Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

0 volta ve 3.3 volta yakin degerler icin LM358'e guvenilmez.

LM358 genel amacli bir opamp. Termocouple bayagi ozel bir alet. mV sinyaller sozkonusu.

Bu TDA ses amfisi saçmalama diyenler için.
Yerli bir endüstriyel fırın kontrol kartında gördüm ondan soruyorum

Konuyu bölmek istemiyorum ama Excel eğrinin denkleminide gösteriyormuş.

Aslında @Atak ın excel exran görüntüsünde en üstte görünüyor ama bence X ve Y nin eksenlerini değiştirince daha yaklaşık değerler çıkıyor.(Benim hesaplattığım formüle göre çok daha iyi çıkıyor.)
Excelin eğrinin denklemini nasıl bulduğu aşağıdaki video da anlatılmış.

Son düzenleme:
Birde ben bulayım bakalım bu iş yapacak mı.

150 dereceden yola çıkalım. değerimiz 0.141
önce bu sayıyı 1000 ile çarpalım 141 oldu 150 dereceye çok yakın ama istediğimiz sonuç değil.
0.141 x 1068 = 150.....

başka bir sıcaklıkta daha deneyelim.
275 derece
0.2353 x 1068 = 251

300 derece
0.2570 x 1068 = 275 ?? nasil

350 derecede deneyelim
0.2860 x 1068 = 305

1068 galiba birşeyleri başarıyor.

Konuyu bölmek istemiyorum ama Excel eğrinin denkleminide gösteriyormuş.

Aslında @Atak ın exce exran görüntüsünde en üstte görünüyor ama bence X ve Y nin eksenlerini değiştirince daha yaklaşık değerler çıkıyor.(Benim hesaplattığım formüle göre çok daha iyi çıkıyor.)
Excelin eğrinin denklemini nasıl bulduğu aşağıdaki video da anlatılmış.

Eğri daha iyiymiş . işlemcimiz de 32bit ve hızlı bunu kullanırız. TC okuma meselesi çözülmeli önce.

0 volta ve 3.3 volta yakin degerler icin LM358'e guvenilmez.

LM358 genel amacli bir opamp. Termocouple bayagi ozel bir alet. mV sinyaller sozkonusu.

Her kullanıcı bir şekilde kalibrasyon yapmak zorunda bu projeyi yaptığında. Bu nedenle her bir projede kullanılan opamp'ın kusurlarını yazılımla telafi etmiş oluruz diye düşünüyorum.
Birde ben bulayım bakalım bu iş yapacak mı.

150 dereceden yola çıkalım. değerimiz 0.141
önce bu sayıyı 1000 ile çarpalım 141 oldu 150 dereceye çok yakın ama istediğimiz sonuç değil.
0.141 x 1068 = 150.....

başka bir sıcaklıkta daha deneyelim.
275 derece
0.2353 x 1068 = 251

300 derece
0.2570 x 1068 = 275 ?? nasil

350 derecede deneyelim
0.2860 x 1068 = 305

1068 galiba birşeyleri başarıyor.

Yok, exelin eğri uydurması daha iyi. Ölçümler tutarlı olsun hele. 350 derece için 1V çıkış sağlamayı denesene. ADC'nin kendi gürültüsünün etkisi de yarıdan fazla düşmüş olacak.

@Ahmet
(1302,15*voltaj)-18,7 formülünü kullan
Kullanalım abi

yine 3 farklı değer seçeyim.
75
175
325

1302,15 x 0,0746 - 18,7 = 78 kabul edilebilir. hata 3
1302,15 x 0.152 - 18,7 = 179 kabul edilebilir. hata 4
1302,15 x 0.275 - 18,7 = 339 hmm üste çıktı. hata 14

Son düzenleme:
benim hata hedefim ±2 oda ilteken uzunlukları vs. hesaba katıp bu hatayı salladım.
300 derece üstünde bu formül yaramıyor hata çok fazla.

75 derecede 3 derece
325 derecede 14 derece % olarak yaklaşık aynı değerlerde
O hassasiyeti yakalamak için ölçtüğün termokapıl ın kalibrasyonu varmıydı ? onlara bakacaksın
Yaklaşık buna göre git ileride kaliteli kalibre edilmiş termokapılla yapılan ölçümleri referans alırsın

Bu değerlermi yanlış deyip.

3 farklı cihaz ile ölçüm.
bunlardan biri STM32F103
diğeri fluke 177
biride owon hds242s dmm kısmı.

hepsi farklı sonuçlar göstermedi.
birbirinden 4-5mV farklı sonuçları gösteriyorlar .

75 derecede 3 derece
325 derecede 14 derece % olarak yaklaşık aynı değerlerde
O hassasiyeti yakalamak için ölçtüğün termokapıl ın kalibrasyonu varmıydı ? onlara bakacaksın
Yaklaşık buna göre git ileride kaliteli kalibre edilmiş termokapılla yapılan ölçümleri referans alırsın
Bu konuda şu tip bir cihaz işe yarayabilir gibi duruyor ama fiyat biraz tuzlu : Uni-t UT 701 Tek Fonksiyonlu Sıcaklık Kalibratör . Eğer işe yarayak bir cihaz ise ve bu tip başka işlerde yapılacaksa belki geleceğe yatırım gibi düşünülebilir ama tabii bütçe varsa.

Eğri daha iyiymiş . işlemcimiz de 32bit ve hızlı bunu kullanırız. TC okuma meselesi çözülmeli önce.

Her kullanıcı bir şekilde kalibrasyon yapmak zorunda bu projeyi yaptığında. Bu nedenle her bir projede kullanılan opamp'ın kusurlarını yazılımla telafi etmiş oluruz diye düşünüyorum.

Yok, exelin eğri uydurması daha iyi. Ölçümler tutarlı olsun hele. 350 derece için 1V çıkış sağlamayı denesene. ADC'nin kendi gürültüsünün etkisi de yarıdan fazla düşmüş olacak.
3 farklı denetleyici için software olacak ama pico en rahat çalışanı olacaktır.
2 çekirdekli

1 çekirdek sıcaklık okuma ve pıd.
diğer çekirdek buton,enkoder,ekran,ilave çıkışları yönetecek.
süslemeler göz boyamalar havya işleyişini etkilemeyecek bu sayede.

kalibrasyon biraz zor herkes için ben mesela 902C aldım onunla kalibre edeceğim çinlinin becerisine kaldı benim kalibrasyon ama o kadar hassas lehimleme işleri yapmıyorum 220 set ettiğim 215 veya 225 olsa benim için sorun yok.

ben exel'de yazı bile yazamıyorum :)

çok uğraştım ama sabit bir çarpan ile bulmak mümkün değil..
sabah op-amp'ı daha yüksek kazanç ile ayarlayıp tekrar bakacağım bu günlük dükkan kapandı, çok zaiyat verdik bu gün.

3 farklı denetleyici için software olacak ama pico en rahat çalışanı olacaktır.
2 çekirdekli

1 çekirdek sıcaklık okuma ve pıd.
diğer çekirdek buton,enkoder,ekran,ilave çıkışları yönetecek.
süslemeler göz boyamalar havya işleyişini etkilemeyecek bu sayede.

kalibrasyon biraz zor herkes için ben mesela 902C aldım onunla kalibre edeceğim çinlinin becerisine kaldı benim kalibrasyon ama o kadar hassas lehimleme işleri yapmıyorum 220 set ettiğim 215 veya 225 olsa benim için sorun yok.

ben exel'de yazı bile yazamıyorum :)
O kadar kritik değil sıcaklığın isabetliliği. Kontrol döngüsü daha önemli. Tasarım otursun opampı ve bağlantıları standartlaştırırız. Çok ufak bir sıcaklık kalibrasyon payı kalır.
İşlemcimiz zamanın %99'unda aylaklık yapıyor olacağından işlemci çok dert değil. tabii grafik çizdirmeyeceksen.

Topladığın veri bana biraz garip geldi. Sıcaklıklar eşit basamaklı. Buna gerek yok.

10 farklı noktada (10'u salladım kafadan ama yeterli) sabit PWM ile ölçüm almak lazım.

150C'nin altında kalan kısımda 3 veri noktası olması yeterli. 400C'ye kadar olan noktaları da eşit sıcaklık aralıklarında almaya çalış ama çok da önemli değil. Eğri uydurma hesaplayıcısı gerisini halledecek.

Bir veri noktası almak için belli bir duty cycle ile PWM ayarla ve sıcaklıkların dengelenmesi için zaman ver(mesela 1 dakika).

1 dakika sonunda ölçümü takip et TC voltajının çok salınım yapmadığı ve sıcaklığın yükselmeyi durdurduğunu gördüğün noktada veriyi kaydet.

Böyle toplanmış 10 veri, mümkünse daha fazlası modelin daha az hatalı olmasını sağlar.

Yüksek sıcaklıklardaki ölçümler ortama ısı kaybı daha fazla olacağından biraz daha hatalı olabilir. Ama şimdilik daha iyi bir deney düzeneği kurana kadar bunu gözardı edelim.

O kadar kritik değil sıcaklığın isabetliliği. Kontrol döngüsü daha önemli. Tasarım otursun opampı ve bağlantıları standartlaştırırız. Çok ufak bir sıcaklık kalibrasyon payı kalır.
İşlemcimiz zamanın %99'unda aylaklık yapıyor olacağından işlemci çok dert değil. tabii grafik çizdirmeyeceksen.

Topladığın veri bana biraz garip geldi. Sıcaklıklar eşit basamaklı. Buna gerek yok.

10 farklı noktada (10'u salladım kafadan ama yeterli) sabit PWM ile ölçüm almak lazım.

150C'nin altında kalan kısımda 3 veri noktası olması yeterli. 400C'ye kadar olan noktaları da eşit sıcaklık aralıklarında almaya çalış ama çok da önemli değil. Eğri uydurma hesaplayıcısı gerisini halledecek.

Bir veri noktası almak için belli bir duty cycle ile PWM ayarla ve sıcaklıkların dengelenmesi için zaman ver(mesela 1 dakika).

1 dakika sonunda ölçümü takip et TC voltajının çok salınım yapmadığı ve sıcaklığın yükselmeyi durdurduğunu gördüğün noktada veriyi kaydet.

Böyle toplanmış 10 veri, mümkünse daha fazlası modelin daha az hatalı olmasını sağlar.

Yüksek sıcaklıklardaki ölçümler ortama ısı kaybı daha fazla olacağından biraz daha hatalı olabilir. Ama şimdilik daha iyi bir deney düzeneği kurana kadar bunu gözardı edelim.
bu gün ilk denediğim açma kapama zamanı.
2 açık 15 kapalı 397 civarında kalıyordu 397'den 398e geçmesi 40 saniye falan sürdü böyle değerler sallayarak sabit sıcaklıklarda ölçüm yapayım yarın.

veya böyle zaman vererek değilde 0-65535 aralığında pwm üreterek 1000-2000-3000'de neler oluyor bakalım.
op-amp kazancınıda artık biraz mV'dan yukarı alalım.
100 derecenin üstünde 1V'u geçecek şekilde ayarlarsak okumamız daha düzgün olur diye düşünüyorum.

Ben de lm358le bir TC ampli kurdum. Bir deney düzeneği hazırladım ve ölçüm yaptım. Devreyi şöyle kurdum.
IMG20221208021318.jpg
lm358TC_ampli_alter.jpg

TC'nin +'sı G'ye bağlı burada sorun yok. TC -'si yüksek sıcaklıklarda bile G'ye göre fazla düşmüyor. Zaten Opamp çıkışıda 0'a düşmüyor, entegre için sorun yok. LM358'in dandikliğinden iki kademede ve düşük dirençlerle yükselttim sinyali. 2. opamp gainini trimpotla ayarladım. Burada maksat devrenin doğru çalışıp çalışmayacağıydı.

Deney düzeneği ve ölçümler. multimetrenin termokuplünü başka birine Aluminyum folyo ile sardım. Sıcaklığın dengeye ulaşması uzun sürdü.

IMG20221208020125.jpg
IMG20221208020133.jpg

IMG20221208020608.jpg
IMG20221208021235.jpg

Gece ve yorgun çalışınca amacından saptı olay. Denge sıcaklıklarında farklı lm358 entegrelerini deneyip sonuçları karşılaştıracaktım, kaynadı .
Yarın tekrar daha fazla veri noktasında başka opamplarla da deneyeceğim. Farklı çiplerde tutarlı sonuç alınıyorsa LM358 kullanılabilir, daha düşük ofsetli voltajlı ve akımlı opampla daha lineer sonuç alınıyorsa LM358'i kullanmak karmaşayı artırır.

Aldığınız örnekler biraz daha fazla olsa muhtemelen daha güzel bir fonksiyon çıkartabiliriz ortaya gibi. Ben y = m*x + b şeklinde oluşturdum. y = 0.00059481*x + 0.072131 geldi. 150 derece için elde ettiğim sonuç 0.1613525 pek iyi gelmedi gibi sonuç

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back