi yine kesme bayrağı değiştirecek.
1 vites ilk 0a inme analog okumayı yap ortalamayı al.
2. vites mosfetin bir sonraki 0a inmesi
Bu seferde ortalamayı voltaja dönüştür.
3. vites mosfetin bir sonraki 0a inmesi okuduğun voltajı sıcaklığa dönüştür.
3. vitesten tekrar 1e düşecek böyle devam edecek.

böyle çok daha fazla zaman kalacak.

ortalama konusunda da şüpheliyim ben. Ölçüm hatalarının önemli bir problem olacağını düşünmüyorsak bence hesaplanan değer geriden geleceği için tepki süresini epey geciktirebilir, daha önemlisi PID'yi çok yanıltabilir.

ortalama konusunda da şüpheliyim ben. Ölçüm hatalarının önemli bir problem olacağını düşünmüyorsak bence hesaplanan değer geriden geleceği için tepki süresini epey geciktirebilir, daha önemlisi PID'yi çok yanıltabilir.
Analog ortalama avantajımıza olacaktır diye düşünüyorum.

Arada bir tane atlama oldu diyelim op amp bir anlığına çalışamadı ve anlamsız bir değer döndü ortalama almak bu aradaki kayıklıkları dengeliyor bir nebze.

Arabaya hız sabitleme yaparken şahit olduğum bir durumdu bu, direkt can adresini okuduğumda araba yerinde durduğu halde bi 300le gidiyor bi 20yle ortalama almadan asla düzgün okuma yapamıyordum aldığım ortalama sayısı 120 tekrar kadran da ortalama alarak çalışıyor olduğuna eminim.

ancak gelebildim maxi bağlayalım bakalım neler olacak

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back