Bu kadar psikopatliga gerek var mi? Dekupaj kondansatorleri cipin Vdd pinlerinden ne kadar uzaga konabilir?

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
3,750
Asagida 4 lu pakette bir opamp beslemesine ait Vcc/Vss baglantisi ve dekuplaj kondansatorlerini goruyorsunuz.
Bugune kadar PCB tasarimlarimda aynen boyle yaptim. Vcc ve Vss kapasitorleri hemen bacaklarin dibinde. Cipi de GND adasina oturttum.

Fakat bu yapi opampin diger direnc/cap leri icin bana cok az alan kalmasina, bu pasif elemanlar opamptan biraz uzaklasmasina ve yollari dolastirmami zorlastirmaya neden oluyor.

Acaba cok mu psikopatca davraniyorum. Bu kapasitorleri 10mm uzaga koymam durumunda opampin davranisinda ciddi fark olusacak mi?
Bunu pahali cihazlarinizla deneysel olarak gozlemleyecek var mi?


1711190852887.png


Benzer psikopatligi MCU Vdd pinlerinde de yapiyorum. 100n lari MCUnun Vdd pinlerinin tam dibine kadar sokuyorum.
 
Son düzenleme:
Genel kanı ne kadar yakın o kadar iyi. Besleme kısmında, SMD kapasitörümüz kalmadığı için geçici olarak, SMD kapasitöre göre yapılan padlere THT kapasitör takmıştık. Takarken de havyayla yaptığımızdan, kapasitör biraz havada, telleri biraz uzun kalmıştı. Gürültü seviyesi kötü çıkınca biraz kurcaladık. Kapasitörü mümkün olduğunca padlere yaplaştırınca (tellerini kısa tutunca) çok fark yaratmıştı (decoupling bile değildi).

Sizin devrede muhtemelen alt katmandaki GND katmanının parasitik etkisi vb sebeplerle bu kadar kötü etkilenilmeyecektir bence; ama o zamandan beri ben de minimum tutulmasına çalışıyorum.
 
Eğer entegrenin çektiği akım çok ani ve yüksek miktarda değişebiliyorsa (yüksek dI/dt) bypass kapasitörleri çok kritik olur. Çoğu dijital devrede durum budur. Ama böyle bir durum yoksa, çoğu zaman bypass koymasan bile devre çalışır.
 
olaya birkaç farklı açıdan bakmak lazım:
- sonuçta o kondansatör ile opamp arasındaki yol bir indüktör çalışılan frekans yüksek ise etki edebilir ama birkaç mhz gibi frekanslarda anlamlı bir farkı olmaz.

- emc açısından ground içinde kesikler varsa bu epey bir olumsuz etki yaratıyor. hatta bir videosı vardı bulursam eklerim. tabi geçen akım miktarı da önemli.

burada aslında seçilen kapasitörün niteliği ve değeri yoldan daha önemli. mesela ghz bandında yükselteçlerde 100pf gibi decoupling kapasitörleri var. ben oraya 100nf taksarsam alet çalışmıyor. 100khz bandında çalışan bir opampa da 100pf taksam hiçbir faydası olmaz.
 
Peki bahsettigim dekuplaj kapasitelerini cipten uzaga koyup ta olumsuzluk yasayanlar varmi?

Dip paketlerdeki TTL vs lojik cipler icin satilan soketleri dikkatlice incelerseniz 7-14\ 8-16 bacaklarina kolaca baglamak icin silindirik 100n yerlesecek oyuk gorebilirsiniz. (Bu oyuk her sokette yok.)

Bahsettigim soket bu degil ama bulursam onu da ekleyeyim.

1711268822858.png
 
Peki bahsettigim dekuplaj kapasitelerini cipten uzaga koyup ta olumsuzluk yasayanlar varmi?

Ben yaşadım. Moldcell (Turkcell Moldoya) için birbirinin aynı iki çekiliş makinesi yapmıştım. PIC ile hava motorunu üfletip, topları döndürüyordum sonra da selenoidler ile aşağı düşen toplardan en öndekini çıktı olarak veriyordum.

İlk cihaz sorunsuz çalışırken ikincisi çalışmıyordu. Birbirini aynısı olan iki kartında Bypass kondansatörü vardı. Dolayısıyla sorunu bulmam 2 günden fazla sürdü. Bu süre çok görünmeyebilir ama makineleri o haftasonu ucağına yetiştirmem gerektiği için öyle olmadı.

Neyse sorun şuydu, kondansatörler PIC'in hemen bitişiğinde ama yan tarafında duruyordu. Buradan söküp doğrudan alt kısıma lehimleyince sanki günler yel değirmenleriyle kavga etmişim gibi bir anda herşey çok iyi çalışmaya başladı. Paylaştığın resimdeki gibi bir soket kullansaydım böyle bir sorun olmazdı.
 
peki stm32f0 mikrodenetleyicinin dekuplaj kondansatörü için 1.8 milimetre yeterli midir yoksa hala uzak mıdır

Emin olamadım daha da yaklaştırabişirim ama yaklaştırmalı mıyım ?
 
Ben de bunu soruyorum. Ben oyle bir yaklastiriyorum ki kondansator MCU pinine dogrudan dokundu dokunacak.
Eger calistigimiz frekanslarda bu abarti oluyorsa ben de 1 cm uzaga koymak isterim.

Gerci asagidaki link aslinda cevabi veriyor.

 
aslında bir harware in the loop sistemiyle önce kondansatörü dibine dayayıp stabil halde kodu geliştirilmiş bir pcb yi doğruladıktan sonra kapasitörü milim milim kaydırarak sorun çıkacak noktayı tespit edebilsek fena olmazdı
 
Son düzenleme:
Hazır konu dekuplajdan açılmışken :)
805 bir dekuplaj kondasatörü ile 603 bir dekuplaj kondansatörü arasında fark olur mu
Butün kapsiteleri 603 e dönüştürmeyi düşünüyorum ama bilemedim değer mi
 
Küçük kapasitörün voltaj dayanımı daha düşüktür. Bir de SMD kapasitörlerin kapasitesi voltajla ciddi ölçüde azalıyor. Şu konuyu gördüm

1711645717526.png
 
Küçük kapasitörün voltaj dayanımı daha düşüktür. Bir de SMD kapasitörlerin kapasitesi voltajla ciddi ölçüde azalıyor. Şu konuyu gördüm

32300 eklentisine bak
;u konuda da tam kapasitans gerilim ilişkisini okuyordum https://mekatronik.org/forum/threads/pcb-cok-da-sart-degil.3913/page-2

tek fark gerilim ise 3.3 voltda dekuplaj ve filtre amaçlı 603 kullanmamda sakınca yoktur sanırım
gerilim konusunu hala araştırıyorum ama kısa vadedeki tasrımlarımda zaten gerilim seçimi elimde değil depoda kaç voltluk stok varsa onu kullanacağım mecbur

peki dekuplaj haricinde yine beslemeye stnin onerdiği 4.7 uF ve 1 uF kondansatörleri ekleyeceğim bunları da 603 kullanabilir miyim bir dezavantajı var mıdır
 
ST işlemcinin dekuplajı çok kritik değildir, o yüzden sadece uygun kapasite değerini makul yakınlıkta ST ye bağlamak yeterli olur diye düşünüyorum. Belirleyici olan, çalışma sürecinde o işlemcinin çektiği akımda ne kadar değişkenlik oluyor. Çok kritik olan yer örneğin desktop işlemcilerin dekuplajı. Buralarda çok özel kapasitörler kullanılması gerekir, çünkü belli bir anda 1 mA çeken işlemci, 1 μs sonra 30 A talep edebiliyor!
 
Bir test duzenegi olusturup deneme yapalim.

Simdi hatirliyorum, bir dokumanda okumustum. Kapasitor ile digital cip arasindaki mesafe uzadiginda RFI yayilim da artiyordu.
 
EMI problar lazım o testi yapmak için.
 
EMI kismi beni ilgilendirmiyor. Ben kapasitorun cipten uzaklastikca cip bacaklarindaki voltaj cokmesi ile ilgileniyorum.

Bu da ps cozunurlukte scop istiyor. Elimdeki scopla ne kadar inceleyebilirsem artik.
 
Ona şöyle bir test yapmak lazım o zaman: en fazla 0.5 A çekiyorsa ST işlemci, dekuplaj kapasitör ile işlemci arasına 0.1 Ω şönt direnç koyarız. Burada düşecek olan voltaj, işlemcinin güvenli çalışma marjları arasında kalacaktır, dolayısıyla işlemcinin çalışmasını etkilemeyecek. Ama bizim yüksek çözünürlüklü bir osiloskop ile ölçüm yapmamıza izin verecek.

Tabi uygun bir program yazıp worst case akım değişimini üretmek lazım. Bunu da nasıl yaparsın bilmiyorum.
 
Aslinda bu is icin scop kullanmaya da gerek yok.

Bir FF devresi kurulur. FF'a 1 yuklenir. FF beslemesine paralel bir direnc baglanir ve anlik yuksek akimlar cekilir.
FF cikisi 1'den sifira dustugunde kapasitorun yeri uygun degil demektir.

FF'a sifir da yuklemek gerekebilir. FF poweri verildiginde cikis 1 mi sifir mi oluyor 10 kere 100 kere denenir.
Cogunluga bakarak FF'a 1 mi sifir mi yuklenecegine karar verilir.

Zaten en kotu senaryo, power cokusu ile islemci resetlenmezken MCU icindeki bazi FFlarin konum degistirmesi durumudur.

Bilgisayarlar da hata yapar soyleminin arkasindaki gercek de bu.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,678
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top