Bir bilmecem var cocuklar.

Bu bilmecenin cevabi, ruzgar enerjisinden elektrik uretmek uzere miknatislarla ugrasan bazi arkadaslarin alternatorleri neden calismiyor onu da acikliyor.
 
ruzgar enerjisinden elektrik uretmek uzere miknatislarla ugrasan bazi arkadaslarin alternatorleri neden calismiyor onu da acikliyor.
o zaman kutuplar aşağı ve yukarı.
Ekran görüntüsü 2023-07-16 210523.jpg
 
Son düzenleme:
Kutuplar sol ve sağ yüzlerde :) . Sargının uçmasını veya yere yapışmasını beklerken gaz tuşuyla yön tuşu yer değiştirmiş gibi oldu.
 
Bobinde sargının içinden sargı düzlemine dik bir manyetik alan oluşuyor. Mıknatısın etrafında sarılıyken akım geçirildiğinde mıknatısın manyetik alan çizgileriyle çakışacak şekilde pozisyon almaya çalışır bobin. Yani sanki ortasında görünmez bir mıknatıs varmış gibi davranıyor.
 
aynı ölçülerde fakat kutupların farklı yüzeylerde olduğu bi mıknatıs var mı?
 
Bende yok ama oyle bir miknatisin nasil davranacagini bilebiliriz.
 
ispat yöntemine değilde mıknatasın biçimine ve kutuplandırılmasına kafam takıldı. mıknatıslar hakkında öyle aman aman bi bilgim yok o yüzden saçmalıyor olabilirim. mesela küp biçimde bi mıknatısımız olsa istenilen yüz kutuplandırılabiliyor mu ve diğer yüzlerin manyetik özelliği olmuyor mu?
 
Imalatci Istedigi gibi kutuplayabilir. Kutuplanan yuzeyin disinda kalanlarda miknatisiyet gorulur.

Kup seklinde iletkenin iki yuzeyine voltaj verdiginde her noktada bir gerilim dusumu olur ya onun gibi miknayisin da her noktasinda bir miknatisiyetten bahsedilebilir. Bazi noktalarda sifir degeri gozlenir.
 
aynı ölçülerde fakat kutupların farklı yüzeylerde olduğu bi mıknatıs var mı?


Bende var:

1689807612593.png


Bular delikli havşalı mıknatıslardan. Arka yüzeyleri düz.


1689807678003.png


Yukarıdaki resimde aynadan da görüğünüz gibi düz yüzeyler (ya da havşalı yüzeyler) birbirini çekiyor. 20 tanelik sette ters olan 1 tane çıktı. 19'u normal :)
 
Iki miknatisin birbirini iten yuzeylerini zoraki yuzyuze getirip bir sekilde bunlari birbirine tuttursak miknatislar bu durumdan zarar gorup uzun vadede kuvvetleri dusermi?

Suni zeka asagidaki cevabi verdi.

Eğer iki neodyum mıknatısı zoraki bir araya getirip yapıştırdıysanız, bu durumda yapıştırılan yüzeylerde miknatisin manyetik yapısında bir değişiklik olmayacaktır. Ancak, iki mıknatısın birbirini iten kutupları zoraki bir araya getirildiği için, manyetik alanın etkileşimi değişebilir.

Bu durumda, yapıştırılan yüzeylerin etkisiyle, manyetik alanın akışı düzensizleşebilir veya kısmen kapatılabilir. Bu nedenle, birleştirilmiş mıknatısların bazı yönlere daha az çekme gücü olabilir.

Ayrıca, eğer iki neodyum mıknatısı doğru hizalanmadan yapıştırılmışsa, manyetik alanlarının doğrultusu bozulabilir ve böylece çekme güçlerinde düşme olabilir.

Ancak, yapıştırmadan sonra mıknatısların çekme güçlerinde meydana gelen düşme, neodyum mıknatısların kendilerinin özelliklerinden kaynaklanmaz. Eğer düşüş olursa, bu yapıştırma işleminin etkileriyle ilgilidir. Uzun vadede, yapıştırma işleminin mıknatısların manyetik yapısını etkileyebileceği gibi, ayrıca yapıştırma malzemesinin de dayanıklılığı ve manyetik etkileşimler üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulmalıdır.

Genel olarak, iki neodyum mıknatısını yapıştırmadan önce, manyetik özelliklerini korumak ve yapıştırma işleminin mıknatısların performansını nasıl etkileyebileceği konusunda dikkatli olmak önemlidir.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,039
Mesajlar
103,013
Üyeler
2,534
Son üye
HakanEvg

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top