Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

Evet. Şimdi gördüm. Bakmak ve görmek arası şey bu olsa gerek. Allah razı olsun ustam. Q1 iletime geçtiğinde 100R, 14K dan düşük olduğu için, gnd ye çekecek doğru mudur ?
Aynen öyle.
Dilersen bu havya projemizde bir kısmının tasarımını veya yazılımını üstlenebilirsin.
Topluluk projemiz sonuçta herkes bir kısımı yapacak ortaya ürün çıkmış olacak.

Bu arada ben daha usta değilim :)
Aramızda gerçekten büyük ustalar var zamanla tanışırsın.

Ben daha 19'um.

Yaş burada pek bi faktör sahibi değil. Benim gözümde en azindan. Benim de yaşım 27. Ama elektronikte gerçekten çok baslardayim. Ama gelistirmek için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Çalıştığım firmada bir kac devre denemeleri yapiyorum ve otomasyon ile ilgili projeler yapiyorum. Ariza , revize vs vs.

Yaş burada pek bi faktör sahibi değil. Benim gözümde en azindan. Benim de yaşım 27. Ama elektronikte gerçekten çok baslardayim. Ama gelistirmek için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Çalıştığım firmada bir kac devre denemeleri yapiyorum ve otomasyon ile ilgili projeler yapiyorum. Ariza , revize vs vs.
Benim nezlimde bir alanda bilgiliyim demek için 4 bin saat verimli zaman geçirmek gerekir o alan üstüne.
Bir alanda ustayım demek için ben bunun 40bin verimli saat geçirilmiş olması düşüncesindeyim.

Ben bir alanla uğraşmadım şuana kadar hep farklı alanlarına atladım elektroniğin, dijital elektronik, işlemciler, kumanda vs.
Üstüne gittiğinde saç baş yolacak hale gelebiliyorsun ama asla sıkılmazssın elektronikden.

Projede biraz ilerledikçe kısımları şekillenecektir dişinin keseceği bir kısımı ben yapabilirim dersen sana sonuna kadar güveniriz o kısımı bitirmen için. Tecrübesizim deyip uzaktan izleme yaptıkça öğreniyorsun :)

Araba kullanmak gibi trafiğe girdikçe, park ettikçe öğreniyorsun bunlardan uzak durdukça ancak düz giderken rahat ediyoruz.

Evet , yarın projenizi daha detaylı inceleyip neler ekleyebiliriz, hangi konuyu ustlenebilirim buraya yazarım. Aslen bende meslek lisesi elektronik mezunuyum. Üniversiteyi elektro mekanik okuyarak gecirdim. Askerden sonrada otomasyon konusunda birşeyler öğrenerek bir seviyeye kadar geldim. Ama elektronigi birakamiyorum. Pcb tasarlayıp onun çalışması kadar haz veren birşey yok benim için..

Evet , yarın projenizi daha detaylı inceleyip neler ekleyebiliriz, hangi konuyu ustlenebilirim buraya yazarım. Aslen bende meslek lisesi elektronik mezunuyum. Üniversiteyi elektro mekanik okuyarak gecirdim. Askerden sonrada otomasyon konusunda birşeyler öğrenerek bir seviyeye kadar geldim. Ama elektronigi birakamiyorum. Pcb tasarlayıp onun çalışması kadar haz veren birşey yok benim için..
Ben delikli plaketciyim :katil2:
Sorunsuz çalışıp iş görse de asla revziyondan uzak duramam kesin burası sorun çıkaracak deyip güncellerim değiştiririm.

Bu projeyi bastıracağız mümkünse, kargo+üretim 5.50 dolar civarında tutuyor.
Amacımız pahalı denecek fiyatlara satılan JBC marka havyayı kendimiz yapmak.
Sadece JBC uç ve sap alıp kalanını kendimiz yapacağız diye düşüncemiz var umarım başarılı oluruz :)

Neden olmasin. Benim de aklimda var bir kaç ticari projeler. Yazılımcı bir arkadaşım ile beraber yürütüyorz. Kosgebe basvurduk ama onay almadı. Gıcık bir kurul uyesi ile zitlasmaktan var sayıyorum.

Şöyle bir adım atayım dedim, yarın atacağım adımları attıktan sonra, sonraki günlerde birkaç işim ve bir süre ziyaret planım var bu arada çok fazla bakamam projeye, dönüşte düze çıkınca bakacacağız artık.

N kanal kullanırsak ölçümümüz sapıtmasın diye mos kapalıyken okuma yapmalıydık,
Böyle bir çözüm düşündüm umarım doğru yerinden tutmuşumdur.

C++:
/*------5.12.22------
 *-SOLDERING IRON READ TEMP.-
 * MCU:RP2040(PICO)
 * author:ahmet
 */

//INC

//--

//VAR
const int PWM_OUT    = 4;
const int READ_LEVEL = 0;
const int ADC_PIN    = A0;
float     READ_ADC   = 0;
//--

void setup() {
  pinMode(PWM_OUT, OUTPUT_4MA);//MAX 4 mA DRIVE CURRENT
  digitalWrite(PWM_OUT, LOW); //CLOSE DRIVE SWITCH
}

void loop() {
  analogWrite(PWM_OUT, PID);

if(digitalRead(PWM_OUT) == READ_LEVEL){
   READ_ADC = analogRead(ADC_PIN);
  }
}

Şöyle bir adım atayım dedim, yarın atacağım adımları attıktan sonra, sonraki günlerde birkaç işim ve bir süre ziyaret planım var bu arada çok fazla bakamam projeye, dönüşte düze çıkınca bakacacağız artık.

N kanal kullanırsak ölçümümüz sapıtmasın diye mos kapalıyken okuma yapmalıydık,
Böyle bir çözüm düşündüm umarım doğru yerinden tutmuşumdur.

C++:
/*------5.12.22------
 *-SOLDERING IRON READ TEMP.-
 * MCU:RP2040(PICO)
 * author:ahmet
 */

//INC

//--

//VAR
const int PWM_OUT    = 4;
const int READ_LEVEL = 0;
const int ADC_PIN    = A0;
float     READ_ADC   = 0;
//--

void setup() {
  pinMode(PWM_OUT, OUTPUT_4MA);//MAX 4 mA DRIVE CURRENT
  digitalWrite(PWM_OUT, LOW); //CLOSE DRIVE SWITCH
}

void loop() {
  analogWrite(PWM_OUT, PID);

if(digitalRead(PWM_OUT) == READ_LEVEL){
   READ_ADC = analogRead(ADC_PIN);
  }
}

Ben de exelde iterasyon mantığında bir simulasyon hazırlıyorum. Akşamdan akşama fırsat buldukça bakıyorum. Herhalde birkaç güne hazır olur. PID parametrelerinin sonuçlarını grafiğe dökmek amacım. Fiziki sistemin testlerine göre parametreleri ayarlanabilecek eğer üstesinden gelebilirsem. Daha çerçeveyi oturtamadım, biraz paslanmışım. Taslağı oluşturunca paylaşacağım. Bunu da yazıyorum ki kendime motivasyon olsun :) beklenti yaratıp kendi üzerimde baskı kuruyorum :) .

Bir de bu havya kontrolcüsünü programlarken bir de geliştirme arayüzü düşünmek lazım. Mevcut parametreleri ve sensör verilerini anlık olarak gösteren bir çıktı olmalı, parametreleri dener ve kalibrasyonu yaparken veya deneme sırasında (lehim yaparkan mesela).

Ben de exelde iterasyon mantığında bir simulasyon hazırlıyorum. Akşamdan akşama fırsat buldukça bakıyorum. Herhalde birkaç güne hazır olur. PID parametrelerinin sonuçlarını grafiğe dökmek amacım. Fiziki sistemin testlerine göre parametreleri ayarlanabilecek eğer üstesinden gelebilirsem. Daha çerçeveyi oturtamadım, biraz paslanmışım. Taslağı oluşturunca paylaşacağım. Bunu da yazıyorum ki kendime motivasyon olsun :) beklenti yaratıp kendi üzerimde baskı kuruyorum :) .

Bir de bu havya kontrolcüsünü programlarken bir de geliştirme arayüzü düşünmek lazım. Mevcut parametreleri ve sensör verilerini anlık olarak gösteren bir çıktı olmalı, parametreleri dener ve kalibrasyonu yaparken veya deneme sırasında (lehim yaparkan mesela).
benim projede yola çıkma amacım düşük voltajlar ile çalışan üstünde sıcaklık sensörü bulunan bütün havyalar ile çalışması.
autotunning eklemeye çalışacağım. bağlı ucun karakteristiğine göre PID değerlerini bulacak bu PID değerlerini eeproma yazıp bundan sonra bu değerler ile çalışacak.

daha smart birşey'de yapılabilir mesela her çalışmada akım hep yükseklerdeyse bu adam bu havyayı hep geniş yüzeylerde kullanıyor diye yorum yapabilir bu yoruma göre sürüş karakterini değiştirebiliriz.

menüye ekleyeceğim çok fazla değiştirilebilir parametre var.
uykuya kaç saniye sonra geçsin? uykuya geçsin mi?
manuel ayarlanabilir PID değerleri.
PC haberleşmesi yapsın mı yapmasın mı?
anlık yazılım versiyonu.
havya 1 saat ellenmezsse herşeyi kapat git uykuya geç tamamen bu neden var ben uyku modunda 80 derecede tutmayı planlıyorum ama 1 saat ellenmezsse demekki bu adam başka şeyle uğraşıyor hem enerji tasarrufu hemde uç sağlığı için 1 saat ellenmezsse sistem tamamen off oluyor.
2-3 tane de seneryo çıkışı eklemeyi düşünüyorum
örn:havya 200 dereceyi geçtiyse 1 dijital çıkışı set et(lehim dumanı emici için)
bu seneryolar yapılandırılabilir olacak. bakalım ne kadar geliştirebileceğiz.

benim projede yola çıkma amacım düşük voltajlar ile çalışan üstünde sıcaklık sensörü bulunan bütün havyalar ile çalışması.
autotunning eklemeye çalışacağım. bağlı ucun karakteristiğine göre PID değerlerini bulacak bu PID değerlerini eeproma yazıp bundan sonra bu değerler ile çalışacak.

daha smart birşey'de yapılabilir mesela her çalışmada akım hep yükseklerdeyse bu adam bu havyayı hep geniş yüzeylerde kullanıyor diye yorum yapabilir bu yoruma göre sürüş karakterini değiştirebiliriz.

menüye ekleyeceğim çok fazla değiştirilebilir parametre var.
uykuya kaç saniye sonra geçsin? uykuya geçsin mi?
manuel ayarlanabilir PID değerleri.
PC haberleşmesi yapsın mı yapmasın mı?
anlık yazılım versiyonu.
havya 1 saat ellenmezsse herşeyi kapat git uykuya geç tamamen bu neden var ben uyku modunda 80 derecede tutmayı planlıyorum ama 1 saat ellenmezsse demekki bu adam başka şeyle uğraşıyor hem enerji tasarrufu hemde uç sağlığı için 1 saat ellenmezsse sistem tamamen off oluyor.
2-3 tane de seneryo çıkışı eklemeyi düşünüyorum
örn:havya 200 dereceyi geçtiyse 1 dijital çıkışı set et(lehim dumanı emici için)
bu seneryolar yapılandırılabilir olacak. bakalım ne kadar geliştirebileceğiz.
Ahmet aklındakiler gerçekten başarılı şeyler bu proje bittiğinde elimizde çok güzel bi alet olacağı kesin.

Valla özelliği sorsan bende çok çıkartır fikir veririm ama şu aşamada aklını çok karıştırmak istemediğim için kendimi tutuyorum :)
pıd oturduktan sonra kim ne isterse eklemeye çalışıırm.
mümkünse özellikler ilave komponent eklemeden yapılacak özellikler olsun.
önce PID

Ben geçen ki videodaki şarjlı havyaya bayıldım ya. Ekranı filan umurumda değil de havyanın kablosuz olması büyük rahatlık.
Lipo piller ile yapılabilir bir şeye benziyor ama işin gıcık kısmı şarja kablo ile filan bağlanmamalı. Yerine koyduğunda şarj olmalı, alınca normal görevini görmeli. Uçaktan kalma bir kaç tane lipo pilim var ama havya için büyükler. Daha ufak birşey lazım.

Ben geçen ki videodaki şarjlı havyaya bayıldım ya. Ekranı filan umurumda değil de havyanın kablosuz olması büyük rahatlık.
Lipo piller ile yapılabilir bir şeye benziyor ama işin gıcık kısmı şarja kablo ile filan bağlanmamalı. Yerine koyduğunda şarj olmalı, alınca normal görevini görmeli. Uçaktan kalma bir kaç tane lipo pilim var ama havya için büyükler. Daha ufak birşey lazım.
güzel bir pil grubu yaparsak bizimkide şarjlı olur abi.
sıra sende ekle ekleyebildiğini.

Valla özelliği sorsan bende çok çıkartır fikir veririm ama şu aşamada aklını çok karıştırmak istemediğim için kendimi tutuyorum :)
Keşke ben ayarlı güç kaynağı yaparken de birileri senin gibi düşünüp kendni tutsaydı :katil1:

güzel bir pil grubu yaparsak bizimkide şarjlı olur abi.
sıra sende ekle ekleyebildiğini.
Yook ağam. Ben ekleme işlerini bıraktım. Artık özellik çıkartıyorum. 7 Amper trafom kullanmadan eskidi be. 2 yıldır yatıyor orada.

Yook ağam. Ben ekleme işlerini bıraktım. Artık özellik çıkartıyorum. 7 Amper trafom kullanmadan eskidi be. 2 yıldır yatıyor orada.
tam bizim havya projesine uygun sen onu havya da kullan abi :)
donanımı toparlayıp müsait olduktan sonra işin ederi süresini bir ustamızdan belirlemesini isteyeceğim.
o süre sonuna kadar yaptığım projenin kendisidir devamını forum halkı dilediği gibi yazar düzenler.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back