VPS, VDS, Dedicated Server ne anlama geliyor?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,727
Hosting firmalarından hizmet satın alacağımız zaman birçok seçenek ile karşı karşıyayız.

1) Standart Web Sitesi
Eğer sadece bilinen standart web teknolojilerini kullanan bir web sitesi çalıştırmak istiyorsak, hosting firmalarının en ucuz hizmeti olan web sitesi kurma seçeneğini kullanabiliriz. Burada bize belli bir disk alanı tahsis edilir ve belli bazı standart programlara (php, python, veritabanı, perl, node.js vs) da erişimimiz olur. Ama internet bağlantı hızı, işlemci hızı ve çekirdek sayısı, bellek miktarı gibi konularda hiçbir kontrolümüz yoktur. Standart programların dışında özel bir programa ihtiyacımız olursa da o programı servis sağlayıcı sırf bizim için kurmaz.
 
2) VPS
"Virtual Private Server" in kısaltılmışı olan VPS, büyük ve yüksek performanslı bir sunucunun sanallaştırma teknolojileri kullanılarak sanki birden fazla sunucu gibi davranmasıdır. Bu, Windows bilyisayarınıza VmWare kurarak linux işletim sistemi çalışan bir sanal bilgisayar yaratmanıza benzer. WmWare ile 100 tane linux sanal bilgisayarı yarattığınızı, ve sonra da VmWare'in bunların hepsini aynı anda çalıştırdığını düşünün. Sunucunun tüm kaynakları (internet bağlantı hızı, işlemciler, bellek) bu sanal bilgisayarlar arasında paylaştırılır. Sadece belli bir disk alanı sizin için ayrılmıştır ve bu alan paylaşılmaz.

3) VDS
"Virtual Dedicated Server" in kısaltılmışı olan VDS, büyük ve yüksek performanslı bir sunucunun DONANIM BİLEŞENLERİ düzeyinde paylaştırılmasıyla ayrı ayrı bilgisayarların elde edilmesi ve bunların da aynı anda, paralel olarak çalıştırılması şeklinde düşünülebilir. Mesela büyük sunucuda 48 çekirdekli işlemci vardır. Buradaki her bir çekirdek bir VDS için tahsis edilir. 256 GB RAM vardır ve bu hafızanın her 8 GB ını ayrı bir VDS'ye tahsis ediyoruz. Gene VPS'de olduğu gibi, size tahsis edilen bir disk alanı vardır.

Hem VPS hem de VDS ler sanal da olsalar, aynen fiziki bir bilgisayarda olduğu gibi, istediğiniz işletim sistemini ve istediğiniz programları kurabilirsiniz. Size ayrılan disk alanını da istediğiniz gibi yapılandırabilirsiniz.
 
Burada VPS ile VDS arasındaki en önemli fark, VPS'de sunucunun bütün kaynakları, o sunucuda çalışan bütün sanal bilgisayarlar tarafından paylaşılırken, VDS'de her bir sanal bilgisayara tahsis edilmiş kaynaklar vardır ve VDS kesinlikle bu tahsisin ötesine geçemez.

Şöyle örnekler verelim:

Eğer VPS aldıysanız ve o büyük sunucuda sizden başka çok az sayıda VPS çalışıyorsa, o sunucunun kaynaklarının neredeyse tamamını kullanırsınız ve çok yüksek bir performans elde edersiniz. Ama o büyük sunucuda sizinle paralel başka bir sürü VPS de çalışıyorsa, kaynaklar çok paylaşılıyor demektir ve berbat bir performans alırsınız.

Eğer VDS aldıysanız, o büyük sunucuda başka VDS olsa da olmasa da farketmez. Garanti edilmiş seviyede bir performan alırsınız. Bu performans hiçbir zaman büyük sunucunun tamamının performansına yakın olmayacak (tek VDS sizinki olsa bile), ama o sunucu maksimum kapasitede VDS çalıştırsa da gene tatmin edici bir performans alacaksınız.

Veya şöyle bir örnek verelim: VPS hisse senedi borsası gibidir, çok da kazanabilirsiniz, çok da kaybedebilirsiniz. VDS ise vadeli mevduat gibidir, sürekli ve istikrarlı bir kazanç sağlar :D

Benim tavsiyem VDS alınmasıdır, çünkü hosting firmaları VPS sunucularını maksimum kapasitede çalıştırmak isterler maksimum parayı kazanabilmek için. Dolayısıyla bugün VPS kiraladınız ve performans iyi olsa bile eninde sonunda o büyük sunucu VPS'ler ile dolacak ve sizin performans yerlerde sürünmeye başlayacak.
 
4) Dedicated Server
Veya kiralık sunucu. Bu hizmette, tamamen sizin için ayrılmış fiziksel bir bilgisayar oluyor. İşlemciyi, bellek miktarını, disk alanını, ve internet bant genişliğini tamamen siz belirliyorsunuz ve ona göre para veriyorsunuz. Bilgisayarın hiçbir kaynağını paylaşmıyorsunuz, tamamen size tahsis edilmiş durumda. Hosting firmasının internet omurgası da yeterince iyi olduğunu varsayarsak, internet bant genişliğini de kimse ile paylaşmıyorsunuz.

En verimli ve neticede de en pahalı hizmet budur. Eğer disk alanı ihtiyacınız fazla ise, veya her daim yüksek performansa ihtiyacınız varsa, bir sunucu kiralamak en doğru çözüm olur.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,788
Mesajlar
98,999
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top