Vidalı mil tornada nasıl işlenir

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,756
Benim 3D yazıcının Z ekseni için daha büyük step motor kullanmaya karar verince, daha önce yapmış olduğum kaplin artık işe yaramaz hale geldi, çünkü çaplar artık uygun değildi.

Yeni ölçülere göre kaplini yaparken de kaplinin her iki tarafını standart 8 mm delikli yapmak istedim. Motor mili 8 mm zaten. Vidalı mil tarafı 11.60 mm. Deliği tam olarak bu çapta işlemek kolay değil, çünkü hem bu çapta rayba yok, özel yaptırmak lazım, hem de bu çapı içten işleyecek torna kalemleri de gene özel ve çok pahalı. Ben de vidalı mili de 8 mm ye indirmeye karar verdim.

Vidalı miller, imalat sürecinin bir sonucu olarak son derece sert oluyorlar. Tipik olarak 55 - 60 HRC sertliğe sahip olan bu millerde ne eğe, nede testere çizik bile atamıyor. Bu milleri kesmenin tek yolu avuç içi taşlama. Peki böyle bir mili tornada nasıl 11.60 mm den 8.00 mm ye indirebiliriz?

Bunun için eğer standart ucuz çin malı kesici uç monte edilmiş kater kullanırsak, kesicinin kısa sürede, çoğu zaman kesim daha bitmeden deforme olduğunu görürüz. Torna ucu mili işleyeceğine, vidali mil torna ucunu işler ve perişan eder.

Eğer kaliteli marka kesici uç kullanırsak, bunların bazı çeşitleri son derece yüksek seviyede aşınmaya maruz kalarak bu mili işleyebilir. En azından iş bitimine kadar fazla deforme olmadan kesimi tamamlamayı sağlayabilir. Ama iş bitiminde de artık o uçtan hayır gelmez ve başka bir iş için muhtemelen yenisini takmak gerekir.

Bu tip yüksek sertlikteki çelikleri verimli bir şekilde işlemenin tek yolu, bu işe uygun olarak imal edilmiş kesici uçlar kullanmak. Ben bu iş için Tungaloy'un LX11 serisi seramik kesici kullandım.

IMG_20210424_155224.jpg


IMG_20210424_155528.jpg
 
Çeliği tavlasak bir miktar sertliği düşer ama sonra sanırım kullanım sırasında sertlik arandığı için bir daha ısıl işlem yapmak gerekebilir.
 
Yalnız bu seramik uçları katere sıkarken çok dikkat etmek gerekiyor. Normal uçları Allah ne verdiyse adamakıllı sıkabiliyorken, bunları fazla sıkmamak gerekiyor, yoksa daha sıkarken çatlıyor.

Uygun bir şekilde katere sıktıktan sonra torna ilerleme hızını 0.04 mm ye ayarladım ve devir sayısını da1600 d/d ayarlayıpile kesimi yaptım. Sert metalin işlemesinde karakteristik olan kıvılcımların çıkması da normal, herhangi bir soruna işaret etmiyor.

Kesimi yaparken her seferinde 0.25 mm kesme derinliği kullandım. Nihai ölçüye yaklaştığımda artık yüzeydeki sert çelik tabaka gitmiş oluyor ve milin ortasındaki normal çelik açığa çıkıyor. 8 mm ölçüye 0.1 mm kadar yaklaştıktan sonra artık eğe ile devam ettim ve en son da zımpara ile 8.00 mm ölçüye geldim.

IMG_20210424_150809.jpg
 
Aşağıda ortaya çıkan sonuç. Bir de vidalı milin korunması için milin etrafına ince bakır levhadan koruyucu sardım. Bu şekilde 8 mm lik kapline sıkı bir şekilde geçti.

IMG_20210424_155252.jpg
 
Çeliği tavlasak bir miktar sertliği düşer ama sonra sanırım kullanım sırasında sertlik arandığı için bir daha ısıl işlem yapmak gerekebilir.

Evet o şekilde de yapılıyor yaygın olarak. Ama böyle yapınca ısının etkisiyle milin atması sözkonusu. Güçlü servo motorların, esnek kaplinlerin kullanıldığı ve millerin kalın olduğu uygulamalarda bu atma o kadar da sorun değildir herhalde. Ama ben rijit kaplin kullanmak zorundayım, moturum da zayıf, mil de ince, o yüzden milin atması büyük sorun olurdu. Bu şekilde çok hassas olarak işleyebildim.
 
Biz disarda tornada cok mil isletiyoruz. Tornaci salgili tutuyor mili. Komparator dayama sansida olmadigindan anlayamiyor durumu. Salgi montaj sirasinda ortaya cikiyor. Bir ara youtubede bu is icin ozel bir pens gormustum simdi ariyorum bulamiyorum...
 
Herkeze Slm,lar
Böyle miller için özel kovanlar var ayna çıkartılıp direk tezgaha bağlanıyor bunların salgıları çok az ben çok çalıştım.Birde keramik uçların yıv açılmışı var bunlar sert yüzeyler için daha elverişli ve temiz bir yüzey alabiliyorsun.
Herkeze hayırlı uğraşlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,820
Mesajlar
99,339
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top