Arızalı güç kaynağı tamiri.

abi bu grafikte 7.5A civari akim cektiginizi hesapliyorum, fulluk buna yakin bir deger gosterebiliyor mu?
 
Şu taş direnci kırıp içine bakabilir miyiz?

Piyasada sahte dirençler var. Doğrulama yapalım.

Örnek direnç aşağıdaki gibi.

33351 eklentisine bak
hiç üşenmeden matruşka gibi iç içe geçirmişler :yerlereyat1: normalde bunun içinde dandik bir tel parçası var zaten. 5cm tel parçasının maliyeti 3 wattlık direncin Maliyetinden daha mı fazla yani?
 
Orada pens ampermetre ile yapılan ölçüm, trafo sekonder akımı. Bu akım, sinüsoidal olmasa da AC bir akım. Herhangi bir DC bileşeni de yok. O yüzden True RMS ölçüm özelliğinin olması nedeniyle Kyoritsunun o akımı doğru bir şekilde ölçebilmesi lazım. Benim Fluke 376 FC doğru ölçüm yaptığını biliyorum.

Bir de tabi burada, sekonder akımındaki frekans bileşenleri belirleyici. Eğer çok sivri bir sinyal ölçülüyorsa, orada 50 Hz in harmonikleri mevcuttur. Ama 376 FC nin %2.5 hata ile ölçüm bant genişliği 500 Hz, dolayısıyla 10. harmoniğe kadar gidiyor. Bir de multimetrelerde genelde "crest factor" denen sinyal özelliğine göre de ölçüm hatasi veriliyor. CF değeri 2 nin üzerine çıkarsa, 376 FC nin hata oranında %2 artış olduğu belirtiliyor. Ama doğrultucudaki sekonder akımın CF değeri de çok yüksek görünmüyor, orada sadece harmonik bir bozulma var.

Benim doğrultucuda ölçtüğüm sekonder voltajı (sarı) ve sekonder akımı (mavi, her 10 mV voltaj 1 A akıma karşılık geliyor)

33529 eklentisine bak
Trafonun sekonderini ölçtüğünü gördüm Timur Bey tekrar hatırlattığınız için teşekkürler. Cihaz true rms mi diye baktım üzerinde yazmadığı için yorumumu da bu yönde yaptım. Son eklediğiniz görselde tam olarak söylemek istediğim şeyi açıklamışsınız.
 
Cihaz true rms mi diye baktım üzerinde yazmadığı için yorumumu da bu yönde yaptım.

Sarı ile işaretlediğim alanda yazıyor.


WhatsApp Image 2024-05-09 at 16.52.06.jpeg
 
abi bu grafikte 7.5A civari akim cektiginizi hesapliyorum, fulluk buna yakin bir deger gosterebiliyor mu?

Osiloskop ölçümü ile pens ampermetre ölçümü kabaca aynı idi. Tabi 376 FC çok kaba ölçüm yapıyor, çözünürlüğü 0.1 A :D Ama sonrasında 368 FC kaçak akım pensampermetre ile de ölçtüm. Değerler neredeyse aynı.
 
Aslında hem Kyoritsu hem de Fluke pensin AC+DC yani DC offset olan AC akımı ölçüp ölçmediği net olarak belirtilmemiş datasheet'lerinde. Bir ara 376 FC ile deneyeceğim, sonucu ayrı bir konuda yazarım. Muhtemelen desteklemiyor, ama gene de teyit edeceğim.
 
aynı devrede trms olmayan pensampermetre veya avometreyle akım ölçümü yapılabilirse şahane olur. benim öngörüm umulduğu gibi büyük bi farkın olmayacağı yönünde.
 
true RMS olmayan pens bu akımı biraz daha az ölçer.
 
Dogan abi, bende merak ettim, akim probu varsa bunu da dener misin lutfen? Ne kadar farkli olctugunu de gorebiliriz sanirim.

Reaktif guc cok enteresanmis, vaybe.
Akım probuna gerek yok, direncin amacı o. Shubt gibi kullanacağız.

Gerçekten true rms olmayan ama rms fonksiyonu doğru çalışan bir ürün bulursanız(en ucuz ürüne bile utanmasalar true rms yazacaklar artık), onunla akım ölçümğ yaptığınızda @taydin ın attığı dalganın sadece fundamental harmoniğini görürsünüz(50Hz) magnitude olarak daha ufak olacak tabiki.
 
sadece fundamental harmoniğini görürsünüz(50Hz) magnitude olarak daha ufak olacak tabiki.

Eğer ölçü aletinin bant genişliği uygun değil ise bu durum olur. Alet true RMS bile olsa.

Ama True RMS olmayan bir cihazın eksik ölçmesinin sebebi, fundamental harmoniği referans alması değil. Bu tür basit cihazlar, sinyalin pozitif ve negatif alternanslarının ortalama değerine göre ölçüm yapar. Sonra da ortalama değeri belli bir katsayı ile çarpıp RMS değeri bulurlar. Sivri bir sinyalin de ortalama değeri, pik değerinden çok daha az olduğu için o katsayı eksik sonuç verir.
 
''büyük bi fark olmaz'', ''biraz daha az ölçer'' gibi laflar teknik foruma yakışmayan bi jargon :thumbsdown::facepalm1:
Bunu okuyp kim demis oyle diye bakinca, asagidakini gordum

aynı devrede trms olmayan pensampermetre veya avometreyle akım ölçümü yapılabilirse şahane olur. benim öngörüm umulduğu gibi büyük bi farkın olmayacağı yönünde.

:yerlereyat1: dedim abim ne guzel "oz elestiride" bulunuyor. nazar degmesin :gulus2:
 
@TA3UIS sen minimum voltaj olayını yanlış anlamışsın. Ripple üzerinde minimum voltajı belirleme işini, doğrultucu çıkışında yapıyoruz.
Osiloskopta düz çizgi olana kadar devreden voltajı kısıyorduk sanırım şimdi hatırladım galiba.
Ekranda düz çizgi olunca devre çıkışının bize verdiği sağlıklı voltaj o oluyordu.
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,003
Mesajlar
102,460
Üyeler
2,524
Son üye
Emretrk

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top