Yuklu bir elektrik parcacigi hareket edince nicin magnetik alan olusuyor?

Cunku her biri mikroskopik miknatis gibi davraniyordur.

magic.gif

Elektrik yuklu bir parcacik hareket edince neden magnetik alan olusur?

Son düzenleme:
bunun bilimsel olarak gösterilmiş bir açıklaması yok diye biliyorum ama soruyu şöyle sorsam nobel'e bir adım daha yaklaşır mıyım :)
bir madalyonun 2 yüzü olan elektrik ve manyetik alanların arasındaki köprü hareket mi? öyleyse neden öyle?

Sacinizi tararken saclariniz elektrikle yukleniyor. Bu esnada sacinizdan bir KIL parcasi kopup salina salina yere dusuyor.

Bu esnada aslinda bir KIL degil bir miknatis dusuyor.

Son düzenleme:
manyetik alanı oluşturan parçacığın kendisi değildir. o parçacığın elektrik alanının hareket ediyor olmasıdır.

Ayni sey degil mi? Parcacik hareket ettiginde alani da hareket etmis oluyor.

tabi ama bir parçacığa bağlı olmayan elektrik alan hareketi de manyetik alan oluşturabiliyor. yani sorunun temeli eğer manyetik alan nereden geliyor ise manyetik alan hareket eden elektrik alandan kaynaklanıyor.

"A moving charged particle produces both an electric and a magnetic field. This is because a charged particle will always produce an electric field, but if the particle is also moving, it will produce a magnetic field in addition to its electric field."

aynı şeyi söylemişiz :)

fakat bu yazıya göre elektrik yüklü bir parçacığı bir manyetik sensörün yanından geçirirsem manyetik alan ölçüyorum. ama yüklü parçacık ile manyetik sensörü aynı yön ve hızda hareket ettirirsem bir manyetik alan ölçemiyorum. bu pek mantıklı gelmedi ama yazının tamamını sakin kafa ile okumak lazım.

Son düzenleme:
İşleri hep hareket karıştırıyor. Peki hangisi hareket ediyor? Yüklü parçacık mı, yoksa diğer herşey bu parçacığa göre mi? Yoksa yüklü parçacık ve gözlemci hareketsiz de diğer her şey mi hareket ediyor.

Parçacığın hareketinin sebep olduğu manyetik alanı ölçmek için kullanacağımız metod, eğer yüklü parçacığa göre hareketsizse( aynı yönde hareket ediyorsa) manyetik alanı ölçemiyor diye anlıyorum. Ölçen sistem de ölçeceği parçacıkla aynı etkilere maruz kaldığı için olsa gerek. Geçenlerdeki manyetik koridorda tel üzerindeki gerilimi multimetreyle ölçme sorunu gibi.

Bir de üzerinden akım geçen paralel tellerin birbirini çekmesi veya itmesi durumu var. Burada yüklü parçacıklar görece aynı hızda hareket etse bile bu çekme ve itme kuvveti oluşuyor. Bu durumda bu kuvvet manyetik alan için bir ölçü değil mi? Elektronlarla birlikte hareket eden sistem bu kuvveti ölçemez mi? Elektronlar telde yavaş ilerliyor, bu mümkün görünüyor.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back