Yeni güç kaynağı projesi.

Ben proskit markalı 380 TL ye aldım bak bu aşağıdaki ne kadarmış :cheeky1:

Bende de bu var. Bundan daha kıytırık olanı var mı piyasada?

Küçük kartlar için telefon tamiri için satılan pcb tutucuları tavsiye ederim. Taş gibi oluyorlar. Telefoncu esnafının tabiriyle "bord tutucu". Fiyat olarak yukarıdaki proskit le benzerler.

Bunların macbook anakartı için olan büyükleri de var ama fiyatları biraz fazla.

Tamam olur o. Onlar bir led yakıp çektiği akımı gösteriyormu bakarmısın. veya 12V fan çalıştır. Akım ne gösterecek...?

20240217_181354.jpg

20240217_181711.jpg

Son düzenleme:
Şimdi sabit mi çıkış voltajı? Akım 100 mA ile 1000 mA arasında değiştir, Q4 emiterindeki voltajın neredeyse hiç değişmemesi lazım.

O zaman kaliteli bir potansiyometre bulman lazım. Bendeki potansiyometre de aynı tip ama bu kadar dandik değildi. Tekrar test ederim ama şu devreyi kurduktan sonra.

Şimdi sabit mi çıkış voltajı? Akım 100 mA ile 1000 mA arasında değiştir, Q4 emiterindeki voltajın neredeyse hiç değişmemesi lazım.
Videoda PCB üzerindeki mavi kablo emitter kahverengi kablo ise base ye bağlı Q4 e ait. Multimetreye bağlı.

d1047.gif

Devre çıkışı ise yüke bağlı iken max 1A çekecek şekilde ayarladım, potansiyometreyi 100mA seviyesinden yükselterek devam ettim.
Q4 voltajı emitterine ve basesine bağladığım multimetrenin probu ile videodaki gibi.

Ekler

• 20240218_001535.mp4
    95.2 MB
Son düzenleme:
Bu ölçüm pek anlamlı olmamış :) Önce devredeki akım ayar potansiyometersini maksimum yap. Devre çıkış akımını hiç sınırlandırmasın.

Sonra da multimetrenin siyah ucunu güç kaynağı çıkışının (-) ucuna kırmızı ucunu da Q4 emitter'e bağla. Aslında Q4 emitter'i güç kaynağının (+) çıkışına bağlı, ama biz şu anda regülasyonun iyi çalışıp çalışmadığını doğrulamaya çalışıyoruz, o yüzden Q4 emitter'e bağlıyoruz. Hiçbir voltaj düşümü olmasın istiyoruz test sırasında.

Devrenin çıkış voltajı şu anda neyse o, onu değiştirme şansın zaten yok, potansiyometreyi çıkardın sabit dirençler bağladın.

Sonra da elektronik yükü 100 mA ile 1000 mA arasında değiştir. Bu şartlar altında, çıkış voltajının neredeyse hiç değişmemesi lazım. En fazla birkaç mV değişebilir, o kadar kusur kadı kızında da olur :D

Potansiyometre olarak Bourns marka bulabilirsen, onlar iyidir. Çok turlusu da var, ama onlarda minimum voltajdan maksimuma 10 tur çevirmen gerekiyor. Tek turlu bulmaya çalış.

Multimetrenin siyah ucunu güç kaynağı çıkışının (-) ucuna kırmızı ucunu da Q4 emitter'e bağla.
Sonra da elektronik yükü 100 mA ile 1000 mA arasında değiştir.

Elektronik yükü de devre çıkışına bağladım.
Sonuçlar iç açıcı değil sanki voltaj epey bir düşüyor gibi videoda.

Video uzamasın diye 2. dakikada çekilen akımı 1000mA yaptım voltaj 14.788V a kadar düştü.

Son düzenleme:
Bu testte ise multimetre ve yükü demonte PCB devre çıkışına bağladım ( emitteri işin içine katmadan )

Aşağıdaki ölçümleri aldım multimetreden.

PCB devresi voltaj ölçümleri.
0mA akımda multimetre 15.395V
1000mA akımda ise multimetre 15.318V.
2000mA akımda ise multimetre 15.220V.
3000mA akımda ise multimetre 15.146V.

Son düzenleme:
Bir test te KORAD KA3005 için yapayım dedim bir de ne göreyim :katil2:

Yükü ve Multimetreyi KORAD KA3005D çıkışına bağladım.
Korad ta akımı PCB deki gibi maksimuma, voltajı da PCB devresindeki gibi 15V ayarladım.

Aşağıdaki ölçümleri aldım multimetreden.

KORAD KA3005D voltaj ölçümleri.
0mA akımda multimetre 14.987V
1000mA akımda ise multimetre 14.854V
2000mA akımda ise multimetre 14.720V
3000mA akımda ise multimetre 14.584V
4000mA akımda ise multimetre 14.447V

KORAD ta da durum buysa PCB demonte devresinde sorun yok bence.

Son düzenleme:
15V çıkışta, 0 ile 3000mA arasında akım çekilirken PCB demonte devresi ve KORAD KA3005D voltaj düşümleri ise:

1000mA akımda voltaj düşümü:
KORAD : 0,133V
PCB : 0,077V

2000mA akımda voltaj düşümü:
KORAD : 0,267V
PCB : 0,175V

3000mA akımda voltaj düşümü:
KORAD : 0,403V
PCB : 0,249V

Bu durumda demonte PCB devresi, KORAD KA3005D den daha başarılı ve benim PCB devresinde sorun yok diyebiliriz sanırım.

Son düzenleme:
Korad ile ölçüm yaparken multimetreyi doğrudan banana jack'lere bağlaman lazım. Yoksa gene kablolarda gerilim düşer.

Ben şimdi benim demote güç kaynağı devresi ile denedim. Ama UT89XD ile ölçtüm. 100 mA de çıkış voltajı 14.17 V, 3000 mA de çıkış voltajı 14.17 V idi. Mutlaka bir değişim vardır ama bu aletin ölçebileceği seviyede değildi.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back