Yeni güç kaynağı projesi.

Multimetre ile anşılmaz mı?
Orjinal değerini bilmeden nasıl anlayacaksın? Sen 0.668mV ölçmüşsün. Ya orjinali 0.950mV ise?
Daha öncede söylemiştim. Tr ler her seferinde kısadevre veya açık devre olarak bozulmaya bilir. Değer kaybeder veya değeri yükselir. Sen ölçer sağlam zannedersin ama değeri değiştiği için görevini yerine getiremiyordur.

Buzluktan bir tane buz çıkart. Masaya koy.
Buna tam bir buz diyebilirsin. 10dk sonra gel bir daha bak. Tam bir buz diyebilir misin? Şartlara bağlı olarak deforme olmuştur. Artık tam bir buz değildir.

Çok güzel bir ödev. Transistör kullanan en minimal devreyi kur bread board üzerinde ve sonra transistörün çalıştığını göster. Nasıl yapacağını araştır, kendin bul.

Bu arada kaliteli bread board bulabildin mi?

Aslında şu minik var kaliteli. Daha fazlasına da ihtiyacın olmayabilir.

1708690984353.png

Aslında şu minik var kaliteli. Daha fazlasına da ihtiyacın olmayabilir.

30849 eklentisine bak
Alayım mı bir tane?

Bendeki şu, iki tane var.

Alayım mı bir tane?

Şimdi olsaydı elinde hemen transistörlü test devresini kurardın :)

Bir de şöyle kablo seti alırsın:

1708691159725.png

Kesinlikle şunlardan kullanma. Adamı hasta ediyorlar, çok adi ve mutlaka kötü temas olanlar çıkıyor
1708691200182.png

Çok güzel bir ödev. Transistör kullanan en minimal devreyi kur bread board üzerinde ve sonra transistörün çalıştığını göster. Nasıl yapacağını araştır, kendin bul.
Ben az yardımcı olayım. Bilgi kirliliğinde kaybolmasın. :D
Şu video transistörü anlamak için çok iyi. Aynı kanalda mosfet anlatımı da var. Peşinden onuda izlemeni tavsiye ederim. Teansistör ile mosfet aşağı yukarı aynı mantıkta olduğu için bir solukta ikisinide aradan çıkartırsın.

Multimetre ile S9014 ölçtüm. Bu transistör sağlam mı bozuk mu, bence sağlam.

30842 eklentisine bak

30843 eklentisine bak

30844 eklentisine bak

30845 eklentisine bak

Emitter SOL ayak.
NPN bir transistör.
Yukarıdaki resimlerde ölçmediğiniz bir kombinasyon var. Emitör kollektör arası ölçüm almamışsınız. Bence de transistör sağlam çıkacak. Ama sonuçta emitör kollektör arasının ölçümü yok. Bir ihtimal bozuk olabilir.

Aşağidaki gibi bir multimetren olsaydı transistörün sağlamlığından hariç birde hfe degerine bile bakabilirdin. Koç gibi ekipmanmış ama kıymeti bilinmedi.

Aşağidaki gibi bir multimetren olsaydı transistörün sağlamlığından hariç birde hfe degerine bile bakabilirdin. Koç gibi ekipmanmış ama kıymeti bilinmedi.
:katil2:

Kaç senelik bilmiyorum çok eskiden almıştım sıfır gibi.
Nasıl kontrol edeyim?

20240223_211559~2.jpg

Komütatörü hfe konumuna getir. Sarı renkli konnektörün ilgili kısmına bacak bağlantılarına dikkat ederek transistörü yerleştir. Ekranda gördüğün değer transistörün veri sayfasındaki hfe değere yakın bir değerse transistör sağlam ve doğru oranda kazanç sağlıyor demektir.

Not: arkadaş nasıl bir ürünse kızların çeyizindeki olmazsa olmaz borcam gibi her elektronikçide bundan var :katil2:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back