Yeni güç kaynağı projesi.

Oradaki hata güç kaynağının doğruluk specleri dahilinde.
Benim kafam karıştı galiba. Korad dan 5A de bırakıp, Rigola 500mA çek diyor sanırım. Rigol 500mA çekince de korad 496mA gösteriyor. Doğrusu bu herhalde.
Ben koradı 500mA ayarladı sanıyorum.

Bu test olmamış. Şu anda güç kaynağı hala CV modda. Akım sınırlama moduna girmiş olsaydı CC modda olurdu.
20240214_235323.jpg

Şimdi oldu galiba.

Benim kafam karıştı galiba. Korad dan 5A de bırakıp, Rigola 500mA çek diyor sanırım. Rigol 500mA çekince de korad 496mA gösteriyor. Doğrusu bu herhalde.
Ben koradı 500mA ayarladı sanıyorum.

Güç kaynağı CV modda, yani voltajı sabit tutuyor, akımı da ölçüyor. Akım ölçüm doğruluğu spesifik olarak belirtilmemiş, ama akım ayarlama doğruluğu için %0.5+10mA demiş. Ayarlama yapan devre ölçümü de yaptığına göre hata oranı benzerdir.

Evet artik U3 ü de tak devreye, devrenin akım potansiyometresin maksimum yap. Sonra da elektronik yük ile 500 mA çek. 0 dan maksimum voltaja kadar 500 mA alman lazım.
U3 ok, fan bağlantısının yanındaki transistörü de takayım mı?

Bu test yarına kalsın :) .

Voltaj regülatörünü takma. Sonradan 34 V luk sekonder sargıya geçince, o voltaj regülatörünün girişi çok yüksek bir votlaj görecek. Patlar. Eğer fan bağlayacaksan orada o yüksek voltaja uygun bir regülatör koymamız gerekecek.

Evet artik U3 ü de tak devreye, devrenin akım potansiyometresin maksimum yap. Sonra da elektronik yük ile 500 mA çek. 0 dan maksimum voltaja kadar 500 mA alman lazım.
Güç kaynağı devresindeki voltaj potu tamamen kapalıyken yani 0 iken, akım çekmiyor ama cihaz.
Sen 0 dan maksimum voltaja kadar 500mA alman lazım demiştin.

WhatsApp Image 2024-02-15 at 16.15.55.jpeg

Voltaj son konumda ise ortalama 22.50 V civarı veriyor.
WhatsApp Image 2024-02-15 at 16.15.54 (1).jpeg

Ufak tefek voltaj dalgalanması oluyor ama bazen kendi kendine 21.5V civarlarına kadar düşmesi normal mi?
WhatsApp Image 2024-02-15 at 16.15.54.jpeg

Tamam ben yanlış söylemişim. Elektronik yükün minimum bir çalışma voltajı var. 0.017 V luk bir kaynaktan 500 mA çekemez. Çekebileceği en yüksek akıma göre düşünürsek, kabaca 1.5 V gibi düşünebilirsin minimum voltajı.

Voltaj ölçümünü multimetre ile Q4 transistör emiterinden yapman lazım. Elektronik yük ekranından değil. Ama nereden bakarsan bak, 22.5 volta ayarladığın güç kaynağının voltajı kendiliğinde 21.5 V a düşüyorsa ciddi sorun vardır. Mutlaka değişim olur ve bu büyük ölçüde potansiyometre toleransından kaynaklanır. Ama kesinlikle 1 V değişmemesi lazım.

Son düzenleme:
Potansiyometre çok mu adi acaba? Mesela sen belli ayara getirip bırakınca yavaş yavaş geri doğru mı gidiyor?

U1 in çıkışı sabit mi?

O zaman şunu dene: Potansiyometreyi çıkar ve yerine iki tane 4.7 k direnç seri bağla. Dirençlerin ortası potansiyometrenin ortası olsun. Bu şekilde eğer değişmezse sorun potansiyometredir.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,956
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back