XR2206 Sinyal jeneratörü Yapımı

O DC offset potansiyometresine takıldım ben. Sanki o her zaman tek yönde offset verir, pozitif ve negatif yönde değil. İstersen o DC offset potunu sök ve sonra TL072 ile dene bakalım ne olacak.

Veya potu sökmek zor ise, potu minimum yap, yani potun orta ucu şaseye insin ve 10 [CHAR]micro[/CHAR]F kondansatörü kısa devre etsin.

Veya potu sökmek zor ise, potu minimum yap, yani potun orta ucu şaseye insin ve 10 [CHAR]micro[/CHAR]F kondansatörü kısa devre etsin.
Abi onu full açarsam yada full kaparsam sinyal ekrandan kayboluyor. Ortada durursa düzgün sinyal alıyorum

@taydin @ckocagil
LM833n vardı taktım. Şuan çıkış düzgün. Bununla devam etmeli miyim? Yoksa Kaliteli bir TL072 mi bulayım?

İdareten kullanılır. LM833'ün slew değeri düşük. Hem genlik hem frekans yükselince sinüs üçgene dönüşmeye başlayacaktır. Kare dalgaların çıkış ve inişleri yavaş olacaktır. TL072'nin slew değeri bunun 2-3 katı.

İdareten kullanılır. LM833'ün slew değeri düşük. Hem genlik hem frekans yükselince sinüs üçgene dönüşmeye başlayacaktır. Kare dalgaların çıkış ve inişleri yavaş olacaktır. TL072'nin slew değeri bunun 2-3 katı.
Bir sonraki kademe olan 150kHz de LM833 de bozuldu.

@taydin abi. DC Offset potu şemada toprağa giderken pcb de toprağa gitmiyor. tabi ben yanlış yorumlamadıysam. O duruma bir bakar mısın?

Pot artı ve eksi offset ekleyebiliyor (potun altını şase gibi görmüşüm ama -12 V a bağlıymış). Ama offset potunun ayar aralığını giriş sinyalinin genliğine göre düşünmek lazım.

Ben şimdi simulatörde kurdum devreyi ve girişe 1 Vp 20 kHz sinyal verdim. Bu şartlar altında potun anlamlı ayar aralığı %40 - %60 gibi. Eğer pot bu sınırların dışına çıkarsa taşma oluyor ve sinyal tepeleri kesiliyor.

1607795643280.png

Potun üst ucu +12V alt ucu -12V olacak.

Tamam doğru abi. Şimdi aldım eski ayarına. Ama tıkandık. LM833 de bir üst kademede bozdu sinyali.

O zaman en basitten başlayalım. Potu tamamen sök, R13 ün altındaki 10 [CHAR]micro[/CHAR]F kondansatörü kısa devre et. Sonra da girişe 1 Vp gibi bir sinyal ver. Çıkışta 5.7 Vp alman lazım.

Çıkış ile GND arasına 220 ohm direnç koymayı denesene, belki akım çekince düzelir.

@taydin abi Şu 1vpp doğru mu? Birde AC olarak ölçeceğim değil mi? TL072 nin 3.bacak in, 7.bacak out. Yanlışım varsa düzelt.

1607798597830.png

Potu çıkarıp kondansatörü kısa devre yapınca 20kHz kademesi düzelmiş. Potu ölçtüm 8.90k çıkıyor.
1607799099258.png

Son düzenleme:
Şu anda IC3b ile uğraşıyoruz Gökhan, IC3a ile sorunumuz yok. 5 numaralı pine 2 Vpp girerse, 7 numaralı pinden 11.4 Vpp çıkması lazım. Ama yukarıdaki değişiklikleri yaptıysan yani pot yok 10 [CHAR]micro[/CHAR]F kısa devre.

Şu anda IC3b ile uğraşıyoruz Gökhan, IC3a ile sorunumuz yok. 5 numaralı pine 2 Vpp girerse, 7 numaralı pinden 11.4 Vpp çıkması lazım. Ama yukarıdaki değişiklikleri yaptıysan yani pot yok 10 [CHAR]micro[/CHAR]F kısa devre.
IC3b 5.bacak 1v dc verdim 7.bacak 5.71v dc aldım. Offset potunu söktüğüm için offset trimpotundan yükselttim voltajı.
en fazla 1.45v dc verip 8v dc alabiliyorum

Tamam şimdi hiçbirşey değiştirmeden 10 [CHAR]micro[/CHAR]F kondansatörün kısa devresini kaldır. Çıkışta gene aynı genlikte voltajın olması lazım, sadece çıkışta DC offset vardıysa onun ortadan kalkması lazım.

Tamam şimdi hiçbirşey değiştirmeden 10 [CHAR]micro[/CHAR]F kondansatörün kısa devresini kaldır. Çıkışta gene aynı genlikte voltajın olması lazım, sadece çıkışta DC offset vardıysa onun ortadan kalkması lazım.
Çıkardım abi 5.bacaktan 1.48v dc giriyor 1.45v dc çıkışı var.
DC değil yav :D 20 kHz ile çalışıyoruz DC nerden çıktı?
Abi 5 ile 7 bacağı multimetrenin hangi kademesinde ölçeceğiz? Ben iki kademede de ölçtüm. AC de voltaj yok. DC de yukarıda söylediğim gibi

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back