Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

MEGASAN mouser tr distribütörü. Mail atıp teklif isteyebilirsin. Sana gümrük dahil fiyat veriyorlar. Üstüne sadece kdv ve kargo ekleniyor. Sitesindeki katalog çok sağlıklı değil. Mouser'da varsa megasan'ın kendi sitesinde gözükmüyorsa bile teklif veriyorlar.
En sevdiğim 1e1 iletişim kurulabilen işletme.
Bakalım ne göreceğiz.

Öncelikle ne kadar offset tolere edebiliriz onu bir belirleyelim. Sen şimdi 16 bit PWM ile 1 count elde ettiğine göre sıcaklık testi yapalım. Mesela minimum bir sıcaklık hedefi koyalım. 150 ℃.

Bir program yaz, iki tane buton tanımla, birisi PWM count arttırsın diğeri azaltsın. Sonra da butonlarla PWM countu ayarla ve 150 ℃ elde et. PWM count'u not et ve termokupl voltajını not et.

Şimdi örnek veriyorum. Mesela diyelim 150 ℃ için TC voltajı 4.5 mV çıktı. O zaman ℃ başına 30 μV demektir bu. Bu durumda eğer 30 μV giriş offset olan opamp kullanırsak, opamp giriş offsetinden kaynaklı ölçüm hatamız 1 ℃ olacak.

Öncelikle ne kadar offset tolere edebiliriz onu bir belirleyelim. Sen şimdi 16 bit PWM ile 1 count elde ettiğine göre sıcaklık testi yapalım. Mesela minimum bir sıcaklık hedefi koyalım. 150 ℃.

Bir program yaz, iki tane buton tanımla, birisi PWM count arttırsın diğeri azaltsın. Sonra da butonlarla PWM countu ayarla ve 150 ℃ elde et. PWM count'u not et ve termokupl voltajını not et.
hallderim abi.

pico geldiğinden beri pwm pwm resulation 16 set edili analogWrite(0, 60) değerinde pwm çıkışı yaptırdım ve havya ucu NET 40 dakikadır 161 derecede sabit duruyor.
acaba termometremi bozuldu diyip gidip buzun üstüne koydum -10'u gösterdi sonra tekrar havya ucuna sabitledim yine 160a geldi.

16 bit 60 pwm count'da 160 derece görüyoruz.
şimdi 150 dereceyi hangi değerde yaklayacağıma bakalım.

Ne alalım abi :)
6002'nin 2 modeli var.
SN
ve
MS
2sine bakmak lazım.
Kılıf farkı var sadece @Ahmet, özellikleri aynı. Ancak +-4.5 mV ofset minimum ve maksimum olarak verilmiş. Tipik değer boş.
Bence test etmeye değer:

1670586920713.png

Burada da ofsetin dağılımını gösteriyor. %74 durumda 1mV'un altında.

1670586850943.png

Şimdi örnek veriyorum. Mesela diyelim 150 ℃ için TC voltajı 4.5 mV çıktı. O zaman ℃ başına 30 μV demektir bu. Bu durumda eğer 30 μV giriş offset olan opamp kullanırsak, opamp giriş offsetinden kaynaklı ölçüm hatamız 1 ℃ olacak.

@taydin haklı.

Şu nasıl? İkinci kanal da sonra lazım olabilir.
80 uV ofset. Zaten biraz ek gürültü her durumda gelecek kablodan ve girişlerden dolayı.

Daha düşük olsun derseniz de şu var 1uV, tek kanal. Biraz daha artıyor haliyle fiyat:

Kılıf farkı var sadece @Ahmet, özellikleri aynı. Ancak +-4.5 mV ofset minimum ve maksimum olarak verilmiş. Tipik değer boş.
Bence test etmeye değer:

20793 eklentisine bak

Burada da ofsetin dağılımını gösteriyor. %74 durumda 1mV'un altında.

20792 eklentisine bak
TZS121 için biraz ışık gösterdim bakalım ne diyecekler.
Olmazssa böyle OP-AMP alıp deneyerek bulacağız bizim için en uygun op-amp'ı
MAX6675 bize donanımsal kalibrasyon seçeneği sunsa onu tercih edebilirdik ama malesef.

Sonuçlar hiç iç açıcı değil.
100c----2.8mV----count = 51
142c----4.4mV----count = 58
150c----5.0mV----count = 59
277c----9.3mV----count = 100

Son düzenleme:
Sonuçlar hiç iç açıcı değil.
100c----2.8mV----count = 51
142c----4.4mV----count = 58
150c----5.0mV----count = 59
277c----9.3mV----count = 100

nesini beğenmedin bu sonuçların :D

AD8602 iş görecek gibi. Eğer ayarlanan sıcaklık doğruluğunu beğenmezsen sonradan başka opamp veya o da olmadı inamp ile denersin.

nesini beğenmedin bu sonuçların :D

AD8602 iş görecek gibi. Eğer ayarlanan sıcaklık doğruluğunu beğenmezsen sonradan başka opamp veya o da olmadı inamp ile denersin.
projeyi yapacak arkadaşlar kusura bakmasın.
hepsi JBC yüzünden koymuşlar reziztansın içine 1 damla voltaj üreten termokupl.
v1 çıksın v2'de ucuz op-amp ile yapacağım.

İsimlerine basarak datalarına ulaşabilirsiniz.

OPA1679-->mın:4.5V-input off:2uV
LMV721-->mın:2.2V-input off:0.02mV
MC33072D-->mın:3V-input off:5mV
TL082-->mın:- input off:5mV
LM8261-->mın:2.5v-input off:0.7mV
LM224A-->mın:3v-input off:3mV
TL062-->mın:- input off:3mV
LMP2231A-->mın:1.6v input off:10uV(benim gözüme iş yapar gelen bu var)
LMV321-->mın:2.7v input off:1.7mV --
LMV324-->mın:2.7v input off:1.7mV --
AD8531-->mın:2.7v input off:25mV
Mcp6001-->mın:1.8v input off:4.5mV
Opa2197-->mın:2.25v input off:10uV
Opa197--->mın:2.25v input off:25uV
Lmp7731-->mın:1.8v input off:9uV
Op07x-->mın:3v input off:

OP-AMP hakkında tecrübeli olduklarını düşündüğüm abilerim.
termokupl için hangisi en iyi performansı verecektir.
@ozkarah
@Endorfin35+
@mehmetaliözdemir
@semih_s
@taydin
@Gokrtl
@serkan_48
@Mikro Step

Son düzenleme:
projeyi yapacak arkadaşlar kusura bakmasın.
hepsi JBC yüzünden koymuşlar reziztansın içine 1 damla voltaj üreten termokupl.
v1 çıksın v2'de ucuz op-amp ile yapacağım.
Ahmet aslında sen şuan jbcnin wellerin üstünde bişi yapıyosun yada kalibrasyon gibi artık bilmiyorum ama bizim havyalarda genelde ekranda yazan sıcaklığı termometrede göstermiyor modelini unuttum ölçüm yaptığımız aletin ama uca göre ortam ısısına göre uca nasıl lehim verdiğimize göre değişik sonuçlar çıkıyo

Ahmet aslında sen şuan jbcnin wellerin üstünde bişi yapıyosun yada kalibrasyon gibi artık bilmiyorum ama bizim havyalarda genelde ekranda yazan sıcaklığı termometrede göstermiyor modelini unuttum ölçüm yaptığımız aletin ama uca göre ortam ısısına göre uca nasıl lehim verdiğimize göre değişik sonuçlar çıkıyo
Belki uç eskidikçe artık ölçtüğü sıcaklık uca tam olarak yansımıyordur.
yoksa bu havya üretcileri bizim yaptığımız argeden çok daha kapsamlısını çok daha profosyonel olarak yapıyordur.

Belki uç eskidikçe artık ölçtüğü sıcaklık uca tam olarak yansımıyordur.
yoksa bu havya üretcileri bizim yaptığımız argeden çok daha kapsamlısını çok daha profosyonel olarak yapıyordur.
Ama işte o adamların illaki bi söyleyişi vardır şu uçta şu ortamda şuna göre die ben öyle düşünüyorum

Ben oyumu Op07 (input ofset 30μV) den yana kullanmıştım. Öyle uzman olduğumdan değil de devresini incelediğim birkaç cihazın multimetre vs. Thermocouple amplifier olarak bu opampı kullanması ve ucuz olmasıydı. Ama @taydin rail to rail olsa daha iyi olur dedi. Listedeki arkadaşlar benden çok daha tecrübeli. Onlar bi el atarsa daha iyi olur.

Ben oyumu Op07 (input ofset 30μV) den yana kullanmıştım. Öyle uzman olduğumdan değil de devresini incelediğim birkaç cihazın multimetre vs. Thermocouple amplifier olarak bu opampı kullanması ve ucuz olmasıydı. Ama @taydin rail to rail olsa daha iyi olur dedi. Listedeki arkadaşlar benden çok daha tecrübeli. Onlar bi el atarsa daha iyi olur.
Benim düşüncem sen op-amp'lar konusunda gayet ustasın abi.
Listeye OP 07'de ekleyelim buda tercihler arasında bulusun.

İsimlerine basarak datalarına ulaşabilirsiniz.

OPA1679-->mın:4.5V-input off:2uV
LMV721-->mın:2.2V-input off:0.6uV
MC33072D-->mın:3V-input off:5mV
TL082-->mın:- input off:5mV
LM8261-->mın:2.5v-input off:0.7mV
LM224A-->mın:3v-input off:3mV
TL062-->mın:- input off:3mV
LMP2231A-->mın:1.6v input off:10uV
LMV321-->mın:2.7v input off:1.7mV --
LMV324-->mın:2.7v input off:1.7mV --
AD8531-->mın:2.7v input off:25mV
Mcp6001-->mın:1.8v input off:4.5mV
Opa2197-->mın:2.25v input off:10uV
Opa197--->mın:2.25v input off:25uV
Lmp7731-->mın:1.8v input off:9uV

OP-AMP hakkında tecrübeli olduklarını düşündüğüm abilerim.
termokupl için hangisi en iyi performansı verecektir.
@ozkarah
@Endorfin35+
@mehmetaliözdemir
@semih_s
@taydin
@Gokrtl
@serkan_48
@Mikro Step
Ben TC amplisi için hiç opamp kullanmadım. Herhangi bir opampla TC yükseltiliyor LM358 ile gördük. Ama uygulamada kurulacak her devrede birbirine çok yakın sonuçlar verecek bir ampli için gerekli kriterler bildiğim kadarıyla şöyle.
- Zero Drift: offset voltajının sıcaklıkla ve zamanla değişmemesi yada çok az değişmesi.
-Düşük offset gerilimi. kazanç* offset gerilimi kadar hata olur hesapta. lineerliği etkilemez.
-Düşük offset akımı ve bias akımı. kullanılan dirençlerle orantılı bir hataya sebep olur. kazançla da katlanır. Lineerliği de bozar.
-düşük gürültü: bu filtrelenebilir diye düşünüyorum ama temiz sinyal daha iyi tabii.

Eklenecek - düzeltilecek bir şey varsa ekleyiniz ben de öğreneyim.

mcp6002 ve 6002 uygun gibi geldi bana ve denemek için sipariş ettim. Ama bu NCS325SN2T1G daha iyi iş yapacak gibi. Bundan da aldım ama bu prinç tanesi kadar, baldo da değil pilavlık pirinç :) . Gelince deneyeceğim. Tabii TC ampli entegreleri var ama maliyeti daha makul birşey çıkmalı ortaya. Malzemenin bana gelmesi ve denemem salı akşamını bulur.

Düzeltme Ek: Kuracağımız devrede rail-rail input-output ölçüm çözünürlüğümüzü olumlu etkiliyor. en azından input range 0V'u içermeli.

Ben TC amplisi için hiç opamp kullanmadım. Herhangi bir opampla TC yükseltiliyor LM358 ile gördük. Ama uygulamada kurulacak her devrede birbirine çok yakın sonuçlar verecek bir ampli için gerekli kriterler bildiğim kadarıyla şöyle.
- Zero Drift: offset voltajının sıcaklıkla ve zamanla değişmemesi yada çok az değişmesi.
-Düşük offset gerilimi. kazanç* offset gerilimi kadar hata olur hesapta. lineerliği etkilemez.
-Düşük offset akımı ve bias akımı. kullanılan dirençlerle orantılı bir hataya sebep olur. kazançla da katlanır. Lineerliği de bozar.
-düşük gürültü: bu filtrelenebilir diye düşünüyorum ama temiz sinyal daha iyi tabii.

Eklenecek - düzeltilecek bir şey varsa ekleyiniz ben de öğreneyim.

mcp6002 ve 6002 uygun gibi geldi bana ve denemek için sipariş ettim. Ama bu NCS325SN2T1G daha iyi iş yapacak gibi. Bundan da aldım ama bu prinç tanesi kadar, baldo da değil pilavlık pirinç :) . Gelince deneyeceğim. Tabii TC ampli entegreleri var ama maliyeti daha makul birşey çıkmalı ortaya. Malzemenin bana gelmesi ve denemem salı akşamını bulur.

Düzeltme Ek: Kuracağımız devrede rail-rail input-output ölçüm çözünürlüğümüzü olumlu etkiliyor. en azından input range 0V'u içermeli.
6002 ile 6001 arasında bariz bir fark varmıdır acaba ?

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back