Yihua 947 III kalem havya

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,787
Bugün Yihua 947 III havya elime geçti.

IMG_20211013_190511.jpg
 
İmalat kalitesi fena değil. Üzerinde bir ON/OFF switch bir de sıcaklık ayar düğmesi var. Ama sıcaklık ayar düğmesi yerinde sabit değil, biraz çekince çıkıyor :) Çıkardıktan sonra da 4 şekilde yerine takılabiliyor, fakat o şekillerden sadece bir tanesi doğru.

Neyse, fişe taktım, sıcaklık ayarını 300 ℃ gibi yaptım ve ilk lehim eritmeye kadar geçen süreyi ölçtüm. 75 saniye sonra lehim erimeye başladı. Tabi bu ilk erime anında uç sıcaklığı 300 ℃ değildi, çünkü lehim çok daha düşük sıcaklıkta erimeye başlar.

O yüzden havyayı bir kenarda bıraktım ki sıcaklık stabilize olsun. Birkaç dakika sonra uç sıcaklığını ölçtüm, 335 ℃ gibiydi. Potansiyometre ile ayarlanıyor sıcaklık, o yüzden tam değer beklemek de mantıklı değil, ama 35 ℃ de kayda değer bir fark.
 
Sıcaklık ayarını 350 ℃ yaptım. Sıcaklığın artmaya başlamasını bekliyordum, ama sıcaklık hala 335 ℃ de oyalanıp durdu. Birkaç dakika bekledim sıcaklık 341 ℃ olmuş.
 
400 ℃ yaptım. Birkaç dakika sonra ölçtüm sıcaklık 347 ℃ ye yükselmiş.
 
450 ℃ yaptım ayarı. Birkaç dakika sonra ölçtüm sıcaklık 380 ℃ ye yükselmiş.
 
Sonra tekrar sıcaklığı 300 ℃ ye getirdim. Bir süre sonra sıcaklık 335 civarlarına indi.

Bir yandan sıcaklık ölçümü yaparken büyük metal cımbız ile ucu tuttum. Sıcaklık hemen 300 derecenın altına indi ve orada kalmaya devam etti.

Ben buradan şu sonucu çıkarıyorum: Sıcaklık boşta iken belli bir değer civarında kaldığından, bunda belli bir seviyede ısı regülasyonu olduğunu söyleyebiliriz. Ama rezistansa verilen güç oldukça kısıtlı olmalı ki, uçtan ısı emildiği zaman o ısıyı telafi edemiyor.
 
Havyayı Yokogawa power metreye bağladım ve boşta iken, sıcaklık da 300 ℃ iken şebekeden çektiği ortalama güce baktım. 9 W gibiydi. Tamam, olabilir, regülasyon yaptığı için ucun durumuna göre gücü ayarlayacak.

Ama sonra uçtan gene büyük cımbız ile ısı emdiğim zaman, şebekeden çekilen güçte neredeyse hiçbir değişiklik yoktu! Yani havya 300 ℃ ye ayarlandığı zaman 9 W lık bir havya. 450 ℃ de 17 W, maksimum sıcaklık olan 480 ℃ de ise 20 W güç çekiyor şebekeden ...
 
Havya ucu 300 ℃ ye ayarlı iken boşta ucun sıcaklığı 335 ℃ gibiydi. Ben cımbızı değdirdiğim anda sıcaklık 290 ℃ lere indi. Güçlü olan bir havyanın bu noktada çok büyük bir gücü rezistansa akıtması lazımdı ve sıcaklığı çok kısa sürede ayarlanan değere doğru yükselmesi gerekirdi. Ama işte elde 9 W lık bir güç olunca, o havyanın uç sıcaklığını kontrol edebilmenın tek yolu, havya ucunun incecik toplu iğne gibi bir uç olması. Ama bundaki ucun termal kütlesi oldukça fazla. Benim 120 W lık Ersa havyanın ucunun kütlesinin belki de iki katı ...
 
Yani bu havya ile geniş bakır yüzeylerin olduğu PCB'lerde, veya genel olarak ısı emme potansiyeli yüksek olan yerlerde lehim yapmak neredeyse imkansız olacaktır. Ancak sıcaklığı 480 ℃ ye getirmen lazım ki 20 W güç alasın. Ama o zaman da bunun ucunu dokundurduğun komponent ne olacak?

Bunda muhtemelen bir triyak ile faz dilimlemeli güç kontrolü yapılıyordur. En basit, ucuz triyaklar bile rahatlıkla birkaç amper akım taşıyabileceğine göre bundaki sorun kontrol devresinde değildir diye düşünüyorum. Bundaki sorun, rezistansın gücünün çok düşük olması. Belki ileride buna farklı bir rezistans teli sararak birşeyler yapmayı deneyebilirim, o yüzden şimdilik bir kenara kaldıracağım. Aslında portatif bir havya anlamında benim de işime yarayabilirdi ama bu haliyla hiçbir işime yaramaz bu malesef. Ben gene portatif işler için elimdeki Dremel'in gazlı pürmüzünü kullanmaya devam edeceğim.
 
Bu arada ucu söktüm ve seramik ısıtıcıya geçme durumuna baktım. Aynı Class 938 de olduğu gibi uç tamamen gevşek. Yukarıdaki performans kötülüğünün bir sebebi de bu. Ama bunun ne kadar payı var görmek için bunun ucuna bakır folyo sarayım bakalım.
 
Bakır folyoyu yapıp uca yerleştirdim. Eritme sıcaklığına ulaşmasında bunun yarattığı fark 10 saniye gibi oldu, yani 65 saniyede ucu eritecek sıcaklığa geldi.

IMG_20211013_195441.jpg


IMG_20211013_195459.jpg
 
Folyo olunca sıcaklık 325 ℃ de stabilize oldu. Folyonun burada da bir miktar faydası olmuş. Uç ile rezistans arasındaki ısıl temas iyi olunca, ısı regülasyon devresinin ölçeceği uç sıcaklığı da daha doğru olacak. Ama büyük cımbızla uçtan ısı emildiği anda sıcaklık gene hemen 300 ℃ nin altına iniyor ve orada kalıyor.
 
Karşılaştırma amaçlı olarak regülasyon testlerini elimdeki diğer havyalarla yaptım. JBC ve Ersa kalemlerde, ayarlanan sıcaklık 350 ℃ iken ölçülen sıcaklık 360 ℃ idi. Weller kalemde ise ölçülen sıcaklık 340 ℃ idi. Uca cımbız dokundurulduğunda bunlarda da ısı çöküyor ama çöküş en fazla 320 ℃ ye kadar oluyor. Ondan sonra hızla artmaya başlıyor ve sonunda gene ayarlanan değere geliyor. Cımbızı bırakınca da ısı aniden fırlıyor ve sonra gene ayarlanan değere geri dönüyor.

Ayarlanan değere dönüş hızı havyanın gücü ile ilgili. Bu açıdan en iyi performansı 120 W lık Ersa sağladı. Cımbız değdirildikten sonra 5 saniyeden daha az bir sürede ısı ayarlanan değere geri dönmüştü. Diğerlerinde bu süre 10 saniyeyi buldu.
 
İnternetten araştırdığımda içindeki devre ve rezistansı bu görünüyor. Eğer buysa hiç iyi değil çünkü bir dimmer devresinden ibaret. rezistansın içinde ısı sensörü de yok, onu okuyup müdehale edecek devre de . Buna ısı ayarlı havya demek bile çok güç.
yihua-947-iii-opsiyonel-havya-60-w-havya-kiti-ile-sicaklik-kontrol-anahtari-110-v-220-v-ab-abd...jpg
 
İçini açmaya çalışıyorum. Pinti herifler bir vida bile koymamış, plastik gövdeyi birbirine yapıştırmış :mad:

IMG_20211014_104736.jpg
 
PCB nin resimleri

IMG_20211014_105334.jpg


IMG_20211014_105402.jpg
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,828
Mesajlar
99,449
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top