Vibrasyon altında ağırlık ölçümü ( proje tasarım detay yok )

serkan_48

Kıdemli Üye
Katılım
16 Ocak 2019
Mesajlar
1,764
Arkadaşlar merhabalar,

Ağırlık ölçümünde ağırlığı ölçülen nesne tartı üzerinde sabit durmalıdır ki ölçüm sağlıklı olsun. Ama burada bir hile yoksa sarsıntılıda olsa bir ölçüm alma yöntemi geliştirilmiş. Loadcell üzerindeki vibrasyonun oluşturduğu ani salınımları ve tepe pikleri geçirmeyen filtre yapmışlar yada başka bir teknik artık bilmiyorum.

Fikir için ekliyorum.

 
Bence de muhtemelen bir low pass filtre ile ortalama değerini alıyorlar. Birçok ölçü aletinde de aynı yöntem kullanılıyor. Mesela 100 ölçüm yapıp sonucu yaz, veya osiloskop için 16 örneğin ortalamasını al, sonra çıkan değeri de uzun vadeli ortalamadan geçir. Bu hakikaten ölçüm değerini baya sağlıklı hale getiriyor.
 
Hatta çok hassas olan tartılarda belki de özellikle ölçüm sırasında titreşim yaratmak lazım. Düşünsene, mekanik bir sistem olan tartının kefesine 1g lık cisim koydun. O mekanizmanın yağının adhezyonunun yarattığı yapışma nedeniyle mekanizma belki de yerinden kıpırdamayacak. Ama şöyle hafif titreşimler yaratırsan, mekanizma denge yerinden çıkacak ve ağırlığa göre biraz hareket edecek.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,790
Mesajlar
99,029
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top