Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

sütten dili yanan hesabı.
mosfet kısmına ustaların yardımı olmadan girişmeyeceğim.

şimdi proje destekçilerini bekliyorum tekrar bir op-amp, mosfet, sürücü üstüne konuşalım tek bir mağazadan seçerek sipariş vereyim.
ben şimdi gidip çıkma moslar, çıkma op-amplar ile çalıştırırsam projeyi herkes toplayamaz.

@ozkarah @mehmetaliözdemir @semih_s @taydin @Mikro Step
Komponent seçiminde kısıtlayıcı şeyler var. Pahalı bir P kanal mosfet kullanarak birçok tasarım karmaşasından kurtulunur.

aşağıdaki 20 mOhm 40 TL

öteyandan 10 tanesi herşey dahil 120 tl'ye aliexpresten aldığım irl540'lar'ın Açık direnci 10 mOhm altında çıktı.

Lowside N kanal anahtarlama seçeneğinde mosfetten edilecek tasarruf ve sürme kolaylığına rağmen, highside sense yapabilen sabit gainli opamplara kısıtlıyor tasarımı. Bazı özel opamplar 5-10 dolar arasında, akım ölçerler düşük gainli, gaini direçle ayarlanabilen de şu anda özdisanda bulamadım. ayrı opampla ayarlanabilir ama direnç eşleştirmek gerekiyor. Bence bu kısıtlamaya girmemek lazım.

Highside N kanal anahtarlama için mosfet sürücü ben uyguna göremedim kullanmadım bilmiyorum, şarj pompası ile gate sürücü yapmak 3 minik transistör ve 1 diyotla mümkün. Zaten entegre sürücüler de bootsrap kondansatör kullanarak çalışıyor. Hedeflenen frekanslarda bu hiç sorun olmaz.

Highside anahtarlama yapmak Opamp seçeneklerini arttırıyor hatta lm358 ile bile mümkün. sıcaklığı kalibre edeceğimizden input offset çok da farketmez, veya düşük mofsetli rail-rail başka opamp kullanılır mesela LMV324IDT .

Önce amfi üstüne çalışayım istedim.
aşşağı yukarı projedeki 15. saatim doğru düşünemiyorum galiba.

gece LM358 ile güzel sonuçlar aldım.
hatta biraz daha uğraşssam 1mV 1 derece yakalayacağım fakat artık kafa beyin iptal oldu uyumadan önce yazayım dedim.

şema çizmeyi uyanınca yapacağım ama şimdilik yaptığım amfi;
LM358 1-2-3 yani tek kanalını kullandım.
3v3 besledim.

temokupl + 1K üstünden 3 numaraya giriyor.
1 numara yani çıkıştan 100k üst 4.7k alt gerilim bölücü 2 numaraya gidiyor.
270 derecede 285mV ölçüyorum biraz kalibrasyon ile 1mV 1 derece yapabiliriz gibi geliyor.
şimdilik sonuçlar bu.
gece 2 mos daha feda ettik.

Gece pico aramızdan ayrılmış.
şuan pico alamayacağım 32F103 ile devam edeceğim pico alınca çevririz yazılımı.

Biraz kendime geldim.
PICO'nun anlog girişine yanlışlıla 24 gitti gece birşey olmamıştı şimdi dikti nalları analog giriş 500mA çekiyor, boş bıraksam bile işlemci 100 derecelere çıkıyor kendi kendine. ilk picomu bozdum :)

103 ile devam edeceğim fiyatları yakın istediğim performansı alırsam 103'den projeyi 103 ile biririrm.

@Ahmet yazarken Enigma* mı kullanıyorsun.Yazdıklarını anlamakta acaip zorlanıyorum .:) 103 ne ?
Bu arada şaka bir yana 19 yaşındaki biri için oldukça bilgilisin.Tebrik ederim
Yalnız biraz acelecisin :katil1:

*Enigma Almanların savaşta kullandığı şifreleme makinası

@Ahmet yazarken Enigma* mı kullanıyorsun.Yazdıklarını anlamakta acaip zorlanıyorum .:) 103 ne ?
Bu arada şaka bir yana 19 yaşındaki biri için oldukça bilgilisin.Tebrik ederim
Yalnız biraz acelecisin :katil1:

*Enigma Almanların savaşta kullandığı şifreleme makinası
STM32F103.
gece uykum kaçtı başladım uğraşmaya bi baktım sabah olmuş.
gözümün önündeki direnci görmemişim hurda kartlardan aradım buldum bulduğum yanık çıktı sabaha kadar bütün zaman bomboş işlerle uğraşarak geçti.

bu arada pinleri karıştırmışım 3.3 işlemciye 24V ölçtürmeye çalıştım kısa sürdü farkına varmam işlemci çıtırdadı ama iş işten geçmemişti hatta 'ulan ne sağlam işlemci' deyip çalışmauya devam ettim 4-5 saat daha çalıştı 24 yedikten sonra sabah bi baktım usb kapatıyor kendini picoyu takınca dışarıdan besledim anlamsız değerlerde akım çekiyor bir fırlıyor 1A civarına birden 10mA düşüyor 100° civarına ısınıyor.
pico nalları dikmiş bende aynı bit sayısına sahip STM32F103'e geçtim software bir işlemci üstünde oturduktan sonra başkasına revize etmek kolay olacaktır.

32F103 güzel güzel çalışırken şöyle bir adım atmalıyım
ADC to Voltaj çevrimi yaptım ve virgülden sonra 4 basamak ile çalışıyorum.
0.822V = 100°
buradan yola çıkarak her sıcaklığı hesaplayabiliyor olmamız lazım ama kafam durdu.
100 derecede 0.822 ise 200 derecede 2 katını almam gerekiyor ama ben 200 derecede
0,1668V alıyorum 0.024V fark nerden geliyor yav çıkamadım içinden.

4 keredir tekrar ediyorum bu döngüyü hep 200 derecede 1668-1670 yakalıyorum.
100 derecede 822-830 aralığında geliyor hep.

bu değerlerimi doğru sayarsak dönüşümü nasıl yapacağım bununda içinden çıkamadım biraz daha uğraşalım.

Tepkisi tam lineer değil demekki. 0 dan 480 dereceye kadar 10 değer için ölçüm yap ve bir tabloya yaz. Sonra da bu tabloyu kullanarak her sıcaklık için bir düzeltme faktörü bulabilirsin. Örnek:

100 ℃ hata 0.05
150 ℃ hata 0.17
200 ℃ hata 0.32

175 ℃ de hata nedir? 0.17 + 0.15 / 2 = 0.245

32F103 güzel güzel çalışırken şöyle bir adım atmalıyım
ADC to Voltaj çevrimi yaptım ve virgülden sonra 4 basamak ile çalışıyorum.
0.822V = 100°
buradan yola çıkarak her sıcaklığı hesaplayabiliyor olmamız lazım ama kafam durdu.
100 derecede 0.822 ise 200 derecede 2 katını almam gerekiyor ama ben 200 derecede
0,1668V alıyorum 0.024V fark nerden geliyor yav çıkamadım içinden.

4 keredir tekrar ediyorum bu döngüyü hep 200 derecede 1668-1670 yakalıyorum.
100 derecede 822-830 aralığında geliyor hep.

bu değerlerimi doğru sayarsak dönüşümü nasıl yapacağım bununda içinden çıkamadım biraz daha uğraşalım.
LM358den geliyor o. input offset voltage yüzünden. Hem de TC de tam lineer değildir, bağlantılardaki kusurlar da ufak ufak etki edip hatalara sebep oluyor. LM358 ve çok da iyi kontrol edilmeyen bağlantılara rağmen isabetli sonuç almak yazılımla ve kalibrasyonla mümkün olacak.

LM358 neden var? Doğrudan işlemci ile PID yapmıyor muyduk?

LM358 neden var? Doğrudan işlemci ile PID yapmıyor muyduk?
elimdeki en küçük voltaj ile çalışan OP-AMP.
LM358 birşeyi sürmüyor sadece sensör voltajını okunabilir levele çekiyorum.
şuan havyayı süren bir yarıiletken veya röle yok ben saatlerdir ısıttığım için kaç saniye ısıtırsam kaç dereceye geleceğini tahmin ederek deney yapıyorum. bir yandan da aldığım termometre havya gövdesine bağlı tabii!
ısıtma anında voltaj 2V ısıtma yokken temıkupl votlajı.

Ben olsam ilk önce işlemci üzerinden PWM ile JBC ucu ısıtırım. Mesela başlangıç için %10 duty cycle. 50 ℃ mi oldu? Sonra %20 duty cycle. Kaç derece oldu? Buradan şunu anlayacaksın. Mesela 255 PWM kullanıyorsan, bu kadar çözünürlük yeterli mi? Belki de 65535 PWM gerekecek. Bunu bir tespit etmek lazım.

LM358den geliyor o. input offset voltage yüzünden. Hem de TC de tam lineer değildir, bağlantılardaki kusurlar da ufak ufak etki edip hatalara sebep oluyor. LM358 ve çok da iyi kontrol edilmeyen bağlantılara rağmen isabetli sonuç almak yazılımla ve kalibrasyonla mümkün olacak.
hep yanı offseti alacağımızı garanti edebilirsek evet 200 dereceyi 0.1644 kabul edebilirim ama bunu garanti edecek bir etken yokki.
bu yüzden şimdilik bu değerler ile çalışacağım devreyi yapacak ve elinde %100 güveneceğimiz termometresi olan biri bize ne kadar +- oynamamız gerektiğini söylecek.

Tepkisi tam lineer değil demekki. 0 dan 480 dereceye kadar 10 değer için ölçüm yap ve bir tabloya yaz. Sonra da bu tabloyu kullanarak her sıcaklık için bir düzeltme faktörü bulabilirsin. Örnek:

100 ℃ hata 0.05
150 ℃ hata 0.17
200 ℃ hata 0.32

175 ℃ de hata nedir? 0.17 + 0.15 / 2 = 0.245
tamamdır böyle yapayım birde ama 400'dereceye çıkınca uç yarısına kadar kor oluyor birkaç kez denk geldim 5 dakka sürüyor soğuması. elimde kalmasın :)

Ben olsam ilk önce işlemci üzerinden PWM ile JBC ucu ısıtırım. Mesela başlangıç için %10 duty cycle. 50 ℃ mi oldu? Sonra %20 duty cycle. Kaç derece oldu? Buradan şunu anlayacaksın. Mesela 255 PWM kullanıyorsan, bu kadar çözünürlük yeterli mi? Belki de 65535 PWM gerekecek. Bunu bir tespit etmek lazım.
benim daha çok çıkma mosa ihtiyacım olacak mosfet bildiğin eriyor abi reziztansı sürerken içindeki lehimler dışarı çıkıyor.

elimdeki en küçük voltaj ile çalışan OP-AMP.
LM358 birşeyi sürmüyor sadece sensör voltajını okunabilir levele çekiyorum.
şuan havyayı süren bir yarıiletken veya röle yok ben saatlerdir ısıttığım için kaç saniye ısıtırsam kaç dereceye geleceğini tahmin ederek deney yapıyorum. bir yandan da aldığım termometre havya gövdesine bağlı tabii!
ısıtma anında voltaj 2V ısıtma yokken temıkupl votlajı.
PID'i şimdilik bir kenara bırakıp deney düzeneğinin kontrolüne odaklanmak lazım. Havyayı PWM ile kontrol ederek testleri yapmanda fayda var. Havyayı krokodil vb bir şeyler kullanarak masanda sabitle. sabit PWM sürebileceğin bir düzen kur. Havyanın serbest havada kaybı ile verdiğin güç dengede olur ve her deneyinde hemen hemen aynı pwm için aynı sıcaklığı elde edersin. Uç sıcaklığı ölçümün de elindeki sensör havya ile denge sıcaklığına gelmek için daha fazla vakti olacağı için daha isabetli olur.

benim daha çok çıkma mosa ihtiyacım olacak mosfet bildiğin eriyor abi reziztansı sürerken içindeki lehimler dışarı çıkıyor.
Bende baya mosfet var 10 tane göndereryim sana PTT ile. Ama ancak yarın gönderebilirim.

termokupl voltajını yükseltmek için LM358 kullandığına göre low side olması gerekiyor, yani PMOS lazım.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back