USB 3.0 SATA dönüştürücü tavsiye

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,729
Raspberry PI kartına yüksek kapasiteli disk bağlamak istiyorum. Bir SATA portu yok PI üzerinde, ama birden fazla USB 3.0 var. Mesela iki tane USB 3.0 dan SATA ya dönüştüren kablo ile iki tane 3.5" SATA disk bağlasam, bunları da RAID5 olarak yapılandırsam, hem hızlı hem de veri güvenliği açısından iyi bir çözüm elde ederim gibime geliyor.

Aşağıdaki adaptörü buldum. Daha iyi bir model önerisi olan var mı?

1679230216613.png
 
Birden fazla HDD bağlayacaksan HDD istasyonları oluyor onlardan önerebilirim, Depolama konularında çok bilgim yok ama bu tarz istasyon gereksiz kablo kargaşası olmaması ve HDD' nin korunması açısından iyi olabileceği düşüncesindeyim.
Attığın üründe aslında iyi, Ugreen markasının ürünlerini genel olarak ben beğeniyorum. Çok kaliteli ürünler üretmiyorlar ama ortalama üzerinde kalitede diyebilirim ürünlerine. Merdiven altı ürün almaktansa Ugreen çok daha iyi bir tercih olacaktır.
 
ben bir fırsat bulduğumda rpi2'ye yapacağım nas.
ama benim ssd var
 
RAİD 5 yapılandırması NAS sistemlerinde kullanılan bir yöntem eğer Raspberry'i NAS yada depolama çözümü gibi kullanmak için DAS çözümleri var RAİD modlarını destekliyor ama NAS gibi tek başına internete açılamıyor sadece RAİD modlarını destekleyen disk kutusu olarak görev alıyor bunun gibi çözümlere de bakabilirsiniz

 
Birden fazla HDD bağlayacaksan HDD istasyonları oluyor onlardan önerebilirim

Evet öyleleri var ama orada birden fazla HDD bir USB 3.0 portunun bant genişliğini paylaşıyor. RPI 4 te iki tane USB 3.0 var. İki tane UGREEN alsam, hepsi kendilerine ayrılmış portu kullanacağı için daha verimli olur diye düşünüyorum.
 
RAİD 5 yapılandırması NAS sistemlerinde kullanılan bir yöntem eğer Raspberry'i NAS yada depolama çözümü gibi kullanmak için DAS çözümleri var

Amaç NAS değil. 1 TB gibi bir disk alanına ihtiyacım var sadece. İşin RAID tarafı sorun değil, linux işletim sistemi doğrudan destekliyor bunu. Benim şu anda kullandığım linux bilgisayarda 4 tane 2 TB diski RAID-5 olarak yapılandırdım, data diski olarak kullanıyorum.
 
Amaç NAS değil. 1 TB gibi bir disk alanına ihtiyacım var sadece. İşin RAID tarafı sorun değil, linux işletim sistemi doğrudan destekliyor bunu. Benim şu anda kullandığım linux bilgisayarda 4 tane 2 TB diski RAID-5 olarak yapılandırdım, data diski olarak kullanıyorum.
DAS kendine başına internete açılamıyor sadece disk kutusu olarak çalışabilir ayrı ayrı disklerin bağlı olmasındansa toplu duruyor hot swap yapılacak ise çekmece yapısından daha temiz işçilik olabilir
 
Tahmin ettiğim proje için deneme yapacaksan bence en güzeli Raspberry'den vazgeçip Intel işlemcili güncel mini anakart daha iyi bir çözüm olabilir. Raspberry'ye mekanik disk bağladığında güç tüketimi nasıl olur bilemiyorum.

Ben çoğu zaman çok eski atom bilgisayarları tercihe diyorum. Hatta ekranı olan çok eski 4 çekirdek Atom işlemcili mini notebooklar 300-500 TL'ye alınabiliyor. (fiyatlar değişsede genel olarak Raspberry'ye göre 4/1 fiyatına) Güncel bilgisayarlar güç tüketimi konusunda çok daha verimli olabiliyor. PCI, SATA bağlantıları filan oluyor.

Eğer enerji bakımından daha verimli olacağını düşünüyorsan, senin de bildiğin gibi en yüksek güç tüketim değeri sürekli tükettiği değeri değil. Gerektiğinde o kadara kadar güç kullanabileceksin...




 
Mini PC lerde SSD olduğu için kapasite az oluyor. Gene harici disk gerekecek. Çıplak sadece anakart olabilir. Ama o zaman da harici güç kaynağı gerekecek. Güç tüketimi de fazla olacak. Ama elimde 8 GB bellek olan Raspberry PI var. Hem çok az güç tüketiyor olacak hem de disk verilerinin çoğu önbellekte olacağı için diskleri de fazla kaşıyıp fazla güç tüketmesi gerekmeyecek.
 
Elindeki cihazı değerlendireceksen bahsettiklerim zaten konu dışı. Fakat bahsettiğim cihazlarda dahili disk olsada, SATA port vb bağlantı seçeneği de genelde oluyor.
 
Raspberry Pi her ne kadar USB3.0 bulundursa da güç desteğine çok güvenmemek lazım.

Harici besleme şart.

Ugreen de bence güzel bir marka.
 
Odroid-HC4'ü domirobot satıyor. Bu zaten bu iş çıkartılmış. Aletin kendisi aynı zamanda hdd istasyonu görevi görüyor.



22960 eklentisine bak

Vay be, 8 GByte lık RPI in 3 te biri fiyatına komple sunucu hardware yapmışlar! Bunu biraz daha araştırayım bakalım. Büyük ihtimalle bir çeşit linux çalışıyordur. Çalışmazsa da ARM bazlı işlemci, benim işim gücüm ARM işlemcileri için linux dağıtımı hazırlamak :tamam2:
 
Vay be, 8 GByte lık RPI in 3 te biri fiyatına komple sunucu hardware yapmışlar! Bunu biraz daha araştırayım bakalım. Büyük ihtimalle bir çeşit linux çalışıyordur. Çalışmazsa da ARM bazlı işlemci, benim işim gücüm ARM işlemcileri için linux dağıtımı hazırlamak :tamam2:
Wiki sayfasında bunun için hazır işletim sistemi imajları var. Ubuntu Mate 20.04 ve third party işletim sistemleri.

 
Biz N2+ ve XU4 versiyonlarını Ubuntu'dan türettiğimiz bir dağıtımla uzun süre problemsiz kullanmıştık. Önyüz uygulamalarının performansını arttırmak için RAM swap ayarlarını da düzenlemiştik. En sevdiğim tarafı da sadece SD Kart değil eMMC üzerinden de çalışabilmesiydi. SD kart bu tür cihazlarda en büyük problem sebebi. Ayrıca eMMC çok daha hızlı. O dönem eMMC destekleyen neredeyse tek ürün Odroid ailesiydi.

HC4 serisinde ise eMMC göremedim ama sabit diskten önyükleme seçeneği var. SD kart yerine bunu kullanmak çok daha iyi olur.
 
HC4'ü yedekleme için kullanımı hakkında soru sormuştum ama bu başlığı daha fazla dağıtmamak için aşağıdaki konuya çatalladım.

 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,789
Mesajlar
99,024
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top