Yaklaşım dedektörü incelemesi

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,729
Bir projede kullanmak üzere çok ucuz bir yaklaşım dedektörü devresi satın almıştım. Fiyatı sadece 4.72 ₺. Bugün elime ulaştı.

IMG_20200409_220905.jpg


IMG_20200409_220854.jpg
 
Hemen bu arada devre şemasını çıkardım.

1586465129264.png


Burada kapasitörlerin değerlerini belirtmedim çünkü SMD olduklarından devre üzerinde ne oldukları anlaşılmıyor. Ayrıca kullanılan IR fotodiyodu ve IR LED nin de model numarasının ne olduğu belli değil. Ama değişik modeller arasındaki farklar devrede bulunan potansiyometre ile eşik değeri ayarlanarak uyumlu hale getirilebilir diye düşünüyorum.
 

Ekler

  • proxdet.cir
    16 KB · Görüntüleme: 172
Devrenin çalışma prensibi çok basit. Bir komparatör kullanılıyor ve komparatörün girişlerinden birisi sabit bir referans voltajında tutuluyor. Bu referans voltaj da X2 trimpotu ile ayarlanıyor. Komparatörün diğer girişinde ise IR alıcı var. Bu IR alıcı, aslında üzerinde normal gün ışığını filtreleyen bir kaplama olan bir fotodiyot. Fotodiyot üzerindeki voltaj da üzerine gelen IR ışığının miktarına bağlı.

Normal şartlar altında, trimpotu kullanarak çıkıştaki LED'in yanık durumda sönük duruma geçmesini sağlıyoruz. Trimpotu yanıktan sönüğe geçiş noktasına ne kadar yakın ayarlarsak, devrenin duyarlılığı da o kadar fazla olur. Deneme ile uygun duyarlılığı bulmak lazım.

Normal şartlarda, IR LED'in ürettiği ışığın belli bir bölümü IR alıcı tarafından algılanacak. Trimpot ile bu ayarın biraz altına iniyoruz. Sonra da el veya başka bir engel yaklaşınca, oradan yansıyan IR ışık nedeniyle IR alıcıya daha fazla ışık gelecek ve komparatör de bu farkı algılayıp çıkış üretecek.
 
Devreye 5 V uyguladım. Devre 45 mA gibi bir akım çekiyor. Sonra trimpot ile çıkıştaki LED'in yanıktan sönüğe geçtiği noktayı buldum. Biraz da aştım o noktayı. Sonra da elim ile denedim.



Görüldüğü gibi duyarlılık biraz yüksekçe ayarlandığında 5 cm gibi bir mesafedan elimi algılıyor. Bu algılama mesafesi birçok faktöre göre değişecektir. Bunlardan birisi de ne kadar ışığın geri yansıdığı.

Bir de dikkta edilirse, el belli bir kritik mesafeye gelince çıkışta titremeler oluyor. Bunun nedeni komparatör girişlerinin birbirine yakın voltajda olmaları ve çıkışın da girişlerden hangisinin daha büyük olduğuna göre sürekli durum değiştirmesi. Benim kullanacağım projede bunun bir önemi yok. Ama bu durum sakınca yaratacaksa, o zaman histerezisli bir komparatör kullanmak lazım.
 
Bu devre mevcut hali ile 5V besleme voltajına göre tasarlanmış. Ben 12V ile kullanacağım için R5 direncini 220 Ω olarak, R4 ve R6 dirençlerini de 2.2 kΩ oarak değiştireceğim. İsteyen hemen bunun önüne bir 7805 regülatör de koyabilir.
 
Evet .MicroCap12 de şemayı açtı.
Bu program animasyon falanda yapıyormu?
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,789
Mesajlar
99,024
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top