Mikro Step
Kıdemli Üye
100nf, 10nf, 1nf kapasitorlerin her birisinin frekans tepkisine bakman gerekiyor. Bununla ilgili grafikler dokumanlarda hazir var.
100nF dekuplaj kodansatoru siradan MCUlar icin akumulator gorevi acisindan zaten yeterli.
Diger kucuk kapasitorler EMI yayilimini baskilamak icin gerekiyor.
Prototipte zaten gerekmiyor.
Tamam o zaman 5V ile çalışan entegreye 6V kapasitör tercih edeceğim. Teşekkür ederimNe kadar dusuk voltaj o kadar iyi.
Bana sorduysanız ben bilmiyorum, o yüzden size soruyorum zaten.PC anakartlarinda besleme hatlarinda neden 6.3v Elco kullaniliyor da 16V elco kullanilmiyor?
Ne demek istediğinizi anlamadımHadi canim.
Benim yaşım kadar siz elektronikle uğraşmışsınızdır. Tecrübeli olmanız normal değil mi.Hani cok tecrubelisin vs vs yazarak ara gaz veriyorsun ya.
Evet oldugum konularda tecrubeli oldugumu saklamiyorum. Sorulardaki inceligi yada kabaligi gorebiliyorum. Bu da karsimdakinin ne kadar bos ne kadar dolu oldugu hakkinda bilgi veriyor.
Sordugunuz sorularin zaten cevabini biliyorsunuz. Daha ne kadar oynayacagiz bu oyunu?
Ben de bir grafik paylaşayım bu konuyla ilgili. Aşağıdaki 47uF 4V bir seramik kapasitörün DC bias altında kapasitesinin nasıl değiştiğinin grafiği. Görüldüğü gibi çalışma gelirimi olan 4V'da kapasite değeri %50'ye düşmüş. Elektrolitik, film kapasitörler ise uygulanan DC bias karşısında stabildir.Konuyu tam anlamıyla incelemedim ancak, seramik kapasitörlerin kapasitesi @Mikro Step in de söylediği gibi uygulanan DC bias a bağlıdır, dolayısı ile 5V luk hatta decoupling cap koyarken 6V luk seramik atarsanız, etiket değerinin büyük ihtimalle %10u kadar ancak kapasite koymuşsunuz gibi olur. Bu durum elektrolitik, film, polymer tarzı kapasitörlerde yok. Elimizde ideal kapasitör olmadığı için aslında kapasitör tartışırken tipini, özelliklerini de mümkün olduğunca söylemek lazım hepsinin kendi karakteristikleri var.
Ben de bu nedenle seramik kapasitörü, bağlayacağım entegrenin çalışma geriliminin en az 2 katını seçiyorum ama @Mikro Step seramik kapasitörün voltaj değerinin mümkün olan en küçük seçilmesini söylüyor. Bir yerde hata yapıyorum sanırım.İyi de bu durumda daha büyük voltajlı seramik kullanmak daha mantıklı olmaz mı , voltaj büyükdükçe kapasite küçülüyorsa.