UPS için 12 V 25 Ah akü, hangisini almalı?

Valla Morgan Freeman yabancı gelmiyor ama :D

Aslında tıp eğitimi almış birisinin elektronikten anlaması çok iyi bir kombinasyon diye düşünüyorum. Elektronik teknolojisi olmadan artık modern tıp da olmaz. Bizim velet de tıp okuyor 2. sınıfa geçti. Ben de ona gaz veriyorum tıpta kullanılabilecek elektronik bir sistem yapalım diye. Tıp tarafını sen araştır elektronik tarafını ben diye. Mesela mesanesi alınan birisine suni mesana yapılsa ...
 
Valla Morgan Freeman yabancı gelmiyor ama :D

Aslında tıp eğitimi almış birisinin elektronikten anlaması çok iyi bir kombinasyon diye düşünüyorum. Elektronik teknolojisi olmadan artık modern tıp da olmaz. Bizim velet de tıp okuyor 2. sınıfa geçti. Ben de ona gaz veriyorum tıpta kullanılabilecek elektronik bir sistem yapalım diye. Tıp tarafını sen araştır elektronik tarafını ben diye. Mesela mesanesi alınan birisine suni mesana yapılsa ...
Valve adlı yazılım şirketinin beni çocukluğumdan beri bilim kurguya hayran bırakan bir PC oyununun(1998) baş kahramanı olan MİT de fizik mühendisi olup doktorası için Black Mesa adlı bir bilim şirketine geçmiş olan ve herşey kötüye gittiğinde sadece bir levye ve gözündeki su vanası ile dünyayı kurtaran Doktor Gordon Freeman dan geliyor.Fizigi çok severim.Gerci hala Half-Life 3 çıkmadı ama.Onu da bekliyorum ben ölmeden çıkar herhalde[emoji23]Oyunun hikayesini isteyen netten bakabilir.

Abi 2.sınıf bence çok erken.Zararin neresinden dönse kar bence [emoji848][emoji16]
Bu arada hayırlı olsun nerede okuyor?!

Vücuda birşey eklemek o kadar kolay değil ne yazık ki.Kalbe koyduğunuz bir pil bile ciddi kan sulandırıcı kullanmayi gerektiriyor.Hasta belki kalpten gitmiyor ama ya beyin kanamasi geçiriyor ya da mide kanaması.Aksini düşünelim verdiğimiz kan sulandirici yetmedi.Bu sefer kan sulandırıcı az geldi.Beyne ve kalp damarlarina veya akciğere pıhtı atabiliyor.Hayatta her zaman kar zarar oranı vardır.TIP da dahi.
Bana soracak olursan doktorlara sihirli bir değnek üretmek hepsinden daha yararlı olur.Cunku beklenti bu [emoji848]

 
Son düzenleme:
Abi 2.sınıf bence çok erken.Zararin neresinden dönse kar bence
emoji848.png
emoji16.png

Bu arada hayırlı olsun nerede okuyor?!

Maltepe Üniversitesi'nde okuyor. Tutturdu beyinci olacam diye. Yav kardiyolog ol, bizim milletin favori hastalığı, iyi kazanırsın diyorum yok, illa beyin cerrahı olacak :facepalm1:

Tıp için teknoloji geliştirmek hakkaten çok büyük yatırım ve maliyet gerektiriyor. Hem laboratuvar ekipmanı anlamında hem de bittikten sonra test anlamında. Ama gene de bir proje ile ilgili kafa yormak, beyin fırtınası yapmak da iyi birşey. Biz yapamazsak bile belki birileri görüp aklına bir fikir gelir ve birşeyler yapar.
 
Tunçmatiği kullanacağım, diğer UPS'i de yük koymadan sessizleştirmeye çalışacağım.

Aslında getirdim Tunçmatiği, ama ondaki fanları sökmüşüm herhalde Inform'a takmak için o yüzden ona da şimdi fan lazım. Inform tam boşa çıksın artık onu adamakıllı kurcalarız :)
 
Bugün kargo işlerim vardı dönüşte esnaf arkadaşları ziyaret ettim. UPS de araba aküsü kullanma olayından ve kapalı alanda kullanmayın uyarısından bahsettim.

Enteresan bir şey söyledi bana. Kimse doğru düzgün bilmediğinden ya da kafasına göre gereksiz görüp filan aküler de bulunan havalandırma kanalını bağlanmaz imiş. Bu kırmızı uç akünün saldığı gazları aracın dışına atan tesisata bağlanıyor dedi.

IMG_20210106_160052.jpg


Ayrıca elinde satılık şu aküler de var. Benim işime yaramaz diye almadım ama hurda fiyatına alınabilecek 2-3 yıllık aküler... Test için alınır. Kendi civarındaki esnafta benzerlerini bulma ihtimali olabilir. Bu benim komşu lastikçi ama yağ bakımı gibi ufak işleri de yapıyor...

IMG_20210106_155843.jpg
IMG_20210106_155955.jpg
 
Hepsinin aynı akü olması lazım yoksa o akülerden en kötüsü hangisi ise diğerlerinin de performansı o veya ondan kötü olur.

Şu olabilir mesela 45 Ah ama o da gayet iyi iş görür

 
Ben bunları özellikler çeşitleri göstermek için örnek olsun diye çektim. O kırmızı ucun girdiği delikten hepsinde var ve hem sağ hem de sol tarafta olmak üzere hepsinin üzerinde 2 delik mevcut. Telefonda 15 dk sürüyor yazması, etraflı anlatılmıyor.

Kendim kullanmam, cihazla birlikte bunları barındıracak yerim yok. USB'si ancak uygun akülerle alıp içine sığdırdığımda tek parça kullanabilirim. Onu da bekletip duruyorum. Her ihtiyacı gidermeye kalkınca finansal olarak zorluyor.
 
Dün birisine danışma imkanı buldum şu jeneratör mü ups mi diye.. 6 saat için jeneratör en iyisi dedi. Jeneratör sadece çalıştığı zaman bakım gerektiriyor, ama ups sürekli periyodik bakım ve masraf demek. Ama regülatör lazım dedi.

İnşallah tekrar 8 saat kesmezler. Ama birkaç gün önce 2 saatliğine kesildi. Online UPS kullanmam şart benim çünkü burada şebekeye kaç volt verileceği de belli olmuyor. Baya bir zaman önce gene elektriği kestiler ve sonra da 220 V yerine 110 V verdiler. Benim line interaktif UPS o anda telef oldu. Mahallede başkalarının da bozulan cihazları olmuş. Online UPS ne olursa olsun düzgün bir çıkış verir.
 
Tunçmatiği devreye aldıktan sonra boşa çıkan Inform UPS'in akülerinden birisini söktüm. Boştaki voltaj 13.2 V

Sonra elektronik yük ile 15 A çektim, voltaj 12 V seviyesine indi.

IMG_20210126_213626.jpg
 
25 A çektim, voltaj 11.7 V seviyesine indi :cheeky2: Bu akü sağlam sanki. Ama tabi 6 akü daha var, olmazsa hepsini ayrı ayrı test edeyim.
 
6 akünün tamamından 25 A çektim, hepsi bu yük ile ortalama 11.75 V değerini muhafaza ediyor. Gerçi uzun süre akım çekmedim, 30 saniye falan çektim, ama aküler kötü olsaydı voltajların hızla düşmesi lazımdı öyle değil mi?

IMG_20210126_220617.jpg
 
Ben buradan şu sonucu çıkarıyorum: Benim ses kesmek için bağladığım 1 A akım çeken dirençler, aküyü sürekli olarak deşarj ediyordu. Şarj devresi de en fazla 1 A verebildiği için aküleri şarj eden yok ortalıkta ve aküler neredeyse boş duruyordu hep. Son 1 hafta boyunca 1 A akım çeken dirençleri devre dışı bıraktım, sürekli cırıltı dinledim, ama demekki bu sürede aküler adamakıllı şarj oldu ve normale döndü :)

Neyse, bu durumda akü almaya gerek kalmadı. Sadece cırıltıyı kesmem yeterli olacak.
 
Bu aküler cihazın içinde durmuyor değil mi, harici bir kutu mu var?
 
@taydın Timur Bey aküleri çok zorlamayın uzun süre de şarjsız bırakmayın. Benim bildiğim araç veya 12v aküler için 11.8v altı ölüm çizgisidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,353
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top