Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

Ahmet şimdi ekranda görünecek arayüzü fln senmi tasarlıcaksın segmanı takana kadar arabanın gösterge panelini hazırlasanda segman gelincede motoru üretmeye başlasan zamandan tasarruf olurmu :)
Ekran kısmını topluluk olarak değerlendireceğiz.
Çünkü ben yazılımı piyasadan alınabilecek her ekran için seçilebilir olarak yazacağım.

isteyen 2x16 alır takar.
isteyen 4x20 alır takar.
isteyen 0.96 oled,
isteyen 1.8 lcd,
isteyen 128x64 GLCD,**
kullanırım diyen olursa nextion'da yaparız.

Ekran kısmını topluluk olarak değerlendireceğiz.
Çünkü ben yazılımı piyasadan alınabilecek her ekran için seçilebilir olarak yazacağım.

isteyen 2x16 alır takar.
isteyen 4x20 alır takar.
isteyen 0.96 oled,
isteyen 1.8 lcd,
isteyen 128x64 GLCD,**
kullanırım diyen olursa nextion'da yaparız.
Yani demek istediğim pıd beklicekse eğer yazılımı tartışıp tasarlanmaya başlansa sonra pıd a geçilse yanlışmı olur

Yani demek istediğim pıd beklicekse eğer yazılımı tartışıp tasarlanmaya başlansa sonra pıd a geçilse yanlışmı olur
Bizim temel amacımız jilet gibi salınım yapmayan bir PID elde etmek öncelikle.
Display, enkoder, butonlar gibi özellikleri herkes rahatlıkla yazabilir,
ama PID kısımına gördüğün gibi çok fazla 'ben yazarım, ben biliyorum' diyen yok.
PID kısmı oturduktan sonra kalan kısımları oyuncak kalıyor.

birkaç farklı ekran tipinde çalışan versiyonu ekleyeceğim.

Bizim temel amacımız jilet gibi salınım yapmayan bir PID elde etmek öncelikle.
Display, enkoder, butonlar gibi özellikleri herkes rahatlıkla yazabilir,
ama PID kısımına gördüğün gibi çok fazla 'ben yazarım, ben biliyorum' diyen yok.
PID kısmı oturduktan sonra kalan kısımları oyuncak kalıyor.

birkaç farklı ekran tipinde çalışan versiyonu ekleyeceğim.
Anladım tamamdır

Hedef şaşırmamayı @taydin abiden öğrendim.

çok güzel anlaşılır ekran, mükmmel bir menü yapabiliriz,
ama bizim PID düzgün çalışmıyordur sen o mükemmel menüden 250 dereceye ayarladın bizim PID şaşırmış 220'de tutmaya çalışıyor.
ne anladık o zaman bizim yaptığımız istasyondan.

Hedef şaşırmamayı @taydin abiden öğrendim.

çok güzel anlaşılır ekran, mükmmel bir menü yapabiliriz,
ama bizim PID düzgün çalışmıyordur sen o mükemmel menüden 250 dereceye ayarladın bizim PID şaşırmış 220'de tutmaya çalışıyor.
ne anladık o zaman bizim yaptığımız istasyondan.
Doğru söylüyosun bende en azından bi taraftan ilerleyelim die düşünmüştüm ama kral sensin hadi bakalım :)

Doğru söylüyosun bende en azından bi taraftan ilerleyelim die düşünmüştüm ama kral sensin hadi bakalım :)
Proje biraz şekillensin en azından PID otursun.
projeyi yapmak isteyenler ve proje destekçileri ile bir 'Discord' toplantısı yapabiliriz,
hangi özellik kalmalı hangiisi çıkarılmalı,

eklenmesi kesinlikle gereken ama aklımıza gelmeyen.
PCB boyutumuz aşşağı yukarı ne olur,
hangi kutuya koymalıyız gibi.

Discord'da forumumuza ait bir kanal var discord uygulamasını kullanmakta kolay.

Proje biraz şekillensin en azından PID otursun.
projeyi yapmak isteyenler ve proje destekçileri ile bir 'Discord' toplantısı yapabiliriz,
hangi özellik kalmalı hangiisi çıkarılmalı,

eklenmesi kesinlikle gereken ama aklımıza gelmeyen.
PCB boyutumuz aşşağı yukarı ne olur,
hangi kutuya koymalıyız gibi.

Discord'da forumumuza ait bir kanal var discord uygulamasını kullanmakta kolay.
Güzel olabilir evet

Benim hazır projeye karşı alerjim var.
PID falan yok bu projede set edilenin altındaysa mosfeti aç üstündeyse mosfeti kapat şeklinde çalışıyor.

Burada bir kaç soru sorabilir miyim ?
1- 5v katında 7805 kullanilabilir miydi ? Neden bu tercih edildi ?
2- 5v katında L1 bobinin amacı nedir ? Olmazsa dezavantaji nedir ?
3- c3 ve c5 neden kutuplu , avantaji nedir ?
4- Mosfet sürücüde R14 neden var ? R14 yüzünden Q3 ve Q2 hep pull up kalmaz mi ?
Sorularım şimdilik bunlar ilginiz için teşekkür ederim. :)

Burada bir kaç soru sorabilir miyim ?
1- 5v katında 7805 kullanilabilir miydi ? Neden bu tercih edildi ?
2- 5v katında L1 bobinin amacı nedir ? Olmazsa dezavantaji nedir ?
3- c3 ve c5 neden kutuplu , avantaji nedir ?
4- Mosfet sürücüde R14 neden var ? R14 yüzünden Q3 ve Q2 hep pull up kalmaz mi ?
Sorularım şimdilik bunlar ilginiz için teşekkür ederim. :)
1- 78xx lineer regülatörlerdir fazla kalan gücü ısıya dönüştürüler bu sebeple ilave bir soğutma ihtiyacı gerekecektir 24 volttan 5 volta düşürünce.
MC34063 SMPS mantığıyla çalışır anahtarlama yaparak 'BUCK' çalışır.

2-BUCK/BOOST converterlerin yapısında kilit nokta bobindir. Çıkışta bulunan bobin ve kondansatörün temel amacı bağlanan yüke kararlı en az değişime uğrayıp iletilmesinde başlıca rol oynarlar

3- C3 ve C5 dekuplaj amaçlı kullandım çok büyük kapasite kullanmamamın sebebi özellikle C5.
MC34063 kendi başına en fazla 450-500mA sağlayabilir daha büyük akımlarda ısınması zarar görmesi kaçınılmazdır, bizim asıl yükümüz bu devrede dijital devrenin beslemesi olacak bu dijital devre en fazla 100mA çekecektir ama C5 ilk enerji anında şarj olana kadar 34063'ün sağlayacağı akımdan fazla çekecektir bu sebeple C5 değerini büyük tutmadım ne kadar hızlı şarj olursa 34063 daha az çile çekecektir C5 büyük kullanıldığı takdirde ilk enerji verme anında 34063 patlayacaktır. İleride bu kapasite devrede fazla riplle'a yol açarsa soft start ekleyip çıkış kapasitesi büyütebiliriz.

4- R14'ü sadece sınırlama için kullandık olmasa da olur R15 demek istediğini tahmin ediyorum.
Q1 iletime geçtiğinde R14 üzerinden gnd'ye çekilecek o hat, Q1 yalıtımdayken R15 oraya pull-up yapıp istem dışında iletime geçilmesini engeleyecek.

R14 olduğu icin, akim q1 yerine q2 ve q3 u secmez mi ? Yani R15 den gelen akim R14 u gorup, zorlanmak yerine Q2 ve Q3 e gitmez mi ? Ve bu sayede yine hep Q2 ve Q3 pull up seklinde kalmaz mi ?

R14 olduğu icin, akim q1 yerine q2 ve q3 u secmez mi ? Yani R15 den gelen akim R14 u gorup, zorlanmak yerine Q2 ve Q3 e gitmez mi ? Ve bu sayede yine hep Q2 ve Q3 pull up seklinde kalmaz mi ?
Amaç bu demek yanlış olmaz
mosfeti süren 2 transistörden 1isi daima iletimde kalmalı ki mosfet karasız kalıp iletim yalıtım arasında bir yerde durup üstünden akım geçirmeye devam etmesin.

Q1 iletime geçtiğinde.
estağfurullah her istediğini sorabilirsin.
Evet. Şimdi gördüm. Bakmak ve görmek arası şey bu olsa gerek. Allah razı olsun ustam. Q1 iletime geçtiğinde 100R, 14K dan düşük olduğu için, gnd ye çekecek doğru mudur ?

Ama ben bunu en kisa zamanda simule etmem gerek. Aklima yatmayan şeyler var halen. Elimde pc yok şuan. Yarın ilk işim bunu simule etmek olacak.

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back