Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

Bu rail-to-rail işinden vazgeçin. GND'a yakın çalışmayın. Hatta daha iyi fikir: girişleri Vref/2'ye bias edip kullanın. MCUya dışarıdan Vref verin ve iç referansını kullanmayın.

OP07 serisini düşünmeyin. Size zero-drift lazım. OP07 de precision olarak geçer, ama asıl amacı chopper gürültüsü olmamasıdır (offseti üretim aşamasında lazer ile trimliyorlar). Halbuki size chopperlı lazım ve gürültüsü önemli değil. Böylece hem performans daha iyi olur hem daha ucuza gelir.

Bu rail-to-rail işinden vazgeçin. GND'a yakın çalışmayın. Hatta daha iyi fikir: girişleri Vref/2'ye bias edip kullanın. MCUya dışarıdan Vref verin ve iç referansını kullanmayın.

OP07 serisini düşünmeyin. Size zero-drift lazım. OP07 de precision olarak geçer, ama asıl amacı chopper gürültüsü olmamasıdır (offseti üretim aşamasında lazer ile trimliyorlar). Halbuki size chopperlı lazım ve gürültüsü önemli değil. Böylece hem performans daha iyi olur hem daha ucuza gelir.
Abi şimdi termokupl mV üretiyor nasıl uzak duraklım gnd'den.

ben akım trafosu okurken
+'dan 10k -'den 10k arasına akım trafosunun bir ucunu bağlıyordum oluşan sapmayı hesaplayıp akım ölçümü yapıyordum.
termokupl'da bu olay olursa tamamdır 2 direnç ile okuruz.

Hassas analog çalışan bazı cihazlarda opa serisini sıkça görüyorum. Bende kullanayım dedim. Fiyatına baktım vazgeçtim. Aklımda kalanlar bunlar...

chopperlı ne demek oluyor. aşağıdaki değildir. Ref/2'den itibaren kullanırsak ADCnin yarısını hatta daha azını kullanmış oluyoruz. enn azından 300mV'a biaslasak olmaz mı? nasıl bir sakıncası olur?
Chopper (motorcycle) - Wikipedia

chopperlı ne demek oluyor. aşağıdaki değildir. Ref/2'den itibaren kullanırsak ADCnin yarısını hatta daha azını kullanmış oluyoruz. enn azından 300mV'a biaslasak olmaz mı? nasıl bir sakıncası olur?
Chopperlı şöyle oluyor: op-ampın içinde bir devre var, bu devre sürekli olarak offset voltajını ölçüyor ve girişten bu voltajı çıkararak kendini kompanse ediyor.

1670602932971.png

Bu mekanizma da mesela 10 KHz gibi bir frekansta çalışıyorsa çıkışınıza bu frekansta gürültü biniyor. Ama bize 1uV altında offset sağlıyor.

Evet aslında Vref/2 olmasına gerek yok. ADCnin bol bol çözünürlüğü var diye en basitini söyledim. İki direnç ile voltajı istediğimiz oranda bölebiliriz. Maksat GNDdan uzak durmak.

NCS325 güzelmiş, fiyatı da uygun.

Ahmet senin attığın listede zero drift op amp vardı sanki benim temin edebilceklerim arasında

Bu rail-to-rail işinden vazgeçin. GND'a yakın çalışmayın

Rail to rail kullanmanın ve tek besleme ile çalışmanın en büyük faydası, opamp 3.3 V ile beslenecek ve şasesi de PICO nun şasesi olacak. Yani geliştirme sırasında opamp girişlerinde nasıl bir hata yapılırsa yapılsın, PICO nun girişleri hiçbir zaman 3.3 V üzerini görmez, negatif voltaj da görmez. Ama simetrik besleme kullanılırsa, opamp girişlerinde bir sorun olursa veya yanlış bağlantı yapılmışsa PICO nun ADC girişi yanabilir. Hatta çift besleme, voltaj değeri de yüksek ise, bozulma ihtimali çok daha yüksek.

En son değerlendirilen AD8602, 0 ile 3V arasında bütün performans verilerini garanti ediyor. Giriş ofseti de yeterince iyi.

Hesaplayalım

AD8602 datasheeti VOL max 30mV diyor. Gain 100 olsa girişte 0.3mV altını ölçemeyecek. K tipi termokupl için bu da min 7.5 derece ediyor. Havyanın bu sıcaklıklarla bir işi olmayacağı için kabul edebiliriz. Ayrıca havyanın negatif sıcaklık ile de işi olmayacak.

Düşündüğüm kadar zor değilmiş. Keşke baştan hesaplasaymışız.

Hesaplayalım

AD8602 datasheeti VOL max 30mV diyor. Gain 100 olsa girişte 0.3mV altını ölçemeyecek. K tipi termokupl için bu da min 7.5 derece ediyor. Havyanın bu sıcaklıklarla bir işi olmayacağı için kabul edebiliriz. Ayrıca havyanın negatif sıcaklık ile de işi olmayacak.

Nasıl negatif sıcaklıkla işimiz yok abi.
Bu havyayı eruzurumda bir arkadaşımız yaptı sonra da koydu bagajına havyayı köyüne götürecek gece de unuttu bagajda gitti yattı sabah lehim yapmak için çıkardığında bizim havya nasıl çalışacak -10 dereceyi gördü bile reziztans lehim yapmak için ölçülebilir aralığı mı bekleyecek?

Nasıl negatif sıcaklıkla işimiz yok abi.
Bu havyayı eruzurumda bir arkadaşımız yaptı sonra da koydu bagajına havyayı köyüne götürecek gece de unuttu bagajda gitti yattı sabah lehim yapmak için çıkardığında bizim havya nasıl çalışacak -10 dereceyi gördü bile reziztans lehim yapmak için ölçülebilir aralığı mı bekleyecek?
Düşük sıcaklıkları doğru ölçmesi gerekmiyor ki. Hedef sıcaklık 100 derece, ölçülen ise 7.5 derece veya altında ise zaten ısıtıcıya abanacak. Havya 7.5u geçince de doğru ölçmeye başlayacak.

Düşük sıcaklıkları doğru ölçmesi gerekmiyor ki. Hedef sıcaklık 100 derece, ölçülen ise 7.5 derece veya altında ise zaten ısıtıcıya abanacak. Havya 7.5u geçince de doğru ölçmeye başlayacak.
evet doğru diyorsun abi 50 dereceye kadar yanlış ölçebilir hatta ölçemeyebilir sorun yok.
ama benim bu projede amacım hatasız olarak reziztansın her sıcaklığını bilmek.
bu yüzden bu kadar uğraşıyoruz projeye.
sıcaklık ölçümünde vereceğimiz her taviz bizim sıcaklık regülasyonumuzdan verdiğimiz taviz'dir diye düşünüyorum

Hesaplayalım

VOL 1 mA lik yük akımına göre verilmiş. Bizim durumda yük akımı çok daha düşük olacak, o yüzden bence 0 V giriş ile 0 V veya çok yakın bir çıkış alacağız. Ama tabi bunu uygulamayı yapınca tam olarak ne olduğunu göreceğiz.

Baştan hesaplamayarak neyi kaçırdık anlamadım :bilmem3:

VOL 1 mA lik yük akımına göre verilmiş. Bizim durumda yük akımı çok daha düşük olacak, o yüzden bence 0 V giriş ile 0 V veya çok yakın bir çıkış alacağız. Ama tabi bunu uygulamayı yapınca tam olarak ne olduğunu göreceğiz.

:bilmem3:
Piconun adc girişi 3mA çekiyordu yanlış hatırlamıyorsam.

evet doğru diyorsun abi 50 dereceye kadar yanlış ölçebilir hatta ölçemeyebilir sorun yok.
ama benim bu projede amacım hatasız olarak reziztansın her sıcaklığını bilmek.
bu yüzden bu kadar uğraşıyoruz projeye.
sıcaklık ölçümünde vereceğimiz her taviz bizim sıcaklık regülasyonumuzdan verdiğimiz taviz'dir diye düşünüyorum
Ahmet bence her sıcaklığı bilmeye çalışmak çok mantıklı değil ama bu 50 veya 100 derecenin altını gözden çıkarmamız yüksek sıcaklıklarda veya çalışma dengesinde bize - olarak yansıcaksa o zaman abanmakta fayda var die süşünüyorum.

Ahmet bence her sıcaklığı bilmeye çalışmak çok mantıklı değil ama bu 50 veya 100 derecenin altını gözden çıkarmamız yüksek sıcaklıklarda veya çalışma dengesinde bize - olarak yansıcaksa o zaman abanmakta fayda var die süşünüyorum.
Kimse havyayı 40 dereceye ayarlayıp çay bardağının altına koyup çayı sıcak tutmayacak tabiiki, bu projede benim başlıca amacım öğrenmek öğrenirken ortayada bir ürün çıkarırsak ne ala.
bu yüzden onu boşver, buna gerek yok, bununla uğraşılmaz dersek gidip bir tane 300-500 liraya PID kontrol cihazı alır takar kullanırız.

Havyanın düşük sıcaklığı ölçmesi gerekmesede deterministik bir davranış göstermesi gerekir. Mesela -20 ℃ de çalıştırırsan, devrenin sıcaklık düşük olduğunu ölçmesi lazım. Kontrol alt sınırı olarak da 150 ℃ iyi bence.

Havyanın düşük sıcaklığı ölçmesi gerekmesede deterministik bir davranış göstermesi gerekir. Mesela -20 ℃ de çalıştırırsan, devrenin sıcaklık düşük olduğunu ölçmesi lazım. Kontrol alt sınırı olarak da 150 ℃ iyi bence.
bence kontrol alt sınırı 80c olmalı.
mesela ahşap üstüne en az zarar ile bir işaret vs. koymak isteyebiliriz.
veya birşeyi ısıtmak değilde sıcaklığını biraz değiştirebiliriz.
80 düşüksede 100'e tamamım ben.
zaten bu kısmı yüksek ihtimalle ben yazarım :)

Tamamen o sıcaklıklara karşılık gelen PWM count'larına bağlı bu. Eğer yeterince birbirinden farklı counta karşılık geliyorsa oda sıcaklığına da inebilirsin :)

Bir de bu TC uçlar arasındaki sıcaklık farkını ölçmüyormu? Yani isabetli ölçüm için şase bağğlantısının sıcaklığını da bilmek gerekiyor. Bunun kontrol kartıyla aynı sıcaklık olduğunu varsayabiliriz yada bağlantıya yakın bir yerdeki ntc ile ölçebiliriz.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back