Alüminyum Pcb için Ekipman?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Katılım
1 Mayıs 2020
Mesajlar
4,201
Geçen gün aluminyum pcb üzerinde bir sot23 transistör değiştirmem gerekti. Sıcak hava ile transistörü sökemedim. pcb büyük olduğu için ısı her yere yayıldı ancak lehimler erimedi. En son transistörü yan keski ile kırarak yerinden söktüm. Sonrasında ise çok zorlanmadan yenisini taktım. Bu tecürbeye binayen bana bir ekipman gerekli olduğuna karar verdim. Bu tarz aluminyum pcblerden parça sökmek için neye ihtiyaç var?
 
Sicak hava tabancasi. Fakat elektronikcilerin kullandiklarindan degil endustriyel olanlar denebilir.

Bende 2kw olanindan var.
 
Tabanca işi çok uygun değil sanki plastik soketler var eriyor. Alttan uygulanırsa belki daha uygun olur. Yinede çok pratik değil. Hot plate yada ismi neyse öyle bir ürün lazım sanırım.
 
Zamanında power ledleri alüminyum pcbye lehimlerken aynı problem ile karşılaşmıştım. Bunun çözümü kafamda çözdüm ama sistemi kurup denemedim ama işe yarayacağından eminim diyebilirim.

Malzeme:
1KW rezistans ( kum içinde çalışacak tipte olursa iyi olur.)
E kanal aliminyum soğutucu (Alümünyum pcbye ısıyı kolay şekilde dağıtmak için)
Rezistans
termostat

E kanal alüminyum, rezistans ve termostat yerine sadece sıhhi tesisat kaynak makinesi ısıtıcı kısmı da kullanılabilir. Termostat 120-130°C civarına ayarlanmalı

PCByi bu ısıtıcı üzerine koyup ön ısıtma yaparsanız hem malzemeye zarar vermezsiniz hem de havya ile kolayca söker-takarsınız.
 
Eğer elimin altında sıcak hava ekipmanı yoksa, SMD direnç ve SOT komponentleri şöyle söküyorum: Kocaman bir lehim topu oluşturup komponenti bu lehim topunun içine gömüyorum. Sonra komponent zaten kendini bırakıyor. Ama çok dikkat edip lehim topundan hiçbir artık bırakmamak lazım.
 
Alüminyum pcbde işler biraz farklı abi. Malzeme ısınmadan alttaki pcb malzemeyi soğutuyor. Bu yüzden ilk önce alüminyum pcbnin ısınması lehimleme açısından önemli.
 
Demekki henüz yaygın bir ekipman yok. En basitinden Şöyle birşeyler almak lazım,

1696523032867.png
 
260 derece fazla gelmiyorsa ekonomik bir çözüm olarak bu da iş görebilir.

Ben bundan almistim. Bununla on isitma yapip ardindan sicak hava uygulayinca cabucak cikiveriyor sokmek istediginiz komponent. Ben 27 Haziran'da aldigimda 135 TL idi, simdi 220 olmus.

 
Bende aşağıdaki ısıtıcı var. Normalde vakum da yapıyor ve telefon, tablet ekranlarını sökmeye yarıyor. Ben PCB'de ön ısıtma için bir-iki defa denedim ve fayda sağladığını gördüm ama detaylı inceleme fırsatım olmadı. Bit pazarından ucuz bir fiyata almıştım, ilk aldığımda çalışmıyordu.

20231006_154405.jpg
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,852
Mesajlar
99,791
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top