Universal Havya Kontrolcüsü Tasarımı

Bu eviren de değil evirmeyen de değil. İkisinin de topolojisine bak hatanın ne olduğunu belirt.
ben fazın tepesini alan op-amp yapmışım. bunu nasıl evirmeyen diye düşünüp yaptım bilmiyorum.
opasdtusfavda.png

Tamam şimdi evirmeyen olmuş. Ama gene hata var.

Tamam şimdi evirmeyen olmuş. Ama gene hata var.
O zaman adım adım anlatayım kendim görebilecek miyim.
TC girişi doğru şekilde gidiyor R sonra C.
Çıkıştan alınan direnç önce küçük sonra büyük şaseye gidiyor.
Kapsiteler benim görüşümde doğru seçili.

Sanırım tam tersi olması lazım çıkıştan alınan dirençlerin.
önce büyük sonra küçük başka bir hatamı ben göremiyorum.

Eviren ve evirmeyen opamp'lerin kazanç denklemini ezberden bilmen lazım. Sana 100 gibi bir kazanç lazım, ama senin devrenin kazancı 1.1

Eviren ve evirmeyen opamp'lerin kazanç denklemini ezberden bilmen lazım. Sana 100 gibi bir kazanç lazım, ama senin devrenin kazancı 1.1
evirmeyen op amp kazanç formülü;
1+Rüst / Ralt.

bunun 100 olması için.
Ralt = 100K
Rüst = 1k
olunca 101 kat kazanç elde ediyoruz.

bir diğer düzen ise
Ralt = 10k
Rüst = 100R

Bu linkte 9.sayfada bir tasarım gösterilmiş. Youtube'da K thermocouple 101 diye video serisi var analog devices'in. Uygulamanızda yararlı olabilir.

bir diğer düzen ise
Ralt = 10k
Rüst = 100R

Bu daha iyi. Metalfilm kullan, tolerans en fazla %1 olsun. Opamp beslemelerine 100 nF ve 10 uF bypassları unutma. Doğrudan opamp'in dibinde olsun.

Bu linkte 9.sayfada bir tasarım gösterilmiş. Youtube'da K thermocouple 101 diye video serisi var analog devices'in. Uygulamanızda yararlı olabilir.

Bu kaynaklardan da yararlanmak lazım elbette. Ama önce bir probleme bağımsız olarak bir çözüm getirmeye çalışmak, sonra da o çözümü deneyip neyin iyi çalıştığını neyin iyi çalışmadığını tespit etmek de çok öğreticidir. Yoksa iş ezbere gidiyor. İnternette kaynak bulamadığın bir iş yapman gerektiğinde nereden başlayacağını dahi bilemiyorsun.

Bu daha iyi. Metalfilm kullan, tolerans en fazla %1 olsun. Opamp beslemelerine 100 nF ve 10 uF bypassları unutma. Doğrudan opamp'in dibinde olsun.
Abi büyük bir sorun var.
Fluke ile op-amp kazancını ölçüyorum doğru 100kat yükseltilmiş.

pico adc'sine bağladığım an op-amp çıkışı çöküyor.
araya akım sınırlasın diye 100R koydum yine çöküyor.
hiç kullanılmamış paketinden yeni açılmış pico ile de denedim yine çöküyor.

PICO nun ADC sine 1.5 V pil bağlayıp çekilen akımı ölç bakalım. ADC girişi yanmış olabilir.

PICO nun ADC sine 1.5 V pil bağlayıp çekilen akımı ölç bakalım. ADC girişi yanmış olabilir.
yanması nasıl mümkün olabilir?
reziztans tamamen sistemden ayrı ısıtacağım zaman TC krokodilini söküyorum 4-5 saniye 24V deydirip 24V'u çekip TC krokodilini bağlıyorum sütten dili yanan...

24V'un picoya ulaşması mümkün değil çok dikkat ettim.
bakalım 1.5V pilden ne akım çekiyor.

RP2040 datasheet'inde şunu diyor:

1671043462082.png

Yani giriş empedansı her zaman 100 kΩ un üzerinde. Hiçbir şekilde opamp'i yüklemiyor olması lazım.

1.2mA çekiyor.
bana normal geldi.

fluke'de 0.9mA diyor.
akım ölçümünde owona güvenirim.

op-amp datasheeti op-amp'ın 15mA sağlayabileceğini söylüyor.
sağlayabileceğinden nerdeyse 15 kat küçük akım çekiyoruz neden çöküyor bu? araştıralım.

1.2mA çekiyor.
bana normal geldi.

fluke'de 0.9mA diyor.
akım ölçümünde owona güvenirim.

Datasheet'ten alıntı verdim yukarıda. Bu bilgiye göre en fazla ne kadar akım çekmesi lazım ADC girişinin?

op-amp datasheeti op-amp'ın 15mA sağlayabileceğini söylüyor.
sağlayabileceğinden nerdeyse 15 kat küçük akım çekiyoruz neden çöküyor bu? araştıralım.

1.5 V da 1.2 mA çekiyor. Belki daha yüksek voltajda daha fazla çekiyor. Ama neticede farketmez, o ADC girişi gitmiş.

1.5 V da 1.2 mA çekiyor. Belki daha yüksek voltajda daha fazla çekiyor. Ama neticede farketmez, o ADC girişi gitmiş.
piko amper mertebesine çekmesi lazım OHM kanununa göre.

Anlamadığım bir nokta var hadi ilk bağlı picoya ben yine yanlışlıkla 24 deydirdim gitti.
2. pico kutusundan yeni çıkmış daha ilk kez elektrik veriyorum, devreye bağlarken 24 smpsin fişi bile takılı değil 24 kesinlikle gelemez.
op-amp girişi boşta tek amacım fluke ile okunan adcleri karşılaştırmak (program içinde adc to voltaj yapıyorum) ama 2. pico nasıl gidiyor?
2. pico da 1mA seviyesinde çekiyor.

makinanın usb portu 4.95V çıkarıyor oradan fazla voltaj gelemez.
başka da birşey yok.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back