Hemen konuya gireyim...
Verebileceğim bilgiler:
(Çok fazla detay olmadan da fikir yürütebilirim diyenler, yalnızca koyulaştırdığım kısımları okuyup, ses örneğini dinleyebilirler.)
Merak ettiklerim:
Not-1: Şu ara riski göze alamayacağım bir dönemde olduğum için, "belki tümden susması ufak bir bahaneye, minik bir sarsıntıya bakıyordur" endişesiyle, kımıldatmaya ve tabii arkasını çevirip motor bölgesine bakmaya çekiniyorum.
Not-2: Eski tip buzdolaplarının enerji sınıfı bakımından makbul olmadığını söyleyecek olanlara: "Planlı eskitme" yöntemiyle, bilinçli olarak ömürleri kısaltılmış yeni nesil buzdolabı alıp her 8-10 yılda bir yenilersem; onların karbon ayak izi ve bana maliyeti hem çevreye hem keseme daha zararlı olacak. O yüzden, ömrü yettiği sürece bununla devam etmeyi düşünüyorum.
Not-3: Buzdolabının yaşını da ileri sürüp, şakayla karışık "bu dolap daha ne kadar hizmet versin istiyorsun!.." gibi yorumlar gelebilir; bunları iyi niyetli "maşallah" sözleri olarak kabul edip, şimdiden teşekkür etmekle yetiniyorum.
Verebileceğim bilgiler:
(Çok fazla detay olmadan da fikir yürütebilirim diyenler, yalnızca koyulaştırdığım kısımları okuyup, ses örneğini dinleyebilirler.)
- Buzdolabımın yaşı: 38 -- Markası/modeli: Arçelik 401 LUX -- Tek kapılı.
- No-Frost özelliği yok. Derin dondurucuya (-18C) sahip değil, onun yerine eski tip buzluğu var. Karlanma/buzlanma nedeniyle, belli aralıklarla buzlukta eritme işleminin yapılması gerekiyor.
- Bugüne kadar herhangi bir tamir/bakım görmedi.
- Şu an soğutmasında bir sıkıntı yok.
- Termostatı 0-5 arası kademelere sahip. 4'e ayarlıyken ve ortam sıcaklığı 20C iken, her seferinde yaklaşık 30 dk. çalışıp, dinlenmeye geçiyor. (Bu durum, buzluktaki kar/buz birikme miktarına göre değişkenlik gösteriyor. Buzluk tam temizken, daha kısa süreli çalışabiliyor.)
- Başlangıçta fazla gürültülü değildi. Belki 10-15 yılın ardından gürültü seviyesi giderek arttı ve bu gürültü son yıllarda biraz tiz (cırtlak) tonların da eklenmesiyle, daha beyin tırmalayıcı bir nitelik kazandı.
- Son iki ay içerisinde, yine soğutma kapasitesinde bir düşüş olmaksızın şu belirtiler ortaya çıktı: 1) İlk kalkış anında sanki motor biraz zorlanıyor gibi (bu izlenimi veren bir ses tarzı oluştu). 2) Bu ilk kalkış sesine, görece biraz daha pes, farklı tonlar da eklendi. 3) Bu yakın zamanda eklenen farklı tonlar, çalıştıktan bir süre sonra neredeyse ortadan kalkıp, istikrarlı "cırtlak" gürültüsü ile devam ediyor.
- Buraya ses örneğini de ekliyorum. Araya 5 sn. boşluk koyarak iki sesi birbirinden ayırdım. 1) İlk kalkış anı ile birlikte, istikrar kazanmadan önceki 30 sn. süreli sesi. 2) İstikrar kazanmış hâliyle 10 sn. süreli sesi ve durma anı. (Sesi fazla çıksın diye değil; oynatıcının ses seviyesi %50 iken, tıpkı gerçek sesi gibi duyulsun diye Mp3'ün ses seviyesini artırdım.)
- Bir yerlerde şöyle bir şey görmüştüm: O yıllarda Arçelik, beyaz eşyalarında Siemens parçalarını kullanıyormuş, o yüzden ürünler daha uzun ömürlüymüş.
Merak ettiklerim:
- Burada dile getirdiğim bilgi ve belirtiler, buzdolabımın ömrünün sonuna yaklaştığı anlamına geliyor mu?
- Öyle olsa da, olmasa da; ön almak, yani kaçınılmaz sonu geciktirmek için yapılabilecek bir şey var mıdır?
- Sıkıntı ortaya çıkarsa, bunun kompresör kaynaklı olmasını mı beklemeliyim?
- Bir tamirci videosunda, "kompresör ömrünü doldurmuşsa, hiç değiştirmeye kalkmayın; doğrudan yeni dolap alın" dendiğini duydum. Bu gerçekten böyle midir?
- Eğer koşullar kompresör yenilemeyi zorunlu kılarsa; böyle eski model bir buzdolabına uygun, piyasada bulunabilen kaliteli kompresör seçenekleri var mıdır, nelerdir?
- Kompresör dışında olası diğer sorun kaynakları neler olabilir? (Atıyorum, motor fırça ömrü vb.)
- Şu "Siemens parçaları ile üretilmiş olduğu" bilgisi doğru mudur? (Şu an somut bir faydası yok, meraktan soruyorum.)
Not-1: Şu ara riski göze alamayacağım bir dönemde olduğum için, "belki tümden susması ufak bir bahaneye, minik bir sarsıntıya bakıyordur" endişesiyle, kımıldatmaya ve tabii arkasını çevirip motor bölgesine bakmaya çekiniyorum.
Not-2: Eski tip buzdolaplarının enerji sınıfı bakımından makbul olmadığını söyleyecek olanlara: "Planlı eskitme" yöntemiyle, bilinçli olarak ömürleri kısaltılmış yeni nesil buzdolabı alıp her 8-10 yılda bir yenilersem; onların karbon ayak izi ve bana maliyeti hem çevreye hem keseme daha zararlı olacak. O yüzden, ömrü yettiği sürece bununla devam etmeyi düşünüyorum.
Not-3: Buzdolabının yaşını da ileri sürüp, şakayla karışık "bu dolap daha ne kadar hizmet versin istiyorsun!.." gibi yorumlar gelebilir; bunları iyi niyetli "maşallah" sözleri olarak kabul edip, şimdiden teşekkür etmekle yetiniyorum.