Yeni güç kaynağı projesi.

@taydin
100mA de multimetre probları ile ölçüm yaparken sarı ile işaretli devrenin çıkışındaki negatif DC voltajı ile yanındaki soğutucu kısa devre yaptı sanırım, çat etti, mavi led yanıyor ve voltaj vermiyor.
O esnada Rigol de aktif ti ve kısa devre uyarısı verdi :)

Hangi parça güme gitti acaba :)

20240214_190108.jpg

@Gokrtl nazarına geldim galiba :yerlereyat1:

Soğutucu bağlı olanın bacaklarını ölç. Kısa devre gösteriyorsa değiştir. :D

D1047 büyük olan NPN tipi transistör, söktüm ve ölçtüm..

1. bacak base
2. bacak collector
3. bacak emitter

kırmızı probu 1. bacakta iken siyah prob ile 2. ve 3. bacağa değdirince değer alıyorum.
kırmızının yerine 2 veya 3 e aldığımda siyah ile hiç bir bacakta değer alamıyorum.

Test ettiklerim ve sağlam olanlar yeşil ile işaretlendi.

OpAmp lar bozulmuş olabilir mi?

20240214_190108 (1).jpg

Son düzenleme:
Sağdaki ufak tr yede bak. O kısadevre olmuşsa çıkışı kesebilir. O da olmazsa opampların giriş çıkış beslemelerine bakarsın.

Oooo hadi bakalım ilk arızanı da yaşadın, hayırlı olsun :)

Görünüşe göre doğrultucu çıkışını kısa devre etmişsin. Eğer gittiyse köprü diyotlardan giden olmuştur. Şimdi bütün opamp'leri sök, köprü diyotları da sök ve ayrı ayrı test et. Eğer bozuk ise değiştir. opamp'leri geri takmadan köprü diyot çıkışında doğru gerilimi gör.

Doğrultucu çıkış gerilimi ne olmalı boşta iken? Trafo AC geriliminden 1.5 çıkar, sonucu kök iki ile çarp

[math]V_{rect} = (V_{ac} - (2 \times 0.7)) \times \sqrt{2}[/math]
Bu durumda doğrultucu çıkışında kaç volt görmen lazım?

Ölçü aletinin problarını çıkışa üstten değdirip voltaj ölçmekti amacım, kafamı bir an çevirmem ile elim biraz hareket etti ve çat etmesi bir oldu, rigol de ekranda kısa devre uyarısı filan verdi tabi :)

Fişten çektim tüm prizleri tekrar taktım, rigol yine kısa devre uyarısı verdi, tamam dedim gitti bu :D

Kısa devre hatası vermemiştir Rigol. Ters polarite geldi hatası vermiştir. Bu iyi değil ... Eğer negatif yöndeki köprü diyotlar kısa devre olduysa, o zaman devreye çok yüksek negatif voltaj gitmiştir ve opamp'lerın tamamı da bozulmuş olabilir. Ama işte bu tamamen kısa devrenin ne kadar sürdüğüne bağlı.

Aynen bu tip bir uyarıydı.
Köprü diyotlar sağlam.
opamp lar gitti belkide.

Köprü diyot sağlam ise başka birşey bozulmamıştır ... Şu anda dediğim gibi opamp'leri sök ve doğrultucu çıkış voltajına bak.

Görünüşe göre doğrultucu çıkışını kısa devre etmişsin. Eğer gittiyse köprü diyotlardan giden olmuştur. Şimdi bütün opamp'leri sök, köprü diyotları da sök ve ayrı ayrı test et. Eğer bozuk ise değiştir. opamp'leri geri takmadan köprü diyot çıkışında doğru gerilimi gör.

Doğrultucu çıkış gerilimi ne olmalı boşta iken? Trafo AC geriliminden 1.5 çıkar, sonucu kök iki ile çarp

[math]V_{rect} = (V_{ac} - (2 \times 0.7)) \times \sqrt{2}[/math]
Bu durumda doğrultucu çıkışında kaç volt görmen lazım?
Vrect= 22 - 1.5 * kök iki
26.870. Doğru mu?

Yani doğru voltaj var mı doğrultucu çıkışında? Bu arada onu da netleştireyim, doğrultucu çıkışı, C1 kondansatörünün uçlarıdır.

O zaman konunun başına döneceksin ve devreyi nasıl ilk kurduğunda aşama aşama ölçümler yapmıştık, onları tekrar yapacaksın. Sonra da gene daha önce yaptığımız gibi U1, U2, U3 sırayla takıp ölçümleri tekrar yapacaksın.

DEVRE.png

@Gokrtl

Rica etsem bu konuda yapmaya çalıştığım devrenin malzeme listesini ile yayınlar mısın?

10 ar adet sipariş verip elimin altında bulunmasını istiyorum.

Şurada var:

Oturup tek tek yazmak lazım. Akşama bakayım.
Tek tek yazmanı istemem açıkçası, uğraştırır. ben hazırda varsa demek istemiştim ve,

Şurada var:

Sağolsun belirtmiş.

Tek tek yazmanı istemem açıkçası, uğraştırır. ben hazırda varsa demek istemiştim ve,

Sağolsun belirtmiş.
Aslında hazırda 2-3 farklı yerde var da biz bazılarının değerleriyle oynadık diye yazmadım. Sağolsun Timur abi bulmuş orjinalini.

D1047 büyük olan NPN tipi transistör, söktüm ve ölçtüm..

1. bacak base
2. bacak collector
3. bacak emitter

kırmızı probu 1. bacakta iken siyah prob ile 2. ve 3. bacağa değdirince değer alıyorum.
kırmızının yerine 2 veya 3 e aldığımda siyah ile hiç bir bacakta değer alamıyorum.

Test ettiklerim ve sağlam olanlar yeşil ile işaretlendi.

OpAmp lar bozulmuş olabilir mi?

30685 eklentisine bak

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back