1000 USD degerinde miknatis

Hocam neyin peşine düştünüz ciddi bir mıknatıs avında gibisiniz
 
Emekliligimde Turkiye'de ufak capli voice coil ve lineer motor uretme sevdam var.

Fakat isin icine girdikce bildigimi sandiklarimi bilmedigim, elektrik makinesi tasariminin cok farkli oldugunu gormeye basladim.

Civinin ustune bakir tel sarip elektromiknatis yapmanin otesinde ciddi bir sistem yapmadim.

Acaip cahilmisim diyorum.

Mesela bugune kadar neodyum miknatisin gecirgenligine hic bakma ihtiyaci duymadim aklima bile gelmedi.

Icinde demir barindiran bir blok nasil 1'e yakin gecirgenlige sahip olur sasirdim.

Alasim olusturacak elementlerin fiziksel ozellikleri alasim sonucu elde edilen malzemede tamamen farkli ve sasilacak degerlerde olabilir diye ogretilmisti halbuki.

Demek ki Neodyum miknatislardaki demir de demir vasfini yitiriyormus.

Kursun ve kalay 300 dereceden cok daha yuksek derecelerde erirken olusturduklari alasim 300 derecenin bile altinda eriyor.

Oyle bir sey.

Elektromagnetizma bilgilerimi de sil bastan yenilemem gerekecek.
 
Bir arkadasim oto alarm firmasinda calisiyor ve alarm cihazi uretiyorlardi.
Henuz daha Cin cinligini yapmamis Turkiye'de uretim cazip idi.

Sireni Turkiye'de uretmek ithal etmekten daha ucuza mal oluyordu.
Miknatislar yuksuz olarak yurt disindan getiriliyor Turkiye'de soklatiyorlardi. Yuklu ve cok sayida miknatis getirmenin proseduru farkli diyorlardi.

Soklama isini Ankara'da bir firmaya yaptiriyorlardi.

Elemanlardan birisi soklama yapan firmanin sok cihazini gorunce patrona ben bu cihazi size yaparim demis ve kesenin agzi acilmis.

Cihaz basit bir sey. Arkadasimiz atiyorum 100A dogrultucu yaparim buna da voltaji vermek icin guclu bir trafo sardiririm demis. Sonrada orjinal cihazda disinda bobin sarili 10 cm capinda ceneleri olan ve ceneler arasina soklanacak miknatis blogu sokulan aksami demirden yaparim deyip yapmis cihazi.

Gercekten de ise yaramis ama sirenin sesi az cikiyormus.

Boyle hesapsiz kitapsiz sekilde sirf cihazin mantigini anladim ben de yaparim sevdasi sakat. Bilmeden dene yanil yapilirsa para cope gider.

Daha gecen hafta internette bir firmanin cihazinin teknik ozelliklerini gordum. Guclu miknatislar icin kapasitor blogunda depolanan yuzlerce volt voltaj aniden bobine bosaltilip 10 binlerce amper akitilip aniden olusan alanla sokluyorlarmis.

Neyse dertlendim biraz.
 
Yeni bir şey tasarlamanın olayı zaten bir şeyler öğrenmek değil mi? Sizin ki cahillik ya da bildiğini düşünme yanılgısı değil, mühendislik çok geniş bir alan önemli olan yapmayı düşündüğün/yapman gereken sistemi anlayıp modelleyip aşama aşama yapabilmek. Bence süreç gayet normal. Makina tasarımı için analitik modeller çok önemli olsa da bence ufaktan bir analiz yazılımı içinde uğraşın, çünkü işinizi çok kolaylaştıracaktır.

Mıknatıslama için yapılan alet gerçekten çok basit bir yapıda ancak akması gereken akım çok yüksek. Benzer şekilde motorun içinde mıknatıslama prosedürü de var, sanırım bu özellikle soft magnetler için daha kritik oluyor çünkü onların çalışma noktasını değiştirdiğinizde eski konumuna dönemiyorlar. Bu araştırmalarınızı dökümante edip paylaşmayı düşünüyor musunuz?
 
Senin derdinden bile bir sey ogreniyoruz abi :gulus2:
 
Calisma sonucunda gercekten verimli bir sey cikarsa knowhow yayimlamayi dusunmem, cunku ivir zivira bayagi bir para harcayacagim.

Forumda bakiyorum 1500 USD verince cok guzel skoplar aliniyor. Ben 1500 USD yi miknatisa, bobin teline lazer kesime veriyorum bir bakiyorum elimde koca bir hic, tek kazanim birazcik tecrube.

Halbuki bu parayi scopa verseydim benim de guzel bir scopum olabilirdi.

Bu mantiktayim.
 
Fea kısmını çözseniz fiziksel sistemler kurmadan da bazı şeylerin cevabı alınabilir. Bulunduğunuz ülkeden dolayı üretim sanıyorum ekstra masraflı, eğer aradaki kargo parası çok tutmuyorsa belki türkiyede ki bir arkadaşınız sizin yerine üretimleri yapıp kargolamalı. Harcadığınız paradan dolayı yayınlamama noktasında haklısınız, ben yalnızca meraktan sordum
 
FEA icin hazir yazilim bulmam ve kullanmasini ogrenmem lazim.

Gecen haftalarda iki noktasal elektrik yukunun olusturdugu alan cizgilerini cizecegim diye kendim bir kod yazdim tamam sonucta aradigimi elde ettim ama sadece iki tane noktasal yuk icin bile makineyi kasti.

Simdi miknatislari X,Y,Z ye dagitsam her bir miknatisi 100 kucuk noktasal magnetik yuk olarak dusunsem herhalde yazacagim kodun grafigi cizmesi gunler alir.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,969
Mesajlar
101,784
Üyeler
2,514
Son üye
evrenbasaran

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top