omerali06
Aktif Üye
Anladım parmak izine dikkat et yeterhızlı gitmem lazım çünkü proje ile birkaç gün hiç ilgilenemeyeceğim.
Anladım parmak izine dikkat et yeterhızlı gitmem lazım çünkü proje ile birkaç gün hiç ilgilenemeyeceğim.
sütten dili yanan hesabı.Anladım parmak izine dikkat et yeter
Komponent seçiminde kısıtlayıcı şeyler var. Pahalı bir P kanal mosfet kullanarak birçok tasarım karmaşasından kurtulunur.sütten dili yanan hesabı.
mosfet kısmına ustaların yardımı olmadan girişmeyeceğim.
şimdi proje destekçilerini bekliyorum tekrar bir op-amp, mosfet, sürücü üstüne konuşalım tek bir mağazadan seçerek sipariş vereyim.
ben şimdi gidip çıkma moslar, çıkma op-amplar ile çalıştırırsam projeyi herkes toplayamaz.
@ozkarah @mehmetaliözdemir @semih_s @taydin @Mikro Step
STM32F103.@Ahmet yazarken Enigma* mı kullanıyorsun.Yazdıklarını anlamakta acaip zorlanıyorum . 103 ne ?
Bu arada şaka bir yana 19 yaşındaki biri için oldukça bilgilisin.Tebrik ederim
Yalnız biraz acelecisin
*Enigma Almanların savaşta kullandığı şifreleme makinası
LM358den geliyor o. input offset voltage yüzünden. Hem de TC de tam lineer değildir, bağlantılardaki kusurlar da ufak ufak etki edip hatalara sebep oluyor. LM358 ve çok da iyi kontrol edilmeyen bağlantılara rağmen isabetli sonuç almak yazılımla ve kalibrasyonla mümkün olacak.32F103 güzel güzel çalışırken şöyle bir adım atmalıyım
ADC to Voltaj çevrimi yaptım ve virgülden sonra 4 basamak ile çalışıyorum.
0.822V = 100°
buradan yola çıkarak her sıcaklığı hesaplayabiliyor olmamız lazım ama kafam durdu.
100 derecede 0.822 ise 200 derecede 2 katını almam gerekiyor ama ben 200 derecede
0,1668V alıyorum 0.024V fark nerden geliyor yav çıkamadım içinden.
4 keredir tekrar ediyorum bu döngüyü hep 200 derecede 1668-1670 yakalıyorum.
100 derecede 822-830 aralığında geliyor hep.
bu değerlerimi doğru sayarsak dönüşümü nasıl yapacağım bununda içinden çıkamadım biraz daha uğraşalım.
Termokupl amplisiLM358 neden var? Doğrudan işlemci ile PID yapmıyor muyduk?
elimdeki en küçük voltaj ile çalışan OP-AMP.LM358 neden var? Doğrudan işlemci ile PID yapmıyor muyduk?
hep yanı offseti alacağımızı garanti edebilirsek evet 200 dereceyi 0.1644 kabul edebilirim ama bunu garanti edecek bir etken yokki.LM358den geliyor o. input offset voltage yüzünden. Hem de TC de tam lineer değildir, bağlantılardaki kusurlar da ufak ufak etki edip hatalara sebep oluyor. LM358 ve çok da iyi kontrol edilmeyen bağlantılara rağmen isabetli sonuç almak yazılımla ve kalibrasyonla mümkün olacak.
tamamdır böyle yapayım birde ama 400'dereceye çıkınca uç yarısına kadar kor oluyor birkaç kez denk geldim 5 dakka sürüyor soğuması. elimde kalmasınTepkisi tam lineer değil demekki. 0 dan 480 dereceye kadar 10 değer için ölçüm yap ve bir tabloya yaz. Sonra da bu tabloyu kullanarak her sıcaklık için bir düzeltme faktörü bulabilirsin. Örnek:
100 ℃ hata 0.05
150 ℃ hata 0.17
200 ℃ hata 0.32
175 ℃ de hata nedir? 0.17 + 0.15 / 2 = 0.245
benim daha çok çıkma mosa ihtiyacım olacak mosfet bildiğin eriyor abi reziztansı sürerken içindeki lehimler dışarı çıkıyor.Ben olsam ilk önce işlemci üzerinden PWM ile JBC ucu ısıtırım. Mesela başlangıç için %10 duty cycle. 50 ℃ mi oldu? Sonra %20 duty cycle. Kaç derece oldu? Buradan şunu anlayacaksın. Mesela 255 PWM kullanıyorsan, bu kadar çözünürlük yeterli mi? Belki de 65535 PWM gerekecek. Bunu bir tespit etmek lazım.
PID'i şimdilik bir kenara bırakıp deney düzeneğinin kontrolüne odaklanmak lazım. Havyayı PWM ile kontrol ederek testleri yapmanda fayda var. Havyayı krokodil vb bir şeyler kullanarak masanda sabitle. sabit PWM sürebileceğin bir düzen kur. Havyanın serbest havada kaybı ile verdiğin güç dengede olur ve her deneyinde hemen hemen aynı pwm için aynı sıcaklığı elde edersin. Uç sıcaklığı ölçümün de elindeki sensör havya ile denge sıcaklığına gelmek için daha fazla vakti olacağı için daha isabetli olur.elimdeki en küçük voltaj ile çalışan OP-AMP.
LM358 birşeyi sürmüyor sadece sensör voltajını okunabilir levele çekiyorum.
şuan havyayı süren bir yarıiletken veya röle yok ben saatlerdir ısıttığım için kaç saniye ısıtırsam kaç dereceye geleceğini tahmin ederek deney yapıyorum. bir yandan da aldığım termometre havya gövdesine bağlı tabii!
ısıtma anında voltaj 2V ısıtma yokken temıkupl votlajı.
Bende baya mosfet var 10 tane göndereryim sana PTT ile. Ama ancak yarın gönderebilirim.benim daha çok çıkma mosa ihtiyacım olacak mosfet bildiğin eriyor abi reziztansı sürerken içindeki lehimler dışarı çıkıyor.